Párizs 2024: Szűcs Luca és Márton Anna is a nyolc között búcsúzott női kardban

Vágólapra másolva!
2024.07.29. 15:55
Szűcs Luca megszorongatta Balzert, de elmaradt a csoda (Fotó: Árvai Károly)
A párizsi olimpia hétfői versenynapján vívóink közül női kard egyéniben Szűcs Luca és Márton Anna a negyeddöntőben folytatta szereplését, de egyik versenyző sem jutott be a legjobb négy közé.

Márton Anna a nap folyamán a venezuelai Paredes Torres, illetve a spanyol Martín-Portugués után Pusztai Lizát is legyőzte, míg Szűcs Luca a Martina Criscio, Joana Ilieva kettősön verekedte át magát a negyeddöntőig.

Márton Anna 7:0-s hátrányban szerezte meg az első tust az asszóban, ez pedig alapjaiban meghatározta a küzdelmet – a magyar versenyző ugyan mindent megtett, hogy utolérje Harlant, de csupán egy tussal tudta csökkenteni a hátrányát, így 15:7-re kikapott.

A másik meccsen Szűcs Luca szoros, kiélezett asszót vívott a hazai közönség előtt pástra lépő, első helyen kiemelt Sara Balzer ellen. Az erős francia kezdés után a 21 éves kardvívó magához ragadta a kezdeményezést, s még 11:10-re is vezetett, de a végjáték Balzeré volt, aki háromtusnyi előnnyel jutott a legjobb négy közé. 

Mivel az olimpiai kardvívótornán nem rendeznek helyosztót, a világranglista rangsorol – ennek értelmében Szűcs Luca a 7., Márton Anna pedig a 8. helyen zárta az egyéni küzdelmeket.

 

MÁRTON ANNA: HARLAN NEM HAGYTA, HOGY LEVEGŐT VEGYEK

– Ezúttal túl nagy falatnak bizonyult az Olha Harlan elleni asszó. Hogyan éltem meg ezt a negyeddöntőt?
– Egész nap úgy éreztem, jó formában vívtam, ezért bíztam benne, hogy le tudom győzni ukrán ellenfelemet. Sajnos taktikailag nagyon behintáztatott és egy ilyen szintű rivális ellen nagyon nehéz nagy hátrányból visszakapaszkodni. Nem hagyta, hogy levegőt vegyek, nagyon gyorsan jöttek a tusok. Tudtam, hogy agresszív a stílusa és észnél kell lenni, de nem az volt a forgatókönyv, amire számítottam és nem volt időm váltani.

– Görcsössé is tette, hogy villámgyorsan nagy hátrányba került?
Ezt nem éreztem, de azt igen az első pár tus után, hogy taktikailag előttem van egy lépéssel, én meg csak igyekszem utánamenni. Ez végig megmaradt. Talán a végén ráéreztem a ritmusra, és hogy mit kellene csinálni, de már késő volt.

– Két magyar is a nyolc közé jutott, mit jelenthet ez majd a csapatverseny szempontjából?
Maradt hiányérzet, mindenképpen szeretnénk érmet nyerni a csapattal.

– A negyeddöntő előtt azt mondta, nagyon jól érezte magát a páston, aztán jött a vereség, de összességében hogy értékené a napját?
Mindent összevetve pozitívan. Voltak nagyon jó asszóim, ha a csapattal tudnánk érmet szerezni, akkor nagyon boldogan mennék haza Párizsból.

Szűcs Luca: Nem ijedtem meg a közönségtől
„Nem ijedtem meg a közönségtől, egy rutinos vívóval találkoztam, aki most jobbnak bizonyult. Fizikailag is elfáradtam, a francia versenyző pedig olyan tapasztalt, hogy ha nem a megfelelő döntést hoztam, azonnal kihasználta, nem véletlenül világranglista-2. Örülök, hogy a negyeddöntőig jutottam, de még fel kell dolgoznom, ami az utolsó asszóban történt” – fogalmazott kardvívónk.

PÁRIZS 2024
VÍVÁS
Női kard egyéni
1. forduló
Márton Anna–Katherine F. Paredes Torres (venezuelai) 15:10
2. forduló
Pusztai Liza–Michela Battiston (olasz) 15:12
Szűcs Luca–Martina Criscio (olasz) 15:10
Márton Anna–Lucía Martín-Portugués (spanyol) 15:8
NYOLCADDÖNTŐ
Márton Anna–Pusztai Liza 15:7
Szűcs Luca–Joana Ilieva (bolgár) 15:10
NEGYEDDÖNTŐ
Szűcs Luca–Sara Balzer (francia) 12:15
Márton Anna–Olha Harlan (ukrán) 7:15

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik