Női röplabda Extraliga: szombaton rajtol a bajnokság

Vágólapra másolva!
2023.10.14. 08:54
null
Ki állítja meg a Vasast? (Fotó: Földi Imre)
Tovább erősödött a mezőny, így izgalmas csatákra van kilátás a szombaton kezdődő női élvonalbeli röplabda-bajnokságban.


Szombaton elrajtol a nyolccsapatos női röplabda Extraliga 2023–2024-es idénye. A lebonyolítás nem változott, a körmérkőzéses, 14 fordulós oda-vissza vágós alapszakasz után következik a rájátszás: a negyeddöntőben, az elődöntőben, a fináléban és a hely­osztókon is az egyik fél harmadik győzelméig tartanak a küzdelmek. Az utolsó helyezett kiesik az NB I-be.

Az előző két kiírást megnyerő, nyolcszoros bajnok és 15-szörös kupagyőztes, Bajnokok Ligája-főtáblás Vasas az állandóságban és az összeszokottságban bízhat, hiszen folytatja a munkát a görög sikertréner, az eddigi két évadában egyaránt duplázó Janisz Athanaszopulosz, míg a játékosok közül Papp Orsolya, Juhár Dalma, Szalai Anna, Török Kata, Jámbor Cecília, az amerikai Taylor Bannister, a szlovák Karolína Fricová és az azeri csapatkapitány Ayshan Abdülazimova is maradt. Érkezett a gambiai származású, de szlovén állampolgársággal is rendelkező ütő, Fatoumatta Neneh Sillah, a török feladó Buket Gülübay (aki a VakifBank Istanbullal kétszer-kétszer nyert BL-t, török bajnokságot, kupát és klubvilágbajnokságot, egyszer pedig a török Szuperkupát is elhódította), és 2020 után visszatért a válogatott center Gyimes-Capet Zsófia.

VÉLEMÉNY

Király-Tálas Zsuzsanna, a MÁV Előre feladója: Elképzelni sem tudtam volna jobbnak a várandósságom időszakát, és nagyon örültem, hogy másodedzőként dolgozhattam Fehérváron az előző idényben. A játék nagyon hiányzott, főleg azért, mert az elmúlt évadban a háttérben nagyon sokat dolgoztam, és rájöttem, mennyivel egyszerűbb a pályán teljesíteni. Olyan szakmai stáb lesz mögöttem, illetve a csapat mögött, amely profin koordinálja az én visszatérésemet, illetve az együttes erőnléti munkáját és rehabilitációját. Erős, jó szellemiségű társaság jött össze, jó lenne európai kupaindulást jelentő helyen, az első négy között végezni. Sikerült megtalálni azokat a játékosokat, akikkel egységet alkotunk és el tudjuk érni céljainkat.

Az elmúlt három kiírásban döntős, ötszörös arany-, háromszoros ezüst- és kétszeres bronzérmes Békéscsabánál a magyar mag – Molcsányi Rita, Bodnár Dorottya, az egyaránt válogatott Kertész Petra, Pintér Andrea és Glemboczki Zóra – maradt, miközben távozott az összes légiós. Az eddigi bejelentések alapján érkezett az amerikai egyetemi tanulmányai végeztével hazatérő feladó Kotormán Réka és a Vasas válogatott centere, Kump Alíz. Az új külföldi kontingenst a rutinos török irányító, Cansu Aydinogullari, az ukrán születésű azeri válogatott feladó-átló, Margarita Stepanenko, illetve két ütő, a belga Dominika Strumilo és a bolgár Iveta Sztancsulova alkotja.

„Az elmúlt évekhez képest dinamikusabb, gyorsabb és korszerűbb röplabdát szeretnénk játszani. A felkészülés utolsó két hete nagyon kemény volt, formát időzítettünk, de nem a bajnokság elejére, mert jóval fontosabb, hogy a novemberi CEV-kupa-meccseken élesek legyünk –    mondta Tóth Gábor, a csabaiak edzője.  – Azt várom, hogy harcoljunk, és játsszuk azt a rendszert, amelyen az edzéseken dolgozunk, legyünk tudatosak és a kellő kockázatot vállaljuk. Még nincs kész a csapat, ám nem is kell, hogy most legyen tökéletes, miközben keményen dolgozunk rajta. Nem egyik napról a másikra fog ez összeállni, és inkább most akadozzon a gépezet, mint később. Az előző idényben nem tartott ki a formánk a bajnokság végéig, de a mentalitásunk most más lesz, a vezér­egyéniségeink profik, fejlődni szeretnénk, mert az visz minket előre – ha ez megvan, lesz esélyünk nyerni, ha nincs, akkor nem.”

A legutóbb hetedik MÁV Előre jelentősen átalakította és megerősítette keretét, vérmes reményekkel vág neki a bajnoki küzdelmeknek, és könnyen beleszólhat a Vasas és a BRSE csatájába. Gyermekáldás és egy idény kihagyás után újra a pályán szerepelhet a székesfehérvári születésű és nevelésű, a Vasassal és a Csabával is két-két bajnokságot nyerő feladó, Király-Tálas Zsuzsanna (aki 12 év után húzhatja magára a MÁV Előre mezét). Többek között a Vasasnál, a Nyíregyházánál, a Kaposvárnál és a Balatonfürednél tett kitérők után, 12 év elteltével tért vissza a saját nevelésű center, Vacsi Evelin is, érkezett a Vasastól a válogatott feladó-átló Vezsenyi Adrienn, továbbá kilencévnyi légióskodás után a Fehérvárhoz tért haza a békéscsabai nevelésű Pallag Ágnes – a Vacsihoz és Király-Tálashoz hasonlóan korábbi válogatott, Európa-liga-győztes ütő a finn, a belga, a francia és a német élvonalban játszott az elmúlt idényekben. A külföldi kontingenst erősíti nyár óta a fürediek korábbi lengyel feladója, Agata Michalewicz, az Egyesült Államokban, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban is légióskodó dominikai ütő, Massiel Matos, a svéd válogatott center, Linda Andersson és a horvát ütő, Josipa Markovic. A legutóbb bronzérmes Balatonfürednél és a Kaposvárnál is nagy volt a mozgás. A balatoniak Puerto Ricó-i, lengyel, francia, grúz és kubai légióst vetnek be, és átigazolták a 20 éves válogatott karmestert, Berkó Liliánát. A somogyiaknál három brazil és egy-egy portugál, francia, holland és kanadai röplabdázót kell(ett) beépíteni a csapatba.

Athanaszopulosz a bajnoki rajt előtt arról beszélt, a magyar bajnokság tovább erősödött, így biztosan nem lesz könnyű dolguk, hogy megvédjék a címüket – legyen igaza a görög trénernek, mert akkor izgalmas csatákat élvezhetünk az idényben.

NŐI RÖPLABDA EXTRALIGA, 2023–2024
A résztvevők:   
Balatonfüred, Békéscsaba, Diósgyőri VTK (újonc), Kaposvár, Nyíregyháza, MÁV Előre, Újpest, Vasas Óbuda (címvédő)
Az 1. forduló programja
Szombat
16.00:
Vasas–Kaposvár
18.00: MÁV Előre–Újpest
18.00: Békéscsaba–Nyíregyháza (Tv: M4 Sport+)
Vasárnap
19.00:
DVTK–Balatonfüred

NS-tipp

Bajnok: Vasas
2.: Békéscsaba
3–4.: MÁV Előre, Kaposvár
5–6.: Nyíregyháza, Balatonfüred
7–8.: DVTK, Újpest

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik