Világszenzációra vár a bokszvilág

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2014.03.01. 15:19
null
Vaszil Lomacsenko (balra) és Orlando Salido a mérlegelésnél<br />(Fotó: Action Images)
Sűrű hétvége lesz profi bokszban, mégis egy olyan találkozó lehet a legérdekesebb, amelyben az egyik bunyós mindössze második hivatásos összecsapásán lép a ringbe. Az amatőrként kétszeres olimpiai bajnok Vaszil Lomacsenko ellenfele a Bokszvilágszervezet pehelysúlyú világbajnoka, Orlando Salido. San Antonio csodát lát?

Noha San Antonióban papíron Julio César Chávez Jr. és Bryan Vera visszavágója – tavaly szeptemberi első meccsükön a „kis" Chávez győzött pontozással, sokak szerint csak papíron – a fő attrakció, nem zárható ki, hogy a slágermérkőzést a felvezető program egyik összecsapása hozza.

A 33 éves mexikói veterán, Orlando Salido (40–12–2, 28) és a 26 esztendős ukrán Vaszil Lomacsenko (1–0–0, 1) esik egymásnak, a tét a Bokszvilágszervezet (WBO) pehelysúlyú világbajnoki öve.

Lomacsenko mérlege nem elírás: a profik között csupán egy győztes mérkőzése volt 2013 októberében. A WBO nemzetközi bajnoki címét a tapasztalt, az akkor 25 győzelemmel és 3 vereséggel álló mexikói José Ramirez ellen szerezte meg. Kovács Istvánnak, a WBO európai alelnökének a szava is sokat nyomott a latban, amikor a szervezet engedélyezte, hogy az ukrán első profi mérkőzése rögtön címmérkőzés legyen. Mondjuk ki, ha valaki ismeri a térség bunyóját, az Kokó. Kiváló a „helyismerete", igaz, a Lomacsenkóval kapcsolatos eligazodásban sokat segített, hogy az ukrán olimpiai bajnok. Pardon, kétszeres olimpiai bajnok. Pekingben és Londonban is a dobogó legmagasabb fokára állhatott pehelysúlyban, emellett Európa-bajnok (2008), világbajnok (2009), vb-ezüstérmes (2007). Amatőr karrierjét 396 győzelemmel és 1 vereséggel (a 2007-es vb döntőjében kapott ki Albert Szelimovtól) zárta.

A hivatásosok táborában az eddigi legrövidebb idő alatt Saensak Muansgurin jutott el a profi vb-övig, a thaiföldi 1975-ben a harmadik meccsén nyerte el a Bokszvilágtanács (WBC) kisváltósúlyú koronáját. Lomacsenko rekordját egyedül a profi bokszolók hivatalos mérlegnyilvántartója, a Fight Fax.Inc. vonja kétségbe, mondván, az ukrán hat alkalommal bunyózott az amatőr szövetség félprofi ligájában, a WSB-ben. A szervezet az ukrán hat győzelmét is beszámítja a profi mutatóba – rajta kívül ezt senki sem teszi meg, nem szokás.

MINDENT VAGY SEMMIT

A WBO nagyközépsúlyú bajnoka, Robert Stieglitz (46–3–0, 26) Magdeburgban Arthur Abraham (38–4–0, 28) ellen lép a ringbe, meccsük a kettőjük közti trilógia harmadik, vélhetően utolsó összecsapása. Első meccsükön 2012-ben Berlinben Abraham győzött, a visszavágót 2013-ban Magdeburgban a negyedik menetben technikai K. O.-val nyerte meg Stieglitz.

„Mindent vagy semmit!” – jelentette ki Abraham arra utalva, hogy számára létfontosságú a mérkőzés. „Ha Abraham azt mondja, ez a csata mindent jelent neki, akkor én azt, hogy mindent elveszít szombat este. Nagyon erős vagyok, és nem adom az övem" – nyilatkozta a címvédő.

Könnyűsúlyban a WBO-bajnok, Ricky Burns (36–2–1, 11) és kihívója, az amerikai Terence Crawford (22–0–0, 16) Glasgow-ban csap össze. Burnsnek ez a negyedik címvédő mérkőzése könnyűsúlyban, előtte nagypehelysúlyban is birtokolta a WBO vb-övét.

Roppant érdekes meccs kerekedhet a dologból, főleg annak ismeretében, hogy a szakma két különböző sportágnak tartja a profi bokszot és az amatőr ökölvívást. Teljesen más felkészülést igényel. Lomacsenko elmondása szerint rengeteg menetet bokszolt az edzéseken, de ez mégiscsak más, mint a szorítóban meccskörülmények között megoldani a szituációkat. Egy profi mérkőzés hullámzását nem lehet semmilyen körülmények között szimulálni, csak egy összecsapás adhat választ az ukrán felkészültségére. Még akkor is, ha nem szokványos helyzetről van szó, hogy egy amatőr profinak áll, aztán majd belejön valahogy.

Lomacsenko remek bokszoló. A kérdés, hogyan viseli el a fizikai és mentális megpróbáltatásokat, amelyek a ringben érhetik. Salido nemcsak jó ökölvívó, hanem stílusából fakadóan rámenős is, a súlycsoport egyik legkeményebb verekedője. És ez még akkor is veszélyes, ha Lomacsenkót sem kell félteni a csihi-puhitól. Lehet, hogy Salido látja jól a helyzetet. „Ez lesz Lomacsenko első igazi megmérettetése. Eddigi egyetlen mérkőzése nem mértékadó. Minél tovább húzódik a találkozó, annál jobbak lesznek az esélyeim. Ha a találkozó túljut a felén, nem sok esélye marad, kiütöm őt" – vélekedett a világbajnok.

Lomacsenko természetesen másként látja az esélyeket: „Noha csupán egyetlen profi mérkőzésem volt, az egész életemet a bokszban töltöttem. Álmodoztam, hogy egy napon megküzdhetek a legjobbakkal. S most eljött a lehetőség. Salido mindig háborút akar a ringben. Ha legyőzném, egy lépéssel közelebb kerülnék ahhoz, hogy a sportág valaha élt legjobbjai között emlegessék a nevem."

Azért ehhez még kell jó néhány mérkőzés. Ha vasárnap hajnalban Lomacsenko nyer, a profi bunyó egyik törvényét sikerül felrúgnia, nevezetesen hogy gyakorlatilag az amatőr és a profi boksz közötti átmenet nélkül világbajnoki övet szerez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik