Sebastien Loeb nyert, és utolérte Sainzot

HARANGI LÁSZLÓHARANGI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2006.08.13. 12:09
Címkék
Ötödik alkalommal végzett az első helyen a Német-ralin Sébastien Loeb (Citroën Xsara WRC), s mivel ez volt a címvédő francia pilóta 26. futamgyőzelme pályafutása során, utolérte az öröngranglista éllovasát, a spanyol Carlos Sainzot. A fiatal hispán, Daniel Sordo másodikként végzett, míg a harmadik Marcus Grönholm lett, aki így nem vesztette el esélyét a világbajnoki címre, noha hátránya tovább nőtt a regnáló világbajnokkal szemben.
Sebastien Loeb előnye már 33 pont az összetett pontversenyben Marcus Grönholm előtt
Sebastien Loeb előnye már 33 pont az összetett pontversenyben Marcus Grönholm előtt
Sebastien Loeb előnye már 33 pont az összetett pontversenyben Marcus Grönholm előtt
Sebastien Loeb előnye már 33 pont az összetett pontversenyben Marcus Grönholm előtt

A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA - EGYÉNI:
1. Sébastien Loeb 84 pont
2. Marcus Grönholm 51 pont
3. Daniel Sordo 41 pont
4. Mikko Hirvonen 25 pont
5. Manfred Stohl 23 pont
6. Petter Solberg 20 pont
7. Toni Gardemeister 16 pont
8. Gigi Galli 11 pont
9. Henning Solberg 11 pont
10. Xavier Pons 11 pont
Sébastien Loeb magabiztosan autózva a harmadik napon is tartotta első helyét, és megnyerte a 2006-os Német-ralit. Ezzel az idei világbajnokság kilenc futamából hatszor ő győzött, míg a másik hármon másodikként végzett.

Csapatának utasítására Daniel Sordónak fel kellett adnia Loeb üldözését. Feladatát teljesítette - remek teljesítményének köszönhetően a második helyre hozta be Xsara WRC-jét.

Marcus Grönholm (Ford Focus WRC) végig beállítási és gumiválasztási problémákkal küzdött, saját elmondása szerint pedig már nagyon várja a hazai Finn-ralit. Honfitársa, a szintén Forddal versenyző Mikko Hirvonen ötödikként végzett.

Figyelemreméltó teljesítménnyel negyedik helyre hozta be négyéves fejlesztésű Xsara WRC-jét a finn Toni Gardemeister. A tavaly még a Ford alkalmazásában álló pilóta sokáig dobogós volt, azonban később már nem bírt Grönholmmal.

Hatodik lett az OMV Peugeot egyetlen versenyzője, Manfred Stohl. Az osztrák szombaton váltó-és kuplungproblémákkal küzdött, majd a nap végén az autója sem indult el, ám szerencséjére a 307 WRC végül nem adta meg magát.

Petter Solberg tegnap motorhiba miatt esett ki, a vasárnapi első szakaszon pedig Stéphane Sarrazin is feladni kényszerült a viadalt. A Subaru másik pontszerzője egy kereszteződésben rontott, majd azt vette észre, hogy tönkrement a váltója. A francia nem tudta folytatni a futamot, így az egyetlen subarus az ausztrál Chris Atkinson maradt, akit azonban az együttes nem nevezett pontszerzőnek ezen a viadalon.

A világbajnoki pontversenyben ezzel az eredményével tovább növelte előnyét Sébastien Loeb. A kétszeres világbajnok immáron 32 ponttal vezet Marcus Grönholm előtt az összetettben.

Ennél is nagyobb szó azonban, hogy a 32 éves francia immár holtversenyben minden idők legeredményesebb versenyzője a futamgyőzelmeket illetően, utolérte ugyanis a 26 elsőséggel visszavonuló Carlos Sainzot.

A WRC soron következő futama a Finn-rali, ahol a Ford „hazai” pilótáival befoghatja a Kronos Citroën-t. Az augusztus 18-20. között zajló skandináv viadalt az elmúlt két évben Marcus Grönholm nyerte meg - a finn összesen ötször diadalmaskodott hazai versenyén.

25. NÉMET-RALI (19 SZAKASZ, 351,55 KILOMÉTER)

VÉGEREDMÉNY - ÉLCSOPORT:
1. Sébastien Loeb francia Citroën Xsara WRC 3:28:34,1 óra
2. Daniel Sordo spanyol Citroën Xsara WRC + 33,8 másodperc
3. Marcus Grönholm finn Ford Focus WRC + 2:19,2 perc
4. Toni Gardemeister finn Citroën Xsara WRC + 2:33,8 perc
5. Mikko Hirvonen finn Ford Focus WRC + 3:34,2 perc
6. Manfred Stohl osztrák Peugeot 307 WRC + 4:25,9 perc
7. Andreas Aigner osztrák Skoda Fabia WRC + 5:42,6 perc
8. Jan Kopecky cseh Skoda Fabia WRC + 5:45,8 perc
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik