Röplabda: kezdődik a magyarok Arany Európa-liga-idénye

S. SZ.S. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.05.28. 09:05
null
Németh Anett (Fotó: Földi Imre)
Magyar–román csatával indul a magyar női röplabda-válogatott idei szereplése az Arany Európa-ligában.

A párharc kapcsán természetesen nem a 2019-es, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra érdemes visszaemlékeznünk, amikor is a csoportmérkőzésen 3:1-re kikaptunk, sokkal inkább a 2016 októberi drámára. A románok elleni Eb-pótselejtező első összecsapáson három szettben alulmaradtunk idegenben, azonban Érden az elveszített első szett után 3:1-re fordítottunk, és az aranyjátszmában 15:13-ra diadalmaskodtunk – ezzel egymás után másodszor jutottunk ki a kontinenstornára.

Mivel Azerbajdzsán visszalépett a küzdelmektől, a mieink a román és ukrán csapattal játszanak kétszer az idei Európa-liga alapszakaszában. Keleti és északkeleti szomszédunk előrébb jár, hiszen ezen a héten kétszer is megmérkőztek egymással: előbb kedden Románia öt szettben legyőzte Ukrajnát, egy nappal később utóbbi diadalmaskodott négy játszmában.

A kéthetes edzőtábor után Andreas Vollmer szövetségi kapitány kiemelte, az eredmény ezúttal másodlagos a magyar válogatottnak.

„Egy folyamat elején tartunk, ami az összekovácsolódást, a taktika felépítését illeti. Szombaton minden bizonnyal ideges játékosokat látok majd magam körül, hiszen a hat újonc mellett másoknak is epizódszerep jutott eddig a válogatottban”   – mondta a német szakember.

Hasonló célokkal fut neki az Európa-ligának a román válogatott, a megfiatalított csapat szeretne a lehető legjobban felkészülni az augusztusban kezdődő Eb-selejtezőre. Nemcsak a játékosok egy része, a szövetségi kapitány is új: Luciano Pedullát a 44 éves Guillermo Naranjo váltja. A spanyol „ismerős lehet” Németh Anettnek, hiszen négy éve irányítja a német élvonalban szereplő SC Potsdamot, amelynek sorait 2021 óta erősíti a magyar feladó-átló, és legutóbb együtt szereztek bajnoki ezüst­érmet. Szombati ellenfelünk keretében egyetlen olyan játékos van, aki nem a román bajnokságban szerepel: a szélső ütő Adelina Budai-Ungureanu 2019 óta az olasz élvonalban játszik, és a következő idényben a Pinerolo együttesét fogja erősíteni – nem mellesleg a jelenlegi keret egyik legponterősebb játékosa. A másik az előző kiírásban román bajnoki és kupaezüstöt szerző Rodica Buterez, aki 2018 óta a CSM Targovistében játszik.

Az európai ranglistán elfoglalt hely nem minden esetben mérvadó – Románia a 25., Magyarország a 22. helyet foglalja el –, de remélhetőleg a szombaton 18.30-kor kezdődő mérkőzésen a számok nekünk kedveznek. Akik nem tudnak ott lenni a Tüskecsarnokban, az M4 Sport+-on élőben nézhetik meg a találkozót.

Női röplabda Európa-liga
Arany divízió, csoportkör, 2. forduló
18.30:
Magyarország–Románia, Tüskecsarnok (Tv: M4 Sport+)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik