Gyász: elhunyt Kotsis Attiláné, a magyar röplabda edzőlegendája

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.08.17. 14:48
Kilencvenöt éves korában csütörtök hajnalban elhunyt Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella, a magyar röplabdázás ikonikus alakja, akinek szövetségi kapitányi munkáját, szakmai újítások iránti fogékonyságát két olimpiai és egy világbajnoki negyedik hely, egy Európa-bajnoki ezüst- és két bronzérem fémjelzi.
Kotsis Attiláné játékosai körében 1975-ben (Fotó: Képes Sport)
Kotsis Attiláné játékosai körében 1975-ben (Fotó: Képes Sport)

 

Derűs időben robogtam csütörtök délután családlátogatóba Szombathely felé az autópályán, amikor megszólalt a telefonom. Gabi néni meghalt... – szúrtak belém kollégám kihangosított szavai, és alig beszéltünk fél percet, hirtelen megnyíltak az égi könnycsatornák. Egy percig tartó heves zápor nehéz cseppjei dörömböltek a szélvédőn, miként a híres tanítványok, Bardi Gyöngyi, Csapó Gabriella, Radó Lucia, Sebők Éva vagy Torma Ágnes ütései után a labda kopogtatott a csarnokok parkettáján. Milyen furcsa, éppen Szombathelyre, az ókori Savariába igyekeztem, a nemzetközi hírű Savaria-kupák helyszínére, ahol a hangulattól felforrósodott falú létesítményben Kotsis Attiláné női válogatottja elvarázsolta a telt házat mindig garantáló közönséget.

Negyven év is elillant azóta, ugyanakkor alig két és fél hónapja beszéltem a 95. életévét május 31-én betöltő Gabi nénivel, akinek a múltjából, a jelenéből, de – legalábbis ahogy a hátralévő, bizonytalan hosszúságú életidejére tekintett – még a kifürkészhetetlen jövőjéből is hihetetlen mentális erő, makacs életigenlés fakadt. Hús-vér példája, micsoda lelki rugókkal vértezheti fel, mekkora szellemi és fizikai energiával töltheti fel az embert a szenvedés, a megannyi leküzdött nehézség. Édesapját 1945-ben elhurcolták az oroszok, soha többet nem látta, férjét 1948-ban, házasságkötésük után néhány hónappal internálták, őt emiatt elbocsátották a munkahelyéről. Két évig látogatta a Buda-déli, majd a kistarcsai internálótáborban (közben a bizonytalan jövő miatt „papíron” elváltak), aztán 1950-ben nyomát vesztette, és csak akkor derült ki, hogy Attila a recski munkatáborban sínylődött, amikor 1953-ban felszámolták a lágert. Ekkor már a kiváló röplabdázó Havasi Gyula felesége volt (így menekült meg édesanyjával és bátyjával a kitelepítéstől), és néhány hónapja született meg Laci fia...

Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella
Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella

Micsoda döntést hozott, amikor (másodszor elválva) 1971-ben újra megházasodott Attilával, a szerelmével, és mekkorát robbantott azt követően, hogy 1970 elején kinevezték szövetségi kapitánynak. Az októberi világbajnokságon a negyedik helyre repítette a csapatot, benne a 18 éves Tormával, egyúttal kaput nyitott egy azóta sem látott sikerkorszaknak a magyar röplabdázásban. Határozott, a felhalmozott tudására megalapozottan támaszkodó, erős nő látványos belépője volt a sporttörténetbe.

Egyszerre járta a maga útját, ugyanakkor folyamatosan leste el a fortélyokat másoktól. Úgy fogalmazott, a nyitottságának köszönheti, hogy jó – mit jó, kiváló, egyúttal alkotó – edző vált belőle. Vallotta, hogy a röplabda elsősorban sok mozgást igénylő technikai észjáték, amelyben – noha az is szükséges – nem az erő dominál. Rengeteg támadási módszert sajátíttatott el a játékosokkal, esti tagozaton elvégezte a pszichológia szakot, mert lányokkal, nőkkel foglalkozva szükségesnek tartotta. Kísérletezési kedve nyomán volt olyan időszak, amikor a válogatott kereten belül két csapatot kreált, egy flikflakos „bolond” és egy nem variáló, nagy biztonsággal játszó hatost. A modern röplabdát szemlélve szomorúan tapasztalta, hogy a figuratív játék a nőknél is kiszorulóban van.

Kifogyhatatlan energiától hajtva személyesen jelent meg az utánpótlás- és felnőttbajnoki döntőkön, a Vasas fiataljainak és felnőttjeinek edzésén vagy mérkőzésén; júliusban Békéscsabán az U17-es Eb-n, alig egy hete Szegeden az U19-es vb-n is árgus szemekkel figyelt (érdekesség, mindkét kapitány, Horváth András és Kőnig Gábor is az ő TF-es köpönyegéből bújt ki...). Laci fia mindenhova elfuvarozta, és az ő sugallatára kapott különleges, neki tetsző ajándékot 95. születésnapjára a szövetségtől: előfizették neki a Volleyball World TV-t és az EuroVolley TV-t. Ő pedig nemcsak azért szegezte magát a képernyőhöz, mert nívós röplabdát látott, hanem kíváncsi volt arra is, mennyiben maradtak meg saját mindenkori alapelvei, önmagát kontrollálva figyelte, hogyan is alkalmazzák őket most a gyakorlatban.

A szegedi hazaérkezést követően két nappal lett rosszul, négy napja feküdt a János kórházban, és csütörtök hajnalban álmában, csendesen elhunyt. Ahogy ő kívánta, úri módon távozott, nem akart szellemileg leépülve senki nyakán maradni. A magyar sport korszakalkotó és különleges egyéniséggel lett szegényebb, én annak örülnék, ha mielőbb – akár már jövőre – egy, a nevét viselő nívós, évente megrendezett női röplabdatornán szurkolhatnánk. Emlékét így őrizhetnénk meg legméltóbban.

Egy hete Szegeden az U19-es női vb-n Bögöly Gyula, a röplabdaszövetség elnöke társaságában
Egy hete Szegeden az U19-es női vb-n Bögöly Gyula, a röplabdaszövetség elnöke társaságában

 

Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella
Született: 1928. május 31., Budapest
Elhunyt: 2023. augusztus 17., Budapest
Sportága: röplabda
Klubjai játékosként: Partizán (1948), Ganzvillany/Ganzvillamossági SK/Vasas Turbó SK (1949–1954, 1957–1963), Bp. Vasas (1954–1956)
Edzőként: Ganzvillany, Lendület, Vasas Turbó, Bp. Spartacus, KSI, Budaörs, Ganz Villamossági, BVSC, BSE, BRDSE, TFSE különböző szintű és korosztályú együttesei, leány ifjúsági válogatott (1961–1970), női válogatott (1970–1976, 1980–1985)
Kiemelkedő eredményei játékosként: vb-6. (1952), 2x Eb-6. (1950, 1955), 3x bajnok (1953, 1959, 1962), 2x kupagyőztes (1951, 1952), 26x válogatott (1949–1957)
Kiemelkedő eredményei edzőként: 2x olimpiai 4. (1976, 1980), olimpiai 5. (1972), vb-4. (1970), vb-6. (1974), Eb-2. (1975), 2x Eb-3. (1981, 1983)
Elismerései: mesteredző (1977), Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1993), Kemény Ferenc-díj (1998), a nemzetközi röplabda Hírességek Csarnokának tagja (2010), Papp László Budapest-sportdíj (2013), Prima Primissima díj (2019)
Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella 2018-ban (Fotó: Török Attila)
Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella 2018-ban (Fotó: Török Attila)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik