A házigazdát legyőző Norvégia nyerte meg a női kézidöntőt, Oftedal olimpiai bajnokként zárja le a karrierjét

Vágólapra másolva!
2024.08.10. 16:30
Stine Oftedal: micsoda utolsó mérkőzések! (Fotó: AFP)
A norvég női kézilabda-válogatott 29–21-re legyőzte a párizsi olimpia döntőjében a házigazda és címvédő francia csapatot a játékok utolsó előtti napján, így Stine Oftedal a Győri ETO-val nyert Bajnokok Ligája-elsőség után olimpiai bajnoki címmel zárja le a karrierjét.

 

PÁRIZS 2024 NŐI KÉZILABDA
DÖNTŐ
NORVÉGIA–FRANCIAORSZÁG 29–21 (15–13)
Lille, 26 664 néző. V: Garcia, Lorente (spanyolok)
NORVÉGIA: KATRINE LUNDE – S. OFTEDAL 5, Skogrand 2, BRATTSET 6, Aardahl, REISTAD 8, Sanna Solberg 2. Csere: Silje Solberg (kapus), N. Mörk 3 (2), V. Kristiansen, Rushfeldt, Jacobsen, Herrem 3. Szövetségi kapitány: Thorír Hergeirsson
FRANCIAORSZÁG: Glauser – Toublanc 1, Flippes 3, Horacek 4 (4), FOPPA 3, Nze Minko, Valentini 2. Csere: Sako (kapus), Nocandy 1, Grandveaue, Granier 2, KANOR 5, C. Lassource, Bouktit. Szövetségi kapitány: Oliver Krumbholz
Az eredmény alakulása. 4. p.: 0–3. 11. p.: 5–4. 15. p.: 6–6. 19. p.: 7–7. 22. p.: 9–11. 25. p.: 11–12. 37. p.: 18–14. 42. p.: 21–15. 46. p.: 21–17. 49. p.: 24–17. 54. p.: 24–20. 59. p.: 28–20
Kiállítások: 6, ill. 0 perc
Hétméteresek: 4/2, ill. 5/4

ÖSSZEFOGLALÓ

Huszonhétezer hazai néző előtt megverni a franciákat? Ennél nehezebb kihívás nehezebb létezik kézilabdában. A 2017-es világbajnokságon a férfiválogatottjukat nem véletlenül nem tudta senki sem legyőzni a Lille-i futballstadionban, ugyanott, ahol most a párizsi játékok női és férfi kézilabdatornájának a végjátékát is megrendezik. Két olimpiai címvédő együttesük közül a női jutott el odáig, hogy az aranyéremért játszhasson.

Olivier Krumbholz együttese hiába menetelt százszázalékosan a döntőbe, mégsem mehetett biztosra, mert a túloldalon Norvégia volt a pályán. Az a Norvégia, amelynek az egyik legikonikusabb generációja szombaton játszott így együtt utoljára. Persze nem a 44 éves Katrine Lunde miatt, aki még mindig nem tervez visszavonulni. A fináléban fontos pillanatokban bravúrokat bemutató kapuslegendával szemben az már biztos volt, hogy ez Stine Oftedalnak az utolsó mérkőzése.

A 2017 és 2024 között Győrben kiteljesedő irányító 32 esztendősen döntött úgy, hogy az olimpia lesz élete utolsó fellépése, amin pontosan ugyanolyan vezéregyéniség tudott lenni, mint az elmúlt évtizedben a norvég válogatottban mindig. 25 gólja mellett 51 gólpasszt adott, ezzel fölényesen a kanadai táblázat élén végzett, és a franciák ellen is megmutatta, hogy miért tartják róla sokan úgy, hogy csak Görbicz Anita és Anja Andersen voltak nála nagyobb hatással a játékra.

Miután a skandinávok védekezése a 20. perc körül összeállt, sikerült a rossz kezdés miatt összeszedett hátrányukból felállni és fordítaniuk. Míg a franciáknál senki sem tudott előlépni támadásban, addig a norvégoknál a nyolcgólos Henny Reistad megmutatta, hogy Oftedal után sem kell majd leírni őket. A meccs utolsó gólját a tökéletes teljesítményt nyújtó győri beálló, Kari Brattset dobta (6/6), akinek a gólpasszt természetesen Oftedal adta.

Norvégia második aranygenerációja ezzel felért a csúcsra, Oftedal mellett Brattset, Nora Mörk, Veronica Kristiansen, Camilla Herrem, Silje és Sanna Solberg sem biztos, hogy nekifut a következő olimpiai ciklusnak. A harmadik helyre a svédek elleni bronzmeccsen végig vezetve simán nyerő Dánia ért oda.

A VÉGEREDMÉNY
1. Norvégia (Maren Aardahl, Kristine Breistöl, Kari Brattset Dale, Camille Herrem, Marit Jacobsen, Vilde Ingstad, Veronica Kristiansen, Katrine Lunde, Nora Mörk, Stine Oftedal, Henny Reistad, Thale Rushfeldt Deila, Stine Skogrand, Sanna Solberg-Isaksen, Silje Solberg-Östhassel, szövetségi kapitány: Thórir Hergeirsson)
2. Franciaország
3. Dánia
4. Svédország
5. Hollandia
6. MAGYARORSZÁG (Albek Anna, Böde-Bíró Blanka, Bordás Réka, Debreczeni-Klivinyi Kinga, Füzi-Tóvizi Petra,Győri-Lukács Viktória, Janurik Kinga, Kácsor Gréta, Klujber Katrin, Kuczora Csenge, Márton Gréta, Papp Nikoletta, Pásztor Noémi, Simon Petra, Szemerey Zsófi, Szöllősi-Schatzl Nadine, Vámos Petra, szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik