Kései ebédre egy kis szardínia

2621975 26219752621975 2621975
Vágólapra másolva!
2014.09.19. 23:09
Címkék
Szardíniára látogat a Róma vasárnap, de nem azért, hogy sétáljanak egy nagyot a Poettón, Olaszország egyik leghosszabb tengerpartján és közben...

Szardíniára látogat a Róma vasárnap, de nem azért, hogy sétáljanak egy nagyot a Poettón, Olaszország egyik leghosszabb tengerpartján és közben mohón elszopogassanak egy granitát, hanem azért, hogy csapást mérjenek a szárd főváros csapatára, a Cagliarira. Szardíniára látogat a Róma vasárnap, de nem azért, hogy sétáljanak egy nagyot a Poettón, Olaszország egyik leghosszabb tengerpartján és közben mohón elszopogassanak egy granitát, hanem azért, hogy csapást mérjenek a szárd főváros csapatára, a Cagliarira.

A múlt:

A Cagliari csapata 1920-ban alakult, jelenleg is az olasz első osztályban játszik. A hazai meccseknek a Stadio Is Arenas stadion ad otthont, amelyet eredetileg egy helyi kisebb klub használt, ám 2012-ben, a Sant'Elia stadion felújítása körüli botrány miatt a csapat ide költözött. Meglepő, de a Cagliari az 1969/70-es idényben megnyerte az olasz bajnokságot. A siker után azonban visszaesés következett. Egészen a harmadosztályig zuhant a szárd gárda, melynek kispadjára 1988-ban egy bizonyos Claudio Ranieri ült le.

Ranieri mester

És ha már leült, tette is a dolgát. 1989-ben megnyerte a harmadik ligás csapatok számára kiírt olasz kupát a csapattal, majd egészen az első osztályig vezette őket. 1991-ben már a Seria A-ban vitézkedhettek. A sikerek után el is vitte a Nápoly Ranieri mestert, de ez egy másik történet. 1993-ban hatodikok lettek (már Ranieri nélkül), így kvalifikálták magukat az UEFA kupába, ahol egészen az elődöntőig meneteltek. Ott azonban az Inter megállította őket, 5-3-as összesítéssel búcsúztatták a Cagliarit. Azóta se tudta a csapat megismételni ezt a bravúrt. Mostanában a Seria A és a Seria B között ingadoznak.

A jelen:

Idén a Cagliari kispadjára az a Zdenek Zeman ült le, aki a 2012/13-as idényben 9 hónapon keresztül irányította szeretett csapatunkat. Teljesítményéről mindent elárul, hogy az év végén a Róma a „bravúros” 6. helyet szerezte meg, kilőve magát még az Európa Ligából is.

Nyáron a Cagliarinál is zajlottak az események rendesen. Tommaso Giulini lett a szardíniai klub többségi tulajdonosa, váltva ezzel a vezetői székben Massimo Cellinót a korábbi elnököt. Olasz lapértesülések szerint 45 millió euróért kelt el a klub. Az új tulajdonos elragadtatva beszélt Zemanról, aki szerinte támadó szellemű közönségszórakoztató játékot nyújt minden csapatával. Ez igaz, én sem unatkoztam Zeman irányítása alatt a Róma meccseken, megközelítőleg minden második meccsen feltéptem a fotel karfáját vörös fejjel, kidagadó nyaki ütőerekkel, szitkokat szórva a számból. Egyébként egy évre szóló szerződést kötöttek az új mesterrel.

Zeman mester

Gondolom a Cagliarinál a biztos bentmaradás lehet az idény végi célkitűzés Már csak azért is, mert az előző idényben a 15. helyen zártak a szárdok és közben elvesztették legjobbjaikat is. Nainggolan és Astori már a mi csapatunkat erősíti. Ez azért is érdekes, mert Cellino finoman szólva sem szerette az AS Roma csapatát, sőt, a Milán elnökével Adriano Gallianival kifejezetten szoros barátságot ápolt. A belga ninja egyébként Galliani célkeresztjében is benne volt, mégis hozzánk jött 2014 januárjában.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik