Rio 2016: készüljünk az éjszakákra – 10 tuti tipp, ha ébren akar maradni

Vágólapra másolva!
2016.08.05. 12:43
Nyakunkon az olimpia, a szombat hajnali megnyitóval hivatalosan is megkezdődnek a 2016-os nyári játékok. 200 nemzet csaknem 12 ezer sportolójának folyamatos küzdelme vár ránk – nem kevés éjszakázással. Az olimpia küzdelmei e hét közepétől augusztus 21-ig magyar idő szerint kora délutántól egészen másnap hajnalig tartanak, így az elkötelezett szurkolóknak fel kell készülniük néhány nagyon hosszú estére. Most abban próbálunk segítséget nyújtani, hogy milyen természetes és mesterséges segítséget vehetünk igénybe ahhoz, hogy éberek tudjunk maradni, ha lesz harminc perc üresjárat két elődöntő között vagy virrasztani kell a magyar érdekeltségű izgalmakig.

A szörnyű érzés, amit mindenképpen szeretnénk elkerülni: arra ébredni, hogy lemaradtunk egy magyar éremről.A szörnyű érzés, amit mindenképpen szeretnénk elkerülni: arra ébredni, hogy lemaradtunk egy magyar éremről.

10 elengedhetetlen tipp, ha ébren akar maradni éjszaka az olimpia alatt:

1. Kávé, energiaital, fekete tea

Ezek a legismertebb élénkítő, magas koffeintartalmú italok, amelyek azonnali és biztos segítséget nyújtanak, ha éberek akarunk maradni. Az energiaitalt a káros összetevők miatt nyugodt szívvel nem tudjuk ajánlani, illetve a kávét sem nagy mennyiségben, főként ha nappal is fogyasztottunk egy vagy két feketét. Csak óvatosan, vigyázzunk a szívünkre!

Talán a legkevésbé káros koffeinbomba a fekete tea, amelyet hűsítő hatása és finom íze miatt érdemes borsmentateával vegyíteni.

Az alkoholt lehetőleg kerüljük, mert rövid távon serkenthet, de kanapén/fotelben bealvás lesz a vége. Ugyanez igaz az evésre, tele hassal szinte garantálva van a szunyókálás és a magas cukortartalmú nassolnivalók sem ajánlottak.

2. Maté tea

Nem kétséges, a legtutibb koffeinforrás, nem véletlenül kedvenc itala Lionel Messinek, Luís Suáreznek és persze rengeteg dél-amerikainak.

Élénkítő hatása mellett gazdag vitaminokban, magas az ásványianyag-tartalma és zsírégető hatása is van, így fogyasztása nem csak az olimpia alatt ajánlott – akár kávé helyett.

Az íze sokaknak kizáró ok, az ellenzők közül többen úgy vélik, leginkább egy hamutartóra emlékeztet. (Egyébként finom és nyugodtan lehet ízesíteni, más teákkal vegyíteni. Szaküzletben könnyedén beszerezhető, valamint egyes boltokban kapható üdítőre emlékeztető, szén-dioxiddal dúsított változata.)

3. Kakaó

A kakaónak közismerten élénkítő hatása van (berlini hipszterek az orrukba szippantják), de arra figyeljünk, hogy ne kombináljuk cukorral. Tehát egy tábla tejcsokoládé nem fog ébren tartani minket, de pár kocka magas kakaótartalmú csokoládé segíteni fog.

4. Hideg levegő

Nyáron nem könnyű, de törekedjünk arra, hogy a lehető legjobban hűsítsük le a szobát, amelyben a sporteseményeket követni szeretnénk. A friss oxigénellátásra is ügyeljünk. Meleg + oxigénhiány = elalvás.

5. Hideg víz

Ha ébren akarunk maradni, vagy fel akarunk ébredni, a hideg víz aranyat ér. Külsőleg és belsőleg is. Zuhanyozzunk le hideg vízzel a közvetítés előtt, ha kezdünk fáradni, csak mossuk meg az arcunkat, és csorgassuk a vizet a csuklónkra a csapból! Ha nagy a baj, mehet a hideg vizes borogatás a tarkóra.

Közben hidratáljuk magunkat, persze ne csak éjszaka, mindig fogyasszunk kellő mennyiségű vizet (napi 2-3 liter az ajánlott)!

6. Mozgás

Ha fáradunk, álljunk fel, nyújtózkodjunk, ugráljunk, nyomjunk le pár fekvőtámaszt, bokszoljunk néhányat a levegőbe!

Fontos: hiába tűnik kényelmes megoldásnak, ha ébren akarunk maradni, a közvetítés során sohase feküdjünk el.

Végezetes hiba:


7. Hangos zene

Szintén segít, ha az éjjeli üresjáratokban lüktető, energikus zenével pörgetjük fel magunkat, hangolva az olimpikonjaink által keltett, adrenalintól fűtött, euforikus állapotra.

8. Fény

Kapcsoljuk fel a villanyt! Mindegyiket. (A szomszédos szobában nem kell.)

9. Beauty sleep – szunyókálás délután/este

Készüljünk az éjszakázásra! Ha napközben akad üresjárat az elfoglaltságok vagy közvetítések között, használjuk ki a szabad időnket, és aludjunk néhány órát! Éjszaka, de másnap reggel is hálásak leszünk érte.

10. Ne felejtsük el a másnapot sem!



Ha keveset aludtunk az éjjel, de aktívan telik a másnap, akkor a testünkre ugyanúgy oda kell figyelnünk, mint éjjel.

• Mindenképp zuhanyozzunk elindulás előtt, szinte újjáéleszti ez embert.
• Ha tehetjük, sétáljunk munkába menet legalább húsz percet! Felébreszt.
• Tartsunk a munkában több apró szünetet, mint egyébként szoktunk! A testünk és az agyunk is hálás lesz.
• Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, igyunk sok vizet! Ne legyünk sötétben, törekedjünk a lehető legtöbb fényre a környezetünkben!
• Rágjunk (cukormentes) mentolos rágót!

Önnek van tuti receptje az éberségre? Ne tartsa vissza, ossza meg velünk és olvasótársaival!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik