Grönholm vezet, de Loeb ott van a sarkában

HARANGI LÁSZLÓHARANGI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2006.02.03. 18:08
Címkék
A kétszeres világbajnok Marcus Grönholm (Ford Focus WRC) vezet az idei Svéd-rali első napja után. Őt legfőbb vetélytársa, a 2004-es havas viadal győztese, Sébastien Loeb (Citroën Xsara WRC) követi, harmadik az olasz Gigi Galli (Mitsubishi Lancer WRC). Több mint háromperces hátránnyal kullog a mezőny végén Petter Solberg (Subaru Impreza WRC), akinek autója rögtön az első szakaszon megadta magát.
Marcus Grönholm megnyerte az idénynyitó futamot, és most Svédországban is jól áll
Marcus Grönholm megnyerte az idénynyitó futamot, és most Svédországban is jól áll
Marcus Grönholm megnyerte az idénynyitó futamot, és most Svédországban is jól áll
Marcus Grönholm megnyerte az idénynyitó futamot, és most Svédországban is jól áll

Meglehetősen rosszul kezdődött a nap Petter Solberg számára, ugyanis már az első szakaszon komoly gondjai támadtak autójával. Az Impreza hátsó tengelye eltört, így a norvég a megrongálódott Subaruval 53 másodpercet veszített a szakaszgyőztes Marcus Grönholmhoz képest.

Grönholm úgy folytatta a második szakaszon, ahogyan az elsőn abbahagyta. Mivel a további négy gyorsaságin is kiválóan teljesített, így a finn egy nap után vezeti a versenyt. Csapat-és honfitársa, Miko Hirvonen szintén kitűnően autózott, egészen az ötödik szakaszig, amikor autója felmondta a szolgálatot. Hirvonen a harmadik helyről esett ki.

A második helyen áll a regnáló világbajnok Sébastien Loeb, aki 2004-ben már megmutatta, hogy nem csak skandinávok nyerhetik meg a Svéd-ralit. A győzelemre idén is nagy esélye van, jelenleg alig tíz másodperc választja el az elsőségtől, úgy, hogy még problémái is voltak a francia pilótának.

Történt, hogy a Citroën-pilóta szerelői az első összekötőszakaszon szerették volna leszerelni a nagyteljesítményű fényszórókat a motorháztetőről, ami azonban felcsapódott és összetörte a szélvédőt. Noha a versenyt folytatni tudta a Xsara WRC-s páros, 10 másodperces büntetéssel és rossz látási viszonyokkal kellett számolniuk a folytatásban.

Gondokkal küzd az OMV Peugeot két versenyzője, Henning Solberg és Manfred Stohl. Előbbi a napsütésre panaszkodott, míg az osztrák Stohlnak rendre a pálya közepén álló nézőket kellett kerülgetnie. Ő hatodik, míg Solberg a két pontot érő hetedik pozícióban követi csapattársát.

Remekelnek a hazaiak, Daniel Carlsson és Mattias Ekström. Carlsson egy Mitsubishi volánja mögött az ötödik, míg honfitársa, a Skoda-versenyző Ekström a hatodik. A másik Mitsubishi-pilóta, Gigi Galli szenzációs teljesítménnyel előrukkolva a harmadik, dobogós pozícióban.

Holnap további hét szakasz várja a résztvevőket, míg vasárnap hat gyorsaságit kell majd teljesíteniük.

55. SVÉD-RALI (6 szakasz, 130,59 versenykilométer)

AZ ÉLCSOPORT AZ ELSŐ NAP UTÁN:
1. Marcus Grönholm finn Ford Focus WRC 1:12:29,8 óra
2. Sébastien Loeb francia Citroën Xsara WRC + 10,2 mp
3. Gigi Galli olasz Mitsubishi Lancer WRC + 57,5 másodperc
4. Daniel Carlsson svéd Mitsubishi Lancer WRC + 1:03,0 perc
5. Mattias Ekström svéd Skoda Fabia WRC + 1:22,4 perc
6. Manfred Stohl osztrák Peugeot 307 WRC + 1:28,7 perc
7. Henning Solberg norvég Peugeot 307 WRC + 1:40,3 perc
8. Kristian Sohlberg finn Subaru Impreza WRC + 1:48,4 perc
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik