Röplabda: a női válogatott Mexikóban és Azerbajdzsánban játszik

Vágólapra másolva!
2016.09.15. 14:07
A svájci Lausanne-ban megtartották a 2017-es röplabda World Grand Prix-sorozat sorsolását, amelyen a tavalyi Európa-liga megnyerésének köszönhetően a magyar női válogatott is érdekelt volt a harmadik csoportban – adta hírül a Magyar Röplabdaszövetség honlapja, a hunvolley.hu.

Válogatottunknak a tavalyi El-siker után már idén is szerepelnie kellett volna a sorozatban, ám ez végül adminisztratív problémák miatt nem jöhetett létre. Az idei sorsoláson azonban a 2016-os Európa-liga-győztes Azerbajdzsánnal egyetemben ott lehettünk a harmadik csoport sorsolásán.

Ezen eredetileg kilenc ország vett volna részt, ám a sorsolás napján Kuba visszalépett az indulástól. Így aztán a kalapba nyolc válogatott került, amelyek közül a mieink július 7–9. között Mexikóban a házigazdák mellett Ausztráliával, valamint Trinidad és Tobagóval mérik össze erejüket, míg egy héttel később a jövő évi Európa-bajnokság egyik rendezőjénél, Azerbajdzsánban léphetnek pályára – ez tehát a mieink Eb-kvalifikációja esetén akár főpróba is lenne –, s itt a hazaiak mellett Algériával és Mexikóval csapnak majd össze.

Amennyiben az első háromban végeznek a mieink a csoportkör alapján (a fenti válogatottak mellett Kolumbia és Kamerun szerepel még a csoportban), bejutnak a július 22–23-i négyes döntőbe, amelyet várhatóan Ausztráliában rendeznek. Ennek megnyerése esetén pedig a mieink egy évvel később egy osztállyal feljebb, a második csoportban szerepelhetnének, ahogyan ezt az idei győztes horvátok tehetik majd jövőre.

Közvetlen kiesés nem fenyegeti válogatottunkat: ha sikeresebben szerepelnek, mint a másik európai együttes, azaz Azerbajdzsán, úgy egy évvel később is a harmadik csoportba kapnak besorolást a mieink. Amennyiben azonban nem, úgy várhatóan osztályozó várhat a csapatra, elvileg a jövő évi Európa-liga-győztes ellen, ennek a lebonyolítása és időpontja azonban még nem ismert.

A Magyar Röplabdaszövetséget a lausanne-i sorsoláson Ludvig Zsolt főtitkár képviselte, aki a következőket nyilatkozta az esemény után: „Óriási megtiszteltetés a magyar röplabda számára, hogy egy ilyen szintű versenysorozatban részt vehet a válogatottunk. A nemzetközi szövetség tagjai pedig a helyszínen egymás után fejezték ki örömüket azért, hogy az FIVB egyik alapító tagja, amely korábban a közvetlen élmezőnyhöz tartozott, most újra visszatér a sportág legjobbjainak vérkeringésébe. A honi szövetség vezetősége tisztában van vele, milyen komoly lehetőség ez válogatottunk számára, hogy ismét a világelithez csatlakozzon, ezért mindent el is követünk azért, hogy a lányok a lehető legjobban szerepeljenek."

A magyar női válogatott legutóbb 35 éve, az 1982-es perui világbajnokságon szerepelt FIVB (Nemzetközi Röplabdaszövetség) által rendezett tornán.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik