„A NOB belesétált, kompromisszumot kötöttek a nők rovására” – az ismert nőjogi aktivista az NS-nek a nemeket érintő olimpiai bokszbotrányról

CSISZTU ZSUZSA (Párizs)CSISZTU ZSUZSA (Párizs)
Vágólapra másolva!
2024.08.09. 17:34
Csisztu Zsuzsa (balra) és Donna de Varona a párizsi Olimpikonok Házában
A párizsi olimpia legnagyobb vihart kavart és a sportvilágon messze túlmutató botrányos közjátékát hozta a női bokszküzdelmekben versenyengedélyt kapó algériai Imané Helif és a tajvani Lin Jü-ting ügye. A Nemzeti Sportnak exkluzív interjút adott a kétszeres úszó olimpiai bajnok amerikai Donna de Varona, az első amerikai női sporttelevíziós és Ronald Reagan óta elismert elnöki sporttanácsadó. A nemzetközi úszó hírességek csarnokának és a NOB női bizottságának korábbi tagja nem rejtette véka alá, hogy a döntéshozók hibáztak. Nézze meg az exkluzív teljes beszélgetést.

 

„Végre ünnepelhetjük itt Párizsban a nők egyenjogúságát a versenyeken, ugyanakkor hatalmas kihívásokkal is szembe kell néznünk, amikkel a nőknek mindig is meg kellett küzdeniük az arénákban” – véli De Varona.

„A női mindig is egy védett kategória kell hogy legyen. Ha összekuszáljuk a kategóriákat, mint a bokszban, akkor az tönkreteheti a versenyszámot magát. A két bokszoló esetében, akik nőként azonosítják magukat az útlevelük és a születési anyakönyvi kivonatuk alapján, és akik versenyengedélyt kaptak itt csupán a személyes identifikációjuk okán, nemcsak kinyitották a kategóriát, de kompromisszumot is kötöttek a nők rovására.”

A kétszeres olimpiai bajnok úszónőnek markáns véleménye van arról, hogy ki milyen neműnek számít a sportvilágban.

„Ha valakinek XY kromoszómája van, az férfinak számít. Ez ilyen egyszerű. És úgy gondolom, az úszósport már eldöntötte, mit kell az ilyesmivel kezdeni, az atlétika még mindig küszködik az interszex esetekkel.”

A Martina Navratilovával és a háromszoros olimpiai úszóbajnok, civiljogi aktivista nemzetközi jogásszal, Nancy Hogsheaddel együtt dolgozó világhírű amerikai televíziós és (női) sportjogi aktivista arról is elmondta a véleményét, hogy mi okozhatta az alapvető feszültséget a NOB és a Nemzetközi Bokszszövetség által kiadott ajánlással kapcsolatban: 

„Szerintem mindig nagyon nehéz dolgunk van, amikor a politika és különféle társadalmi mozgalmak beavatkoznak a sportba és kompromisszumokra kényszerítik azt. És persze sajnáljuk ezeket a bokszolókat, mert nem voltak számukra tiszták a körülmények…Ez nagyon sajnálatos, mert a NOB-nak amúgy számos egyéb felelőssége van a versenyeket illetően, de ebben az esetben őszintén hiszem, hogy a NOB itt hibázott” – mondta ki határozott véleményét Donna de Varona, akinek az Egyesült Államokban az amerikai elnöki tanácsadói munkájához köthető az amerikai törvényhozásban a több mint fél évszázaddal ezelőtt bevezetett IX. alkotmánykiegészítés elfogadtatása, amely eltörölte a diszkriminációt a sportban és lehetővé tette az USA-ban, hogy nők is kaphassanak sportösztöndíjat a férfi sportolók mellett.

Exkluzív videónkban De Varona kifejti továbbá, hogy be kell vonni független tudományos szakértőket a dialógusokba, nem csak olyanokat, akik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megbízására dolgoznak, mert csak így lehet több nézőpontot is figyelembe venni. 

A teljes exkluzív interjút itt tekintheti meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik