Kovács Mária: Nagyon nagy szüksége van a magyar ökölvívásnak egy hangos sikerre

Vágólapra másolva!
2024.06.08. 09:58
Minden idők legsikeresebb magyar amatőr bokszolónője szerint Hámori Luca képességei alapján ott lehet az olimpiai dobogón (Fotó: Koncz Márton)
Kovács Mária, minden idők legsikeresebb magyar amatőr bokszolónője szerint Hámori Lucának – aki sporttörténelmet írt azzal, hogy első magyar női ökölvívóként kijutott a 2024-es párizsi olimpiára – képességei alapján ott a helye az olimpiai dobogón.

„Lucáról tudni kell, hogy a női mezőnyben, a súlycsoportjában kifejezetten erősnek számít. A párizsi szorítóban a fizikai fölényét, a rendkívül dinamikus, férfias bunyóját mindenképpen demonstrálnia kell. Ha megfelelően fókuszál és sikerül felőrölnie az ellenfeleit, akkor, meggyőződésem, helye lesz a dobogón” – nyilatkozott a kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok korábbi klasszis az MTI-nek.
Hozzátette: természetesen sok múlik a sorsoláson, hogy az első fordulóban kivel találkozik a kőszegiek kitűnősége.

„Az biztos, hogy már az első mérkőzésén élesnek kell lennie nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is. A mentálhigiénés segítség kulcskérdés lesz Luca szereplését illetően” – mondta a Kőbánya SC női bokszolóinak vezetőedzője.

A korábban három éven át magyar női szövetségi kapitányként is dolgozó szakember úgy véli, hogy legalább egy kvóta „benne maradt” a női válogatottban.

„Hámori Luca mellett Lakotár Hannától vártam még párizsi kijutást, hiszen mindketten ősidők óta benne vannak a sportágban, eredményes utánpótlásmúlt van mögöttük. Szövetségi kapitányként – serdülőkoruktól – végigkísértem a pályafutásukat, tudom, mire képesek, ezért is bízom bennük. Sajnos Hannának nem sikerült, amit őszintén sajnálok. Remélem, nem fogja feladni, hiszen rendkívül alázatos és szorgalmas versenyző” – magyarázta Kovács Mária, aki szerint, ha megmarad Hámorinak és Lakotárnak az elkötelezettsége és az alázata az ökölvívás iránt, akkor négy év múlva, Los Angeles-ben nagy reményekkel léphetnek kötelek közé.

„Az a tapasztalatom, hogy a mi sportágunkban a nők általában 28-30 éves korukra kerülnek mentálisan csúcsformába. Luca és Hanna 2028-ban 27 évesek lesznek, abba a korba lépnek, amikor megfelelően érettek már a nagy kihívásokra” – jelentette ki.

A magyar amatőr ökölvívás legutóbb 2000-ben szállított érmet olimpiáról, akkor Erdei Zsolt hozott haza egy bronzot Sydney-ből. Kovács Mária szerint éppen itt az ideje, hogy újra a sikerektől legyen hangos a magyar boksz.

Azt gondolom, ha Luca vagy a két fiú legalább egy érmet nyer az olimpián, az jó irányba terelné végre a magyar ökölvívás hétköznapjait, például a jelenleginél több bokszolópalántát vonzana be sportágunkba. Amikor 1996-ban olimpiai bajnok lett Kovács »Kokó« István, utána mindenki Kokó akart lenni, megteltek gyerekekkel a boksztermek. A legutóbbi olimpiai érmünket Erdei Zsolt szerezte Sydney-ben, 24 éve. Jó lenne, ha az idén véget érne ez a rendkívül hosszú aszályos időszak, mert nagyon nagy szüksége lenne a magyar ökölvívásnak végre egy hangos sikerre” – vélekedett a szakember.

A párizsi játékok boksztornáján hárman képviselik majd a magyar színeket, amire a 2012-es londoni olimpia óta nem volt példa. A kvalifikációs sorozat első állomásán, a tavalyi Európai Játékokon Hámori Luca (66 kg) és Kovács Richárd (63,5 kg), a másodikon, az idén Olaszországban pedig Akilov Pilip (80 kg) szerzett kvótát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik