Luterán Petra: döntőbe jutás a telt házas Stade de France-ban

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
• Párizs
Vágólapra másolva!
2024.08.30. 22:09
Luterán Petra döntős 400 méteren (Fotó: Szabó Miklós)
A paralimpia második napján úszóink nem jutottak döntőbe, és befejezték a versenyzést a magyar bocciázók is, egy sprintszámmal bemelegített kerékpárosunk, Wermeser Zsombor, a nap végén pedig hatalmas hajrával, a harmadik legjobb idővel döntőbe jutott és éremesélyessé lépett elő négyszáz méteres síkfutásban Luterán Petra.

 

AZ ELSŐ NAP BOMBASIKERE és Konkoly Zsófia aranyérme után másnap kicsit visszafogottabbak voltak a magyar úszók eredményei a párizsi paralimpián, miután sem Iván Bence, sem Száraz Evelin nem jutott döntőbe kétszáz méter vegyesen, igaz, ez nem is volt elvárás egyikőjükkel szemben sem. A tizenkilenc éves Száraz Evelin kicsit talán el is izgulta az első versenyszámát, őt egy szabálytalan forduló miatt kizárták, de neki egyébként is a száz méter mell a fő száma, amelyben akár érmet is nyerhet, ha hozza azt, amire képes.

A Nemzeti Velodromban rendezett parakerékpár-versenyeken Wermeser Zsombornak lehetett szurkolni, igaz, neki nem a sprintszám, vagyis az 1000 méteres időfutam az erőssége, viszont megtette, amit egy sportoló az év versenyén megtehet, egyéni csúcsot tekert, ami még akkor is szép eredmény, ha nem jutott be vele a döntőbe. A 26 éves Wermeser szombaton a 4000 méteres üldözéses versenyben indul, ami jóval közelebb áll hozzá. Ugyan nem ebben a kategóriában, de indult a 48 éves Novák Károly Eduárd, a csíkszeredai születésű paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározó is, aki 2020 és 2023 között Románia ifjúsági és sportminisztere volt. Hatodik paralimpiáján elért egyéni legjobbjával és hetedik helyével épphogy lemaradt a döntőről, de így is elégedett lehetett a teljesítményével.

A paralimpiára tizenhat év után visszatérő magyar bocciázók közül sem Nagy Viviennek, sem Szabó Alexandrának nem sikerült továbbjutnia a negyeddöntőbe. Előbbi vereséget szenvedett indonéz ellenfelétől, így nem tudott meccset nyerni Párizsban, utóbbinak viszont volt reális esélye a továbbjutásra, ehhez azonban le kellett győznie portugál riválisát, Carla Oliveirát, akivel mindig nagy csatákat vívtak egymás ellen. Az összecsapásukat megelőzte egy rögtönzött show, a pályát a délutáni programra felmosó két önkéntes adott elő egy láthatóan begyakorolt táncot a belga Stromae legnépszerűbb számára, a hangszórókból bömbölő Alors On Danse-ra, ami után megtapsolta őket a közönség.

Azonban hiába a jó hangulat, nem állt Szabó mellé a szerencse, ellenfele pontosabban dobott, így már a párbaj fele, az első két kör után érezni lehetett, hogy nem lesz meg a negyeddöntőbe jutás. A 24 éves magyar versenyző nem is tudott fordítani, a csoporton belüli körbeverésekből pedig nem ő jött ki jól. A boccia lényege egyébként az, hogy a versenyzők meghatározott számú piros vagy kék labdát minél közelebb dobjanak a fehér színű céllabdához.

A nap végén a kis híján telt házas Stade de France-ban rajthoz állt első atlétánk, Luterán Petra T47-es kategóriában, a 400 méteres síkfutásban harcolt a döntőbe jutásért. A franciák szívből szurkolnak a parasportolóknak, de a tömeg leginkább a hazai versenyzőnek, a T37-es kategória 200 méteres fináléjában sprintelő Francois-Elie Mandynak szólt, akit francia–angol futballmeccsen hallható hangorkán buzdított.

A magyar érdekeltségű előfutamban Luterán a legbelső, kettes pályát kapta, ami nem volt szerencsés, és nem is rajtolt túl jól, a táv első felében a mezőny második felében futott, de a célegyenes előtti kanyarban utolérte az élen futókat, sőt, a hajrában még rá is tett egy lapáttal, és a cél előtti méteren előzte meg orosz ellenfelét, így második helyen ért célba. Összesítésben is csak ketten előzték meg, így a harmadik legjobb idővel jutott be a másnapi fináléba. A szombat atlétikában erős napja lehet a magyar küldöttségnek, mert Luterán Petrán kívül a világbajnok Ekler Luca is rajthoz áll 100 méteren, és mindketten éremesélyesek.

WERMESER Zsombor, parakerékpáros: – Megvan az első verseny, megvan a hangulat, jöhet a folytatás! A pálya rettentően gyors, szerintem mindenhol világcsúcs születik majd, én is megjavítottam a saját legjobbamat két másodperccel, ami azért jelentős. A testalkatomhoz, felkészültségi szintemhez jobban passzol a hosszabb táv, az ezer méterhez gyorsnak, robbanékonynak, brutál erősnek és nehéznek kell lenned, hogy legyen erőd meghajtani az áttétet, én „gyengusz" vagyok ebben a mezőnyben. Ezzel együtt nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel. 

NAGY Vivien, bocciázó: – Nagyon különleges volt az első paralimpiám, általában idegesebb típus vagyok meccs előtt, de nagyon jó hatással volt rám a közönség. Előtte izgultam, de amikor bementünk a pályára, megfogott a hangulat, hogy énekelnek és tapsolnak az emberek, ami motiválóan hatott rám. Sajnálom, hogy ez most ennyire volt elég, és számomra befejeződött a verseny, ennél kicsit többet vártam magamtól, de bízom benne, hogy a következő paralimpiára, Los Angelesbe is sikerült majd kvalifikálni. Sokan figyelnek minket, többet foglalkozik velünk a média, rengeteg ember jön ki, tegnap találkoztam magyar szurkolókkal, mesélték, hogy Győrből jöttek biciklivel azért, hogy a magyar paralimpikonokat buzdítsák, nem győztem nekik hálálkodni és megköszönni. Ez fantasztikus élmény, tényleg.

SZABÓ Alexandra, bocciázó: – Szomorú vagyok, hogy nem úgy jöttek össze a dolgok, ahogy szerettem volna, de ellenfelem most ügyesebb volt, mindig ki-ki meccset játszunk egymással, egyszer én nyerek, egyszer ő, most neki sikerült. Ha kicsit pontosabban játszom, és egy-két labda bent marad, meglehetett volna. De egy nappal korábban a brazil riválisom elleni meccset kellett volna megnyernem, ha az megvan, továbbjutottam volna a csoportból. A környezet ismerős, hiszen az ellenfelek és a bírók szinte ugyanazok, mint akik más világversenyeken is lenni szoktak, de nagyobb a közönség és a felhajtás. Van bennem hiányérzet, mert az volt a tervünk, hogy a csoportból azért továbbjutunk, ami reális is volt. Nekem Párizs volt a teszt, de majd Los Angelesben sikerül!

VÉLEMÉNYEK 

EREDMÉNYEK
Férfiak. Parakerékpár. C5, 1000 m időfutam, selejtező: ...10. Wermeser Zsombor (magyar) 1:05.912, nem jutott be a döntőbe. Parasportlövészet. P1, 10 m légpisztoly, selejtező: ...23. Gurisatti Gyula (magyar) 548 kör, nem jutott be a döntőbe. Paraúszás. SM6, 200 m vegyes, előfutam: ...11. Iván Bence (magyar) 2:56.41, nem jutott be a döntőbe.
Nők. Boccia. BC2, 2. csoportkör: Gisha Zayana (indonéz)–Nagy Vivien (magyar) 6:1, nem jutott be a negyeddöntőbe. BC4, 3. csoportkör. Carla Oliveira (portugál)–Szabó Alexandra (magyar) 5:0, nem jutott be a negyeddöntőbe. Paraatlétika. T47, 400 m, előfutam: ...3. Luterán Petra (magyar) 58.93, bejutott a döntőbe. Paraúszás. SM6, 200 m vegyes, előfutam: ...Száraz Evelint kizárták, nem jutott be a döntőbe.

A MAGYAROK PROGRAMJA
Szombat. 9.30: parasportlövészet, 10 m légpuska, selejtező (R1, Rescsik Csaba). 11.03: paraúszás, 50 m hát, előfutam (S2, Adámi Zsanett). 11.41: paraatlétika, 100 m, előfutam (T38, Ekler Luca). 11.58: parakerékpár, 4000 m üldözés, selejtező (C5, Wermeser Zsombor). 12.00: parasportlövészet, 10 m légpuska, selejtező (R2, Dávid Kriszta). 12.15: parasportlövészet, 10 m légpuska, döntő (R1, férfiak) 14.45: parasportlövészet, 10 m légpuska, döntő (R2, nők). 15.13: parakerékpár, 4000 m üldözés, bronzfutam és döntő (C5, férfiak). 19.54: paraúszás, 50 m hát, döntő (S2, nők). 20.11: paraatlétika, 100 m, döntő (T38, nők). 21.19: 400 m, döntő (T47, Luterán Petra)

– Sikerült megvalósítani azt, amit elképzelt?
– Az volt a terv, hogy az első háromban jussak, és ne kelljen izgulni a továbbjutás miatt. Az elején kicsit megijedtem, mert nagyon elmentek a többiek. Tudtam, hogy jól tudok hajrázni, azt viszont nem, hogy bennük mennyi lesz. A borítás bejött, és az esős körülményeket is sikerült megoldanom.

– A húszperces csúszás mennyire zavarta meg?
Nehéz volt kezelni, mert így is hosszú a call-room, negyven perc, és ott már nem sokat lehet mozogni. Az izmaink kihűltek, mentálisan is nehéz volt kezelni, de szerencsére megoldottam.

– Mi járt a fejében, mikor látta, hogy kicsit beragadt?
Hogy nyomnom kell neki! Azt persze nem tudtam, hogy a többiek hogyan taktikáznak, ha gyorsan kezdik, és a végére meg "belehalnak", az nekem nagyon nem kedvez. Én is be tudok kezdeni, ha kell, de akkor nincs jó hajrá, ami meg az erősségem. Próbáltam felzárkózni, de nem őrült módon, nehogy elfussam magam.

– Nagyot hajrázott. Nem futotta ki magát túlságosan?
Sokat beszéltünk erről az édesapámmal és edzőmmel, hogy mit csináljak, de abban állapodtunk meg, hogy a végét is fussam meg, mert nem mindegy, milyen pályát kapok a döntőben. Kicsit megtoltam, nehogy újra belül kelljen futnom. A hajrá az erősségem, fejben össze tudom rakni, sokáig bírom.

– Mennyire zavarta, hogy a legbelső pályán futott?
Edzésen sosem futok a kettesen, mert nagyon szűk a kanyar, nem ideális. Kicsit féltem, de úgy voltam vele, hogy ezt adta a sors, ezt kell megoldani, de ha lehetne, nem ezt választanám. Az volt a célunk, hogy döntőbe jussak, de nem tudtuk, sikerül-e, vagy sem, csak nagyon reménykedtünk benne.

Luterán Petra: Kicsit megtoltam, nehogy újra belül kelljen futnom

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik