Marcus Grönholm születésnapi győzelme

HARANGI LÁSZLÓHARANGI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2006.02.05. 14:05
Címkék
A 38. születésnapját éppen ma ünneplő Marcus Grönholm (Ford Focus WRC) nyerte a 2006-ös Svéd-ralit. Az 55. skandináv viadalon a címvédő, francia Sébastien Loeb (Citroën Xsara WRC) lett a második, míg harmadik a végig kitűnő formában autózó Daniel Carlsson (Mitsubishi Lancer WRC). Csupán hajszálnyival lemaradva a svédtől negyedik az olasz Gigi Galli, aki idén először állt rajthoz.
Marcus Grönholm az új Focus WRC-vel eddig uralja az idei világbajnoki sorozatot
Reuters
Marcus Grönholm az új Focus WRC-vel eddig uralja az idei világbajnoki sorozatot
Marcus Grönholm az új Focus WRC-vel eddig uralja az idei világbajnoki sorozatot
Reuters
Marcus Grönholm az új Focus WRC-vel eddig uralja az idei világbajnoki sorozatot

Ha kevésen is múlott, de Marcus Grönholm teljesítette ígéretét: futamgyőzelemmel ajándékozta meg magát 38. születésnapja alkalmából. A kétszeres világbajnok finn ezzel idei második, pályafutása során pedig a huszadik diadalát könyvelheti el.

A végig remeklő Grönholm csapattársa, Mikko Hirvonen motorhiba miatt az első napon sok időt veszített, a Ford másodikszámú pilótájának végül nem sikerült pontot szereznie.

Másodikként ért célba Sébastien Loeb. A Citroënnel versenyző francia azon versenyzők egyike, aki nem skandináv létére már tudott nyerni Svédországban. Loeb ma remek szakaszidőket futott, ennek köszönhetően kis híján sikerült megelőznie az ünnepelt Grönholmot.

Sebastien Loeb mindent megpróbált, de úgy tűnik, a gyári háttér ennyit jelent?
Sebastien Loeb mindent megpróbált, de úgy tűnik, a gyári háttér ennyit jelent?
Harmadik lett a hazai sztár, Daniel Carlsson, aki idén egy Mitsubishi Lancer WRC-vel vágott neki a futamnak. Carlsson végig nagy küzdelmet folytatott az olasz Gigi Gallival szemben, és végül ha csak pár másodperccel is, de megelőzte őt az összetettben. Jó eredmény ez mindkettejüknek, és az idén privátként induló Mitsubishinek is.

Hibázott a mai első szakaszon Mattias Ekström, aki, miután lecsúszott az útról, nem tudta visszahozni Skodáját a hóból. A svéd nem folytathatta a gyorsaságit, ezzel kiesett a versenyből.

Jó eredményt ért el a szintén hazai Thomas Rädström, aki az Impreza WRC-jét az ötödik helyre hozta be. Hozzá hasonlóan jól autózott az őt követő skandináv származású Kosti Katajamäki, aki végül a három pontot érő hatodik helyen ért célba Focus WRC-jével.

Az OMV Peugeot versenyben maradt pilótája, Henning Solberg ma többször is lecsúszott az útról, ám jó időeredményei miatt végül nyolcadik lett.

A Subarunál sem adnak okot örömre az eredmények. Petter Solberg egy tengelytörés miatt, Chris Atkinson pedig saját hibájából tett szert óriási hátrányra, mellyel - bár hiába autóztak a továbbiakban jól - képtelenek voltak megközelíteni az élbolyt.

A világbajnoki pontversenyben első két viadalt megnyerő Marcus Grönholm vezet, akit a Monte-Carlóban és most is második Sébastien Loeb követ.

A WRC soron következő futama a Mexikó-rali (március 3-5.), amelyet immáron harmadik alkalommal rendeznek majd meg a rali-világbajnokság történetében. A 2004-es futamot az idén hiányzó Markko Märtin nyerte meg, míg a tavalyi viadalon Petter Solberg diadalmaskodott.

55. SVÉD-RALI (19 szakasz, 348,88 versenykilométer)

A VÉGEREDMÉNY - élcsoport:
1. Marcus Grönholm finn Ford Focus WRC 3:09:01,9 óra
2. Sébastien Loeb francia Citroën Xsara WRC + 30,9 mp
3. Daniel Carlsson svéd Mitsubishi Lancer WRC + 2:56,8 perc
4. Gigi Galli olasz Mitsubishi Lancer WRC + 3:03,8 perc
5. Thomas Rädström svéd Subaru Impreza WRC + 5:53,3 perc
6. Kosti Katajamäki finn Ford Focus WRC + 7:34,8 perc
7. Xavier Pons spanyol Citroën Xsara WRC + 8:35,6 perc
8. Henning Solberg norvég Peugeot 307 WRC + 9:01,5 perc
A VILÁGBAJNOKI PONTVERSENY ÁLLÁSA:
1. Marcus Grönholm 20 pont
2. Sébastien Loeb 16 pont
3. Daniel Carlsson 6 pont
4. Toni Gardemeister 6 pont
5. Gigi Galli 5 pont
6. Manfred Stohl 5 pont
7. Thomas Rädström 4 pont
8. Stéphane Sarrazin 4 pont
9. Chris Atkinson 3 pont
10. Kosti Katajamäki 3 pont
11. Miko Hirvonen 2 pont
12. Xavier Pons 2 pont
13. Daniel Sordo 1 pont
14. Henning Solberg 1 pont
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik