Liverpoolban tartja első világbajnokságát jövőre az új bokszszövetség

Vágólapra másolva!
2024.09.17. 14:04
World Boxing Congress in Frankfurt am Main
picture allianceBoris van der Vorst különleges tervekkel készül Liverpoolra (Fotó: Getty Images)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elismeréséért küzdő World Boxing (WB) ökölvívó szervezet Liverpoolban tartja első világbajnokságát jövőre.

A tavaly alapított WB, amelynek jelenleg 44 tagja van, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetséggel (IBA) verseng a NOB kegyeiért és egyáltalán ezért, hogy a sportág bennmaradjon az ötkarikás programban.

A World Boxing a férfi és női vb-t azonos időben, szeptember 4. és 14. között tartaná Liverpoolban. Arról még ez évben döntenek, hogy milyen súlycsoportokban lesznek a küzdelmek.

„Liverpool világhírű város, büszke ökölvívó hagyományokkal, és fantasztikus helyszíne lesz az első világbajnokságunknak” – mondta a szervezet elnöke, Boris van der Vorst, aki hozzátette, szerinte a viadal nagyszerű bemutatója lesz a sportágnak, különösen azért, mert ez lesz az első alkalom, hogy a férfi és a női mezőny egymás mellett versenyez.

Az IBA tartva magát a szokásjoghoz 2025-ben is külön rendezi a férfi és a női vb-jét. Előbbiek Asztanában, utóbbiak Belgrádban lépnek kötelek közé.

A NOB az IBA-t kizárta az olimpiáról és az ötkarikás selejtezők megrendezéséről. A vetélytárs WB arra számít, hogy a NOB-tól meg fogja kapni a hivatalos elismerést és a jövőben – így már a 2028-as Los Angeles-i olimpián – levezényelheti a boksztornát. A sportág ötkarikás viadalainak szervezését és lebonyolítását a 2021-es tokiói, majd az idei párizsi olimpián is a NOB végezte, teljesen kiiktatva az IBA-t, amelynek Umar Kremljov személyében orosz elnöke van. Utóbbi élesen szembekerült Thomas Bach NOB-elnökkel, viszonyuk nyíltan ellenségessé fajult, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság leminősítette és az el nem ismert státuszba sorolta át az IBA-t. Egyúttal a NOB kilátásba helyezte, hogy a 2028-as olimpia hivatalos programjából is kiveszi az ökölvívást, az erről szóló döntés 2025-ben esedékes.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik