A magyar női vízilabdacsapat öt góllal legyőzte Kanadát

Vágólapra másolva!
2024.07.29. 21:10
Keszthelyi Rita klasszisteljesítményt nyújtott: három gólig jutott (Fotó: MTI)
Második mérkőzését játszotta a magyar női vízilabda-válogatott a párizsi olimpián, melyen 12–7-re legyőzte Kanadát, így javítani tudott a hollandok elleni vereség után.

 

VÍZILABDA
NŐK
A-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–KANADA 12–7 (4–1, 3–3, 1–1, 4–2)
Párizs, 3500 néző. Vezette: Markopulu (görög), Cabanas (spanyol)
MAGYARORSZÁG: MAGYARI A. – Faragó K., GURISATTI 3, GARDA 1, PARKES 2, VÁLYI V. 2, Horváth B. Csere: KESZTHELYI 3, Szilágyi D. 1, Mahieu, Leimeter, Rybanska. Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila
KANADA: Gaudreault – La Roche, PAUL 2, McKELVEY 2, Lemay-Lavoie, WRIGHT 2, Crevier 1. Csere: Mimides, McDowell, Browne, Lekness, Vulpisi. Szövetségi kapitány: David Paradelo
Emberelőny-kihasználás: 13/3, ill. 6/0
Kettős emberelőny-kihasználás: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Mihók Attila: – Nagyon jól kezdtünk, rögtön az elején sikerült meghoznunk azokat az elemeket, amik hiányoztak a hollandok ellen: egy-egy center akciógól vagy egy kiharcolt ötméteres. Eközben a védekezésünk szinte végig stabil volt, ezzel kiváló első negyedet hoztunk. Az ezt követő időszakokban tudtuk tartani a különbséget, igaz, nem könnyen. A harmadik negyed kritikus volt, de fegyelmezettek voltunk és odatettük azt a két-három kartempót, amire szükség volt.
David Paradelo: – A magyar válogatott kiváló csapat, nagyon erősen kezdett, az első találkozójának tapasztalatait leszűrve nem akart beragadni az elején. Nekünk ez volt a nyitó meccsünk a játékokon, hamar háromgólos hátrányba kerültünk, ami után nagyon küzdve igyekeztünk visszajönni a mérkőzésbe, azonban nem tudtunk két gólnál közelebb férkőzni ellenfelünkhöz. Ezen a napon egyértelműen jobbak voltak a magyarok. Nem vagyok csalódott, megvolt a tervünk, ám ennek csak nyolcvan százalékát sikerült teljesítenünk, ami nem lehetett elegendő.

 MGYHGYHVVL–KGk 
1. Hollandia2225–19+6
2. MAGYARORSZÁG21120–17+3
3. Ausztrália117–5+2
4. Kanada117–12–5
5. Kína2216–22–6 0
A CSOPORT ÁLLÁSA

ÖSSZEFOGLALÓ

Ó, Champs-Élysées, énekeltették a lelátó népét az olimpia vízi központjában, miután az A-csoportban minket szombaton felülmúló Hollandia kőkemény csatában, 5–8-ról fordítva legyőzte Kínát egy őrült napon. Ha a sorminta folytatódni szándékozna, nekünk véres verejtékkel szabadott volna csak felülmúlni Kanadát, amelynél, ahogyan azt a nyári felkészülés során többször is megmutattuk, jobbak vagyunk.

Magabiztos ráúszással kezdtünk, jól éreztük magunkat, a lelátóról zúgott a „Hajrá, Magyarország!”, s talán a buzdítás által minket átitató honfiúi lendület mondatta velünk, hogy igazán kaphattunk volna egy kiállítást az első támadásunk során. Sebaj, menni kellett tovább előre, csodálatos centerakciógóllal megszereztük a vezetést, Parkes Rebeccát illeti a legnagyobb dicséret, mint kivitelezőt.

Kanada csupán kapufáig jutott, Parkest pedig nem lehetett tartani, megszelidítette a labdát, és csavargólt szerzett, az állunk kétemeletnyit zuhant a mozdulatsort követően. Kaptunk egy emberelőnyt aztán, ám a kivitelezés lendülete megtört, amikor Vályi Vanda kezéből kicsúszott a labda, végül Faragó Kamilla bombázott a blokkba.

A védekezésünk ragyogó volt, Keszthelyi Rita nekidurálta magát, kivédekezett emberhátrány után kiemelkedett a vízből, és szétforgácsolta a kapufát. Adtak még egy előnyt Kanadának, hátha, de nem – konkrétan kidobták a labdát az alapvonalon túlra derék ellenlábasaink. Keszthelyi most ésszel próbálkozott, fifikával, és a kapufa segítségével leheletfinoman a rivális kapujába ejtette a labdát (3–0).

Hát mit nekünk szenvedő, sínylődő sztárcsapatok, hamar irányba állítottuk a szekerünket. Távoli bombával szépített Hayley McKelvey, majd gólt ünnepeltünk, ám rossz szögben ültünk: a hozzánk közelebbi bíróhölgy mutatta, szó sincs ilyesmiről, az oldalhálóban halt el a labda. Mindegy, Keszthelyi Rita bevágott egy ötméterest, nyilván Parkes harcolta ki, 4–1-gyel mehettünk az első szusszanásra.

Képzeljék, minden ráúszásnál beteszik a lejátszóba a Backstreet Boys Everybody című slágerét, de mire elkezdhetnénk harsogni a refrént, lehúzzák… Szép támadással kozmetikázott az eredményen Kanada, majd meg is úszott, de Elyse Lemay-Lavoie kezéből a döntő pillanatban kissé kicsúszott a labda, így könnyűszerrel hárított Magyari Alda. Parkes kiharcolt kiállításából a középen megtalált Vályi Vanda nem a kapuba, hanem a kapufára ágyúzta a játékszert, új-zélandi-magyar játékosunknak viszont ez sem szegte kedvét, kibrusztolt még egyet, abból Gurisatti Gréta ismét háromgólosra növelte a különbséget.

Aztán négyre, kivárással, elképesztően okosan löbbölte át a labdát Jessica Gaudreault felett akcióból. Mivel ilyen jól álltunk, vállat vontunk Emma Wright szerencsés góljánál – na bumm, majd dobunk mi is, és 13 másodperccel később Vályi teljesítette is a kívánságunkat közelről, rosszkéz-oldalról.

Garda Krisztina igazolta, pajzsként is kiváló, emberelőnyünket a túloldalon sajnos nem váltotta gólra Leimeter Dóra, és az viszont már bosszantó volt, hogy a nagyszünet előtt egyetlen másodperccel jött fel 7–4-re Kanada.

Miután mindenki kitáncolta magát a dance cam felvillanása alatt, ismét a víz felé vetettük vigyázó tekintetünket, ahol kicsit megállt a tudományunk, viszont Kanada nem jött fel kettőre, mert Magyari a gólvonalról tenyerelt ki egy lövést. Parkesnek másodszorra nem jött be a csavar, szerencsére centerben jól védekeztünk a fekete sapkásokon.

Hosszú-hosszú perceken át maradtunk gólképtelenek, még jó, hogy Serena Browne lövését egy jótékony hullám kitessékelte a gólvonalról. Több mint egynegyednyi időn át nem találtunk be, de amíg alig ejtenek rajtunk sebet, teljesen mindegy. Hogy ne legyen nulla nulla a harmadik etap, a játékvezetők ötméterest ítéltek a kanadaiaknak, be is ment (7–5). Gaudreault rázta az öklét, ellenfelünk kapusa védett egy nagyot, amikor szükség volt rá, viszont nem tudott mit kezdeni Keszthelyi húzásával – adjunk hálát Garda helyzetfelismerésének, tíz perc elteltével bevettük a rivális hálóját.

Távolról is ment Gardának, még jó, brutális erejű és pontos bombájával visszaállítottuk a négygólos, totálisan megnyugtató különbséget. Fél perccel később a meccset is eldöntöttük így a negyedik negyed elején, ez már Vályi Vanda becsületére vált (10–5). Összegezzünk: remek védekezés, ami mindennek az alapja és átsegít a nehéz perceken; klasszismegoldások, amelyek csipetnyi fűszert tesznek a csapatmunkához; hatékony támadójáték, ami azért fontos, mert a segítségével le lehet szüretelni a precíziós védekezés gyümölcsét. Ezek az összetevők vezettek ahhoz, hogy Mihók Attila és Cseh Sándor együttese kifejezetten biztató produktummal megszerezze első győzelmét a párizsi játékokon, és rápihenhet a péntek esti, Kína elleni ütközetre. 12–7

A magyar női vízilabda-válogatott olimpiai kerete
Kapusok: Magyari Alda, Neszmély Boglárka
Mezőnyjátékosok: Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Mahieu Geraldine, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda
Szövetségi kapitányok: Mihók Attila, Cseh Sándor

A JÁTÉKNAP ÖSSZES MÉRKŐZÉSÉNEK EREDMÉNYE
VÍZILABDA
NŐK
A-csoport
20.05: Magyarország–Kanada 12–7 (4–1, 3–3, 1–1, 4–2)
18.30: Kína–Hollandia 11–15 (4–1, 4–4, 1–5, 2–5)
B-csoport
14.00: Franciaország–Olaszország 9–8 (1–3, 3–3, 2–1, 3–1)
15.35: Egyesült Államok–Spanyolország 11–13 (3–2, 2–4, 4–5,  2–2)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik