Női röplabda Magyar Kupa: parádés mérkőzésen megvédte címét a Vasas

Vágólapra másolva!
2023.03.12. 23:06
Ahogy arra számítani lehetett, ötödik játszmába torkollott a címvédő Vasas Óbuda és a Békéscsaba mérkőzése a női röplabda Magyar Kupa döntőjében, amelyet több mint kétórás csatában a fővárosiak nyertek meg.
Kétszer is hátrányba került a Vasas, végül elképesztő akaraterővel megnyerte az ötszettes csatát (Fotó: Koncz Márton) – a képre kattintva galéria nyílik
Kétszer is hátrányba került a Vasas, végül elképesztő akaraterővel megnyerte az ötszettes csatát (Fotó: Koncz Márton) – a képre kattintva galéria nyílik

 

A show folytatódott. A Van Halen Jump című dalára vonultak be a vasárnapi helyosztók főszereplői a pályára, amelyet már jól megszokott módon elsötétítettek, a füst és a színes fények sem maradtak el, így még azt is hihette az ember, hogy koncerten ül (vagy áll).

A csapatok ezúttal is kitettek magukért, a férfi bronzcsata után a nőknél is csak az ötödik szettben dőlt el a harmadik hely sorsa, ráadásul a Nyíregyháza és a Kaposvár összecsapása még a szombatinál is izgalmasabb volt, hiszen a szabolcsiak kétszettes hátrányból fordítva szerezték meg a bronzérmet.
A hangulatot tovább fokozták a Vasas szurkolói, akik a teljes háromnegyed órás bemelegítést végigdobolták, miközben mindegyik játékos nevét ritmusra énekelték. Köztük Taylor Bannisterét, aki a címvédő fővárosiak egyik legveszélyesebb fegyvere lehetett a Békéscsaba ellen.

Így is történt, az amerikai átló szerezte a találkozó első pontját, a másodikat viszont a viharsarkiak nagyágyúja, a szerb Marta Drpa, aki tovább gyűjtögette a pontokat, az első szett felénél már ötnél járt. A fővárosiak támadásban többet hibáztak, Bannister sem találta a formáját, azonban a csapatkapitány, Aysan Abdülazimova a hatpontos hátrányt háromra faragta, nem sokkal később pedig egyenlíteni is sikerült (19:19). Bár Drpa több pontot is szerzett, agresszív védőmunkával újra egalizált a Vasas, azonban a szettet a csabaiak nyerték meg.

Próbálta lélektani fölényét – és szurkolói biztatását – kamatoztatni Tóth Gábor együttese, de hibáinak és az ellenfél védőmunkájának köszönhetően három pontra meglépett a címvédő. Az első szettben becserélt szlovák szélső ütő, Karolína Fricová a második felvonásban is a pályán maradt, és fontos szerepet játszott abban, hogy több mint tízpontos különbséget egyenlítsen ki a Vasas.

Érthető okokból az angyalföldiek szurkolói doboltak hangosabban, viszont rontott nyitásaik ellenére a csabaiak öt ponttal meglógtak ellenfelüktől a harmadik játszmában. Janisz Athanaszopulosz időkérése után felzárkózott a Vasas, ám Ceyda Aktas révén újból nagyobb különbség alakult ki. A végjáték elején sikerült közelebb kerülniük a fővárosiaknak, azonban az izgalmas, challenge-ekkel tarkított utolsó percekben ismét a viharsarkiak vezettek.

A hátrány ellenére sem csüggedtek a Vasas játékosai, Abdülazimova a piros-kék szurkolóktól kért nagyobb biztatást, aztán éppen az ő ászának köszönhetően ment hárommal a címvédő (8:5). Parádés blokkokkal tartotta meg előnyét a budapesti csapat, sőt, Bannister és Fricová tovább is növelte. Visszazárkózott a Csaba, de a Vasas kiharcolta a döntő szettet.

A csarnokban senki sem tudta volna megmondani az utolsó felvonás előtt, hogy ki nyeri az aranyérmet, pláne, hogy az első tíz pontot felváltva szerezték a csapatok. Bannister pontja után (8:6) jöhetett a térfélcsere, viszont a tizedik pontot a Békéscsaba érte el először. Ez smmit sem jelentett, hiszen innentől fej fej mellett gyűjtögették tovább a pontokat a felek. Bannister mindkét mérkőzéslabdáját hárították a csabaiak, a harmadikat viszont Fricová beütötte, így újra MK-győztes lett a Vasas Óbuda.

VÉLEMÉNYEK

TÖRÖK Kata, a Vasas szélső ütője: – Nagyon nehéz egyelőre bármit mondani. Izgalmas meccs volt, de erre is számítottunk, kétszer is hátrányból jöttünk vissza, és megfordítottuk a mérkőzést. Nincsenek rá szavak, mennyire boldogok vagyunk, döntőhöz méltó meccset játszottunk. Elismerésem a Békéscsabának is, mert nagyon megnehezítette a dolgunkat, kiválóan játszott. Ez a siker nagy lökést ad a bajnokság hátralévő részére is, visszatölti az elhasznált energiánkat.

BODNÁR Dorottya, a Békéscsaba centere: – Szoros találkozó volt, láthatjuk az eredményen is, de csalódottak vagyunk. Sok hibával játszottunk, amit nem engedhetünk meg magunknak a döntőben. Jó csapat a Vasas, ám magunkat vertük meg. Ilyen a sport, tanulnunk kell ebből, és a későbbi kihívásainkra koncentrálni. Nagyon szeretnénk visszavágni a Vasasnak a bajnokságban, úgy gondolom, ez nem lehetetlen, képes rá a csapatunk.


NŐI RÖPLABDA MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
VASAS ÓBUDA–SWIETELSKY-BÉKÉSCSABA 3:2 (–23, 14, –22, 19, 15)
Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont, 1600néző.V:Adler, Árpás K.
VASAS: Török K. 10, PAPP O. 10, BANNISTER 31, Bojko 1, ABDÜLAZIMOVA 14, Szkripak 1. Csere: Juhár, Szalai A. (liberó), Jámbor, FRICOVÁ 11, Vezsenyi, Fábián F. Edző: Janisz Athanaszopulosz
BÉKÉSCSABA: Vaszileva 12, BODNÁR 11, DRPA 23, Glemboczki 6, Pintér 8, Bagyinka 2. Csere: Molcsányi (liberó), Karhu, Olijnik, AKTAS 11. Edző: Tóth Gábor
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 1:4, 4:9, 8:12, 10:16, 16:17, 19:19, 22:23. 2. játszma: 3:5, 8:7, 15:9, 19:11, 23:13. 3. játszma: 3:6, 8:9, 11:14, 13:16, 16:20, 20:22. 4. játszma: 6:4, 9:8, 14:9, 17:12, 18:16, 22:18. 5. játszma: 3:2, 7:5, 9:9, 11:12, 15:14
MESTERMÉRLEG
Janisz Athanaszopulosz: – Előzetesen azt nyilatkoztam, hogy az a csapat nyeri meg a kupát, amelyik jobban tudja kontrollálni az érzelmeit, úgy érzem, ez volt az egyik kulcs. A másik, hogy kétszer is fel tudtunk állni szetthátrányból, a végét pedig mentálisan és fizikailag is jobban bírtuk. Ez a mérkőzés abszolút beleillett a Vasas–Békéscsaba párharcok klasszikusai közé, és ennél biztosan még jobb meccseket is játszunk!
Tóth Gábor:
– A kivédekezett labdáink után nem támadtunk eléggé, de hihetetlenül jól védekezett mindkét csapat. Kicsit túlságosan a biztonságra törekedtünk, és ez a találkozó végén megbéklyózta a lányok kezeit. Többet kellett volna kockáztatnunk, és felszabadultabban játszani, akkor megnyerhettük volna a meccset. Hatalmas akarat és küzdeni tudás jellemezte mindkét csapatot, de a Vasas jobb volt, megérdemelten győzött.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik