Ötkarikás történetek: olimpiai bajnoki cím világcsúccsal

SZ. Z.SZ. Z.
Vágólapra másolva!
2024.07.10. 08:38
Németh Miklós Kanadában már elsőre világcsúcsot dobott (FOTÓ: IMAGO IMAGES)
Vannak olyan családok a magyar sportban, amelyekben az olimpiai aranyérem a mérce.

 

Vízilabdában a Szivós családnak ezt majdnem három generáción keresztül sikerült teljesítenie: idősebb Szivós István az 1952-es és 1956-os olimpián, ifjabb Szivós István az 1976-os játékokon vette ki a részét a pólóválogatott sikeréből. Ugyan a montreali bajnok fia, Szivós Márton az utolsó keretszűkítéskor kimaradt a 2008-ban csúcsra érő együttesből, ezért a 2012-es ötödik helye a legjobb ötkarikás eredménye, de 2013-ban a Benedek Tibor vezette világbajnok csapat egyik legjobbja volt.

Atlétikában a Németh család életében is fontos szerepet játszott az 1976-os montreali olimpia: az 1948-as londoni megméretésen kalapácsvetésben aranyérmet szerző Németh Imre fia, Miklós gerelyhajításban lett a legjobb. Kanadában rögtön az első dobásával sokkolta a mezőnyt, 94.58 méteres, világcsúcsot jelentő eredményével egyértelműsítette, nem győzhet más.

Az ezüstérmes finn Hannu Siitonen és közte majdnem hét méter volt a különbség (87.92 m), azóta sem nyert senki ekkora fölénnyel olimpiát ebben a versenyszámban. Az áttörés már a mexikóvárosi olimpián, 1968-ban eljöhetett volna Némethnek, de nem sokkal a játékok előtt megsérült. Combközelítő izmának szakadásával hosszú éveken át bajlódott, ami elmondása szerint kihatott a technikájára is, megváltozott a mozgása, és csak 1974-re jött vissza a sérülése előtti szintre. Az 1960-as évek mindhárom olimpiáján érmesként végző Kulcsár Gergely visszavonulása után Németh edzője lett, közös munkájuk Montrealban teljesedett ki. Világcsúcsát 1980-ban egy másik magyar legenda, Paragi Ferenc szárnyalta túl, aki 96.72 méterre hajította a szert.

Némethnek 1987-tól saját gerelyeket gyártó cége volt, az elmúlt években a magyar atlétika egyik legnagyobb tehetségének, a tavaly 18 esztendősen országos csúcstartóvá váló Herczeg Györgynek a fejlődését segítette.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik