Profi boksz: elmaradt a szenzáció, Salido győzött

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.02. 09:14
null
Lomacsenko (jobbra) nem tudott bravúrt elérni (Fotó: Action Images)
Történelmi tettet készült végrehajtani az ukránok kétszeres olimpiai bajnoka, Vaszil Lomacsenko és második profi mérkőzésén próbálta megszerezni a Bokszvilágszervezet (WBO) pehelysúlyú övét a mexikói Orlando Salidótól, azonban megosztott pontozással végül alulmaradt.  

 

Salido a pénteki mérlegelésre két font többlettel érkezett, így már a találkozó előtt elveszítette a címét. A meccs tapogatózó menettel indult, mindkét fél láthatóan óvatosan közelített a másikhoz, így nehezen pontozható, szinte akciómentes első menetet láthatott a nagyérdemű. Lomacsenko kivárásra játszott, inkább elmozgással és kontrákkal próbált találni, míg Salido zárt fedezékkel, lassan készült felépíteni a tőle jól megszokott rakkolós bunyót. Lomacsenko nehezen találta a ritmust és ezzel átengedte az irányítás jogát Salidónak. A negyedik menetben kissé magasabb fordulatra kapcsolt az ukrán és elvitte a menetet.

A mérkőzés előrehaladtával Salido egyre jobban bemelegedett és kezdte leginkább hátramenetbe kényszeríteni Lomacsenkót. Igazán tiszta, kemény találat kevés volt, sok dulakodás és szabálytalanság jellemezte a mérkőzést, Salido rendre övön alul dolgozta az ellenfelét, aki a birói intézkedés hiánya miatt kénytelen volt elszenvedni a szabálytalan ütéseket. A mérkőzés végére egyre jobban fogyott a mexikói, így Lomacsenkónak sikerült elvinnie a záró meneteket, ráadásul az utolsóban nem sok hiányzott ahhoz, hogy padlóztassa a jóformán csak kapaszkodni bíró Salidót. A 12 nehezen pontozható, szoros menet megosztott pontozást hozott, 115–113, 113–115, 116–112 arányban Salido győzelmét hirdettek ki és ezzel sárba tiporta az ukrán álmot.

A tavalyi Brian Vera ellen mutatott harmatos teljesítmény és vitatható győzelem után visszavágón bizonyíthatott a fiatal mexikói sztár, Julio César Chávez Jr.

Ezúttal szemmel láthatóan összeszedettebb formában érkezett Chávez, a súlyával sem volt probléma és a nyitó menettől kezdve érettebb bunyót mutatott be, mint az első összecsapásukon. Vera most sem adta olcsón a bőrét, keményen odatette magát és nem félt leállni verekedni a korábbi világbajnokkal. Leginkább Chávez akarata érvényesült, gyakran dolgozott testre, és fejre is remek kombinációkat ütött, amitől néhány alkalommal komoly gondba került amerikai ellenfele. A 8. menetben folyamatos fejelésért pontlevonással sújtotta Rafael Ramos vezetőbíró Verát , aki ezt követően megpróbált ritmust váltani és kibokszolni Chávezt, ám a legenda fia nem engedte ki a kezéből a gyeplőt és magabiztosan nyerte a menetet.

A 11. körben komoly gondba került Vera, de sikerült a legjobb védekezés a támadás elve alapján megúsznia a padlózást. A 12. menet kissé érdekesre sikeredett, a biztos győzelem tudatában Chávez szórakozott egy kicsit, táncolt, rohangált a ringben és megpróbált bohócot csinálni Verából, amit a közönség hangos füttyszóval jutalmazott. Ezúttal kétség sem férhetett Chávez győzelméhez és ez a pontozáson is megmutatkozott, a birók 117–110, 117–110, 114–113 arányban látták jobbnak a fiatal mexikóit.

Szombaton késő este a németországi Magdeburgban harmadízben csapott össze egymással a WBO nagyközépsúlyú világbajnoka, Robert Stieglitz, valamint kihívója, Arthur Abraham. A találkozót a német címvédő szokásához híven agresszív támadásokkal kezdte, azonban az akciók hatékonysága bőven hagyott maga után kívánni valót, illetve a feszült légkörű mérkőzés képét erősen negatív irányba befolyásolta a sok fogás és dulakodás. A pressziót gyakorlatilag végig erőltető Stieglitz kondíciója a találkozó második felére szemmel láthatón erősen fogyni kezdett, ráadásul a 9. menetben fogásért pontot is vont le tőle Genaro Rodriguez vezetőbíró (ezt megelőzően, a 8. felvonásban hasonló büntetéssel sújtotta Abrahamot tarkóütésért).

Az összecsapás záró három percére szinte teljesen elfogyott az S.E.S istállót erősítő Stieglitz, és ennek majdnem meg is itta a levét, ugyanis a kinyíló világbajnokot Abraham előbb megrendítette, majd le is ütötte egy fejre irányuló akcióval. A számolást követően Stieglitz jelezte, készen áll a folytatásra, és ugyan a hátra lévő rövid időben Abraham megpróbálta lezárni az ütközetet, végül a szédelgő címvédő kihúzta talpon, így jöhetett a pontozás. A döntnökök végül megosztva, 112–113, 114–111 és 115–110 arányban a Sauerland promóció kötelékébe tartozó örmény-német Abrahamot látták jobbnak, aki ezzel több mint egy éves szünetet követően ismét világbajnoknak vallhatja magát.

www.profiboksz.hu

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik