Női röplabda Extraliga: az ötödik meccs dönt a fináléban

I. SZ., MTII. SZ., MTI
Vágólapra másolva!
2022.05.08. 20:16
A Békéscsaba ötjátszmás csatában legyőzte a Vasast a női röplabda Extraliga döntőjének negyedik, vasárnapi összecsapásán, ezzel kiegyenlítette a párharcot. A mindent eldöntő ötödik találkozót kedden rendezik Békéscsabán.
A fehér mezes békéscsabaiak kiharcolták az ötödik mérkőzés lehetőségét 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Török Attila)
A fehér mezes békéscsabaiak kiharcolták az ötödik mérkőzés lehetőségét A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Török Attila)

A két együttes eddigi mindhárom mérkőzése öldöklő, ötjátszmás küzdelmet hozott: a múlt csütörtöki első találkozón a Vasas ugyan a harmadik szett végén hárított két mérkőzéslabdát, végül a BRSE örülhetett. A múlt vasárnapi második találkozón is a BRSE állt jobban három játszma után, ám az óbudaiak ekkor fordítani tudtak, majd a harmadik, szerdai meccsen hiába volt a harmadik szett végén újra mérkőzéslabdája Tóth Gábor együttesének, a Vasas azt hárította, aztán fordított és elvette riválisa pályaelőnyét.

A fővárosiak ezzel ötödik Békéscsaba elleni fináléjukon először tudtak nyerni idegenben: az elmúlt négy, egymás elleni döntőben, valamint a mostani párharc első találkozóján megszakítás nélkül nyolcszor kaptak ki a Viharsarokban.

A negyedik összecsapáson már 15 perccel a kezdés előtt is nehéz volt ülőhelyet találni, pedig a Vasas vezetősége mobillelátóval is készült a találkozóra. A játékosokat teljes telt ház és fantasztikus hangulat várta a Folyondár utcai csarnokban, ehhez a házigazda alkalmazkodott hamarabb, de a BRSE a szett derekára eltűntette ötpontos hátrányát. A hajrát a Vasas várhatta kedvezőbb helyzetből (22-19), mégis a BRSE jutott előbb szettlabdához. Sem ezt, sem a következő két lehetőségét nem tudta azonban kihasználni a vendégcsapat, a hazaiak végül hatodik próbálkozásra lezárták a játékrészt.

A második etap első harmada szoros küzdelmet hozott, de a békéscsabaiak 6-5-ös hazai előny után hatékonyabb támadójátékuknak köszönhetően fordítottak és tetemes előnyt építettek ki. A hazaiak sort cseréltek, ám a szerb légiósai, Sara Klisura és Marta Drpa vezette BRSE így is könnyedén egyenlített.

A harmadik szett elején a Vasas dominált, a feladó Fábián Fanny változatosan szervezte csapata játékát, de amikor a viharsarkiak is megfelelő hatékonysággal támadtak, mínusz kettőre visszazárkóztak. Egyik csapatnál sem fért bele a hiba, a magas színvonalú összecsapáson mindkét együttes azonnal megbüntette a rivális rontásait. Mivel a hajrához közeledve ebből a műfajból a BRSE követett el többet, a Vasas újra magabiztos előnyt tudott kiépíteni, amit megőrizve egy játszmára került a bajnoki címtől.

A negyedik felvonásra újra összeszedte magát a vendégcsapat, amely agresszív nyitásainak köszönhetően négy ponttal meglépett. Ezt követően a Vasas a válogatott Török Kata, és az amerikai Taylor Bannister pontjaival kiegyenlített, de fordítania nem sikerült, ezt pedig kihasználták a jól nyitó vendégek, akik Klisura akcióival ismét egyenlőre alakították az állást.

Az egymás utáni negyedik döntő játszma elején kettesével estek a pontok, a térfélcserénél ebből épp a Vasas jött ki jobban és kettővel vezetett. A BRSE ezt követően magára talált, 12-9-re elhúzott és nem engedte ki a kezéből a győzelmet.

A 150 perces találkozó legjobbja Klisura volt 31 ponttal.

NŐI RÖPLABDA EXTRALIGA
DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
Vasas Óbuda–Békéscsaba 2:3
(31, –14, 16, –20, –11)
Budapest, Folyondár utca, 1000 néző. V: Tillmann, Halász T.
VASAS: Fábián 3, Török 9, Papp 12, Bannister 26, Bojko 12, Abdulazimova 10. Csere: Juhár (liberó), Király-Tálas, Vezsenyi 2, Jámbor, Kump, Zernovic, Kalicanin 1. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.
BÉKÉSCSABA: Kliszura 31, Pekárik 11, Drpa 28, Karhu 1, Bodnár 5, Kornyijenko 4. Csere: Molcsányi (liberó), Glemboczki 11, Szatmári, Zólyomi 1, Bagyinka. Vezetőedző: Tóth Gábor.
Edzői értékelés
Jannisz Atanaszopulosz:
– Újabb hullámvasúton vagyunk túl, apróságokon múlt a győzelem, egy-egy jó védekezés vagy sikeres támadás döntött. Drpát és Kliszurát ma nem tudtuk megállítani, és nem nyitottunk elég agresszíven. Ahhoz, hogy kedden nyerni tudjunk Békéscsabán, ezekben kell előre lépnünk. Megvoltak az esélyeink, de az ötödik szettben végzetesnek bizonyult, hogy beragadtunk az egyik állásba. Két nap múlva új mérkőzés kezdődik, továbbra sem mondtunk le az álmainkról.
Tóth Gábor: – Amilyen közel voltunk a harmadik mérkőzésen a győzelemhez, most olyan távol, de a sport ebből a szempontból igazságos. Fontos helyzetben higgadtak tudtunk maradni, jó megoldásokat választottunk és hatalmas szívvel harcoltunk!
A párharc állása: 2:2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik