Mindkét magyar válogatott kulcsfontosságú mérkőzéssel kezd a röplabda Eb-selejtezőben

Vágólapra másolva!
2024.08.16. 10:01
Válogatottjaink Dániával találkoznak a selejtezőben (Fotó: Hunvolley)
A magyar férfi és női röplabda-válogatott is a kijutás szempontjából kulcsfontosságú mérkőzéssel kezdi meg szombaton Európa-bajnoki selejtezőjét.

Ifjabb Nagy Péter férfi- és az olasz Alessandro Chiappini női válogatottja is Dániával találkozik a selejtezős nyitányon: előbbi csapat az Érd Arénában, utóbbi idegenben, Birkerödben szerepel.

Mivel a csoportok harmadik résztvevője mindkét nem esetében papíron jóval erősebb a magyarnál – a férfiak az európai rangsorban nyolcadik törökökkel, a nők a tizedik belgákkal vannak még azonos trióban –, ha a két válogatott ott szeretne lenni a 2026-os kontinensviadalon, mindenképpen győzelemmel, lehetőleg szettveszteség nélkülivel kellene rajtolnia.

Erre az erőviszonyok alapján Tóth Fruzsináéknak van nagyobb esélye, a dán csapat (28.) ugyanis a 25. helyezett magyarok mögött áll az európai ranglistán, és legutóbb 1971-ben játszhatott kontinenstornán. A rivális 2016 óta mindössze három tétmeccset tudott megnyerni, ez idő alatt a magyarok sorozatban öt Eb-re is kijutottak.

Ezzel szemben a tavaly szintén alapos fiatalításon áteső férfiegyüttes skandináv riválisa tavaly ott volt az Európa-bajnokságon – a magyarok esetében erre 2001 óta nem volt példa –, igaz, azon az utolsó, 24. helyen végzett. A dánok 2013 óta vártak az újabb Eb-szereplésre, a mostani selejtezősorozatban pedig minden bizonnyal azon lesznek, hogy történetük során először egymás után kétszer is ott lehessenek az elitmezőnyben. A két csapat egyébként az európai ranglistán a 27. és a 28. helyet foglalja el, így vélhetően nagy csatát vívnak majd Érden.

A magyar és a dán férfiválogatott legutóbb 2021-ben, az Európa-liga ezüst divíziójának elődöntőjében találkozott, akkor a skandinávok 3:1-re nyertek.

Az Eb-selejtezők idei szakaszában a férfiak az A csoportban még Ankarában a törökökkel (augusztus 29.) csapnak össze, míg a női csapat a B jelű trióban a belgákat fogadja az Érd Arénában (augusztus 24.). A maradék két-két meccset jövő augusztusban rendezik.

A nemenként hét csoportból az elsők mellett az öt legjobb második jut ki a két év múlva esedékes kontinensviadalra. A női torna Azerbajdzsánban, Csehországban, Svédországban és Törökországban, a férfi Bulgáriában, Finnországban, Olaszországban és Romániában lesz.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik