Profi boksz: Vaszil Lomacsenko ismét bevetésen

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.10.29. 07:44
null
Lomacsenko és Ortiz néz farkasszemet (Fotó: Getty Images)
Noha nem címmérkőzésen lép vasárnap hajnalban a New York-i Madison Square Garden szorítójába az ukrán Vaszil Lomacsenko, az amerikai Jamaine Ortiz elleni könnyűsúlyú csatája fontos állomás: sikere esetén a súlycsoport vitathatatlan bajnoki címéért bokszolhat.

Noha a 34 éves ukrán Vaszil Lomacsenko (16–2–0, 11 KO–TKO) 2020 októberében pontozásos vereséget szenvedett Teófimo Lópeztől a WBA, az IBF és a WBO könnyűsúlyú vb-címéért vívott meccsen, 2021 decemberében Richard Commey elleni pontozásos sikerével megszerezte a WBO interkontinentális övét. Ezzel visszakapaszkodott a súlycsoport elitjébe.

A 26 esztendős amerikai Jamaine Ortiz (16–0–1, 8) elleni New York-i csatájának tétje, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanásakor katonának álló Loma sikerével ismét címegyesítésért bokszolhat. Lomacsenko pazar bunyós, Pekingben (2008) és Londonban (2012) pehelysúlyban olimpiai bajnok, világbajnok (2009), vb-ezüstérmes (2007), amatőr karrierjét 396 győzelemmel és egy vereséggel zárta. Nyilvánvaló, hogy felkészülése nem volt optimális, jelentős súlyfelesleggel is küzdött, mégis meglepetés lenne, ha nem győzne a Madison Square Gardenben s jövőre nem csaphatna össze a 23 éves veretlen amerikai titánnal, Devin Haney-vel (29–0–0, 15), aki néhány napja az IBF, a WBA, a WBC és a WBO könnyűsúlyú vb-címéért az ausztrál George Kambosos jr.-t győzte le.

Lomacsenko nem nézi le a viszonylag az ismeretlenségből felbukkanó Ortizt, s noha a szakma úgy véli, az amerikainak korai még, hogy összecsapjon a korábbi világbajnokkal, jól képzettnek tartja. Ortiz fel van dobva a csata előtt, a profiboksz.hu-n megjelenő nyilatkozata szerint mindig is várta, hogy egyszer farkasszemet nézhessen bálványával. „Öt évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem, hogy kiállnék ellene. Hittem abban, hogy súlycsoportoktól függetlenül én lehetek a világ egyik legjobb bunyósa – akkoriban még Lomacsenko volt a listavezető.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik