Gyász: elhunyt Gigi Riva, az olasz válogatott gólrekordere

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2024.01.22. 20:39
Gigi Riva (1944 – 2024) (Fotó: Getty Images)
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Gigi Riva, az olasz labdarúgó-válogatott gólrekordere.

 

Az olasz Corriere dello Sport információi szerint Gigi Riva január 21-én, vasárnap került kórházba, miután otthonában rosszul lett, és az orvosok már nem tudták megmenteni életét.

Bár Gigi Riva nem ott született, élete és labdarúgó-karrierje Cagliarihoz és Szardíniához kötődik. Az 1963–1964-es idényben az élvonalba repítette a klubot, az azt követő 12 évben pedig közel 200 góllal segítette. Ezen időszak alatt, 1970-ben élvonalbeli bajnoki címet nyert a Cagliarival, ami azóta is az egyetlen a klub történetében.

Riva nemcsak klubjában, hanem az olasz válogatottban is jelentős szerepet vállalt. 1968-ban Európa-bajnoki címet nyert, 1970-ben pedig ezüstérmes lett a világbajnokságon. A csatár 42 mérkőzésen lépett pályára a squadra azzurrában, s a 35 góljával máig olasz rekorder.

A Mennydörgés becenevű Riva pályafutása során 315 meccset játszott és 164 gólt szerzett a szárd klub színeiben, melynek tiszteletbeli elnöke volt. „Egy nagyszerű barátomat veszítettem el, hosszú életünk volt együtt a katonaságtól a válogatottbeli emlékekig. Végtelen szomorúság” – emlékezett meg a világbajnok olasz kapus, Dino Zoff egykori társáról.
 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik