Marcus Grönholm megállíthatja Sébastien Loeböt

HARANGI LÁSZLÓHARANGI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2006.08.16. 16:52
Címkék
A rali-világbajnokság mezőnye a múlt hétvégi Német-rali után nem tart szünetet: a Finn-rali következik, ahol a fordos Marcus Grönholmnak jó esélye van arra, hogy megállítsa Sébastien Loeböt. A finn pilóta az elmúlt hat évben ötször diadalmaskodott hazai versenyén - Grönholm most nagy lépést tehet azért, hogy közelebb kerüljön Loebhöz a világbajnoki összetettben. Amennyiben viszont a francia pilóta hódítja el az elsőséget, akkor minden idők legeredményesebb raliversenyzőjévé válik. A szezon leggyorsabb viadala következik.

Sébastien Loeb és Daniel Sordo a Kronos Citroën színeiben magabiztos győzelmet arattak az elmúlt hétvégi 25. Német-ralin. A kilenc hetes szünetet követő viadalon Marcus Grönholm harmadikként végzett, azonban a világbajnoki pontversenyben így is tovább nőtt a hátránya a regnáló világbajnokkal szemben.

A WRC mezőnye nem pihen: a hétvégén rendezik meg az 56. Finn-ralit. A világbajnokság leggyorsabb futamáról van szó, ahol a versenyzők óriási sebességgel száguldanak, és rengeteg ugratóval találkoznak. Így nem csak, hogy a leggyorsabb rali a finn a naptárban, az egyik leglátványosabb is.

Az idei évben huszonegy szakaszból áll majd a verseny, amelyek versenyhossza 351,61 kilométer, össztávja pedig 1300,48 kilométer. A murvás futam központja ebben az évben is Jyväskylä.

Marcus Grönholm hazai versenyén az elmúlt hat évben ötször diadalmaskodott. A finnek így komoly sansza van arra, hogy megszakítsa Sébastien Loeb sorozatát, és közelebb kerüljön hozzá a vb-összetettben.


Loeb legjobb helyezését tavaly szerezte a Finn-ralin, amikor is másodikként végzett a skandináv futamon.

A Finn-ralin egyébként az utóbbi évtizedben egyszer sikerült nem skandináv pilótának megnyernie a futamot. 2003-ban az észt Markko Märtin diadalmaskodott, ezt megelőzően pedig 1992-ben a francia Didier Auriol és 1990-ben a spanyol Carlos Sainz tudták legyőzni a hazaiakat.

Az Ezer-tóvidéken rendezett futamra Marcus Grönholm bizakodva tekint előre, az elmúlt évi teljesítményeinek tükrében nem hiába.

Sébastien Loebnek nehéz dolga lesz amennyiben le szeretné győzni a hazai favorit Grönholmot, azonban kellő motiváció lehet, hogy amennyiben újabb sikert ér el, letaszítja az örökranglista éléről Carlos Sainzot, és minden idők legeredményesebb raliversenyzőjévé válik.

Esélyese lehet még a futamnak a szintén hazai Mikko Hirvonen is, míg a norvég Petter Solberg úgy véli, hogy idei pechsorozatára türelemmel kell válaszolnia. A subarus egyébként tavaly az első napon árokba zuhant, végül mégis negyedikként végzett.

Az összetettben jelenleg 33 pontos előnnyel vezet Loeb, míg a második Grönholmot tíz ponttal lemaradva Sordo követi. A csapatok versenyében vezet a Kronos Citroën, míg második a Ford.

Az elmúlt öt Finn-rali győztesei:
2005 - Marcus Grönholm
2004 - Marcus Grönholm
2003 - Markko Märtin
2002 - Marcus Grönholm
2001 - Marcus Grönholm
A világbajnokság állása - egyéni:
1. Sébastien Loeb - 84 pont
2. Marcus Grönholm - 51 pont
3. Daniel Sordo - 41 pont
4. Manfred Stohl - 24 pont
5. Mikko Hirvonen - 21 pont
6. Petter Solberg - 20 pont
7. Toni Gardemeister - 16 pont
8. Gigi Galli - 11 pont
9. Henning Solberg - 11 pont
10. Xavier Pons - 11 pont
11. Alex Bengue - 9 pont
12. Chris Atkinson - 9 pont
13. Daniel Carlsson - 6 pont
14. Stéphane Sarrazin - 6 pont
15. Jan Kopecky - 6 pont
16. Thomas Rädström - 4 pont
17. Jussi Valimäki - 4 pont
18. Francois Duval - 4 pont
19. Kosti Katajamäki - 3 pont
20. Gareth Machale - 3 pont
21. Kristian Sohlberg - 3 pont
22. Andreas Aigner - 3 pont
23. Matthew Wilson - 1 pont
A világbajnokság állása - összetett:
1. Kronos Citroën - 114 pont
2. Ford - 91 pont
3. Subaru - 63 pont
4. OMV Peugeot - 41 pont
5. Red-Bull Skoda - 22 pont
6. Stobart Motorsport - 20 pont
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik