Etióp győzelem a maratonin: Tamirat Tola olimpiai csúccsal aranyérmes!

N-P. T.N-P. T.
Vágólapra másolva!
2024.08.10. 10:18
Tamirat Tola olimpiai csúccsal nyerte meg a maratont (Fotó: Hannah Peters/Getty Images)
Etiópia megszerezte első aranyérmét a párizsi olimpián: Tamirat Tola remekül taktikázva, az emelkedőkön hatalmasakat futva 2:06.26-os olimpiai csúccsal megnyerte az atlétika maratonfutását.

Szombat reggel 8 órakor rajtolt el Párizs szívében a férfi maraton mezőnye, olyan nevekkel a sorban, mint a kétszeres olimpiai bajnok, 39 éves címvédő, Eliud Kipchoge vagy a budapesti világbajnokságot megnyerő ugandai, Victor Kiplangat. A szokásos, bő 42 kilométeres táv legnagyobb kihívását a szintkülönbség jelentette.

A mezőny először 5 km után kezdett el szakadozni a hatalmas szurkolói tömeg szeme láttára, majd 10 km-nél következett az első sikeres támadás: az olasz Eyob Faniel szökött meg, és 15 km-nél már 20 másodperc fölé hízott az előnye.

Ezután kezdődött meg a rettegett emelkedő, melyen az etióp Tamirat Tola és az amerikai Conner Mantz ritmust váltott, ami miatt teljesen szétszakadt a mezőny, és a leszakadók között volt Kipchoge is, a kenyai legenda ráadásul közben az oldalát fogta, féltávnál egyértelművé vált, hogy nem szerzi meg sorozatban harmadik olimpiai bajnoki címét. Toláék közben utolérték Fanielt, és többen is felzárkóztak hozzájuk.

25 km-nél 15 fősre duzzadt az élboly, majd következett az újabb emelkedő – és megint Tola húzta meg a tempót, mintha csak erre várt volna. Ezúttal ráadásul úgy tűnt, nincs, aki tartsa vele a tempót, ráadásul az üldöző mezőny is darabokra szakadt még 30 km előtt, Tola előnye pedig 10 mp fölé nőtt. Lejtmenettel fordultak az utolsó 12 km-re, a lejtő vége után pedig már csak sík terep várt a mezőnyre.

Nem úgy tűnt, mintha Tola fáradna, az utolsó 10-es első felében csak nőtt az előnye a 7 fős üldözői csoporttal szemben – 35 km-nél 18 másodperces fórja volt, és az Eiffel-tornyot is úgy látta meg, hogy teljesen egyedül futott az élen. Hárman üldözték: Deresa Geleta, Bashir Abdi és Benson Kipruto. Az utolsó 4 km-re azonban világossá vált: Tolát sikertelenül üldözik, valójában a dobogó második és harmadik fokáért harcoltak egymással.

Abdi volt közülük a legfrissebb, 40 km előtt ritmust váltott, és némileg váratlanul, de Tola után ment, elkezdte csökkenteni hátrányát. Esélye azonban nem volt, a végére már csak az maradt a kérdés, Tolának sikerül-e megdöntenie az olimpiai csúcsot. 

Jelentjük: sikerült!

Tola 2:06.26-os idővel állította fel az új rekordot, ezzel megszerezte Etiópia első aranyérmét Párizsban, ráadásul az afrikai ország 2000-ben nyert legutóbb olimpiai bajnoki címet a maratoni távon. Tola egyébként 2016-ban, Rióban már szerzett egy bronzérmet 10 km-en.

PÁRIZS 2024
ATLÉTIKA
FÉRFI MARATONI
OLIMPIAI BAJNOK: Tamirat Tola (Etiópia) 2:06.26
2. Bashir Abdi (Belgium) 21 másodperc hátrány
3. Benson Kipruto (Kenya) 34 mp h.
4. Emile Cairess (Nagy-Britannia) 1:03 p h.
5. Deresa Geleta (Etiópia) 1:05 p h.
6. Akaszaki Akira (Japán) 1:06 p h.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik