Mayweather vs. Guerrero: az apák után a fiúk is összecsapnak

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2013.05.04. 10:51
null
Mayweather és Guerrero összecsapása előtt az ősök balhéztak (Fotó: Action Images)
A világ legjobb bokszolójának tartott 36 éves amerikai Floyd Mayweather jr. Las Vegasban a Bokszvilágtanács (WBC) váltósúlyú világbajnoki címéért lép a ringbe magyar idő szerint vasárnap hajnalban, ellenfele a 30 esztendős szintén amerikai Robert Guerrero.

Floyd Mayweather jr. (43–0–0, 26 K. O.–T. K. O.) legutóbb éppen 2012 májusában meccselt, Miguel Cottót győzte le pontozással. Oscar De La Hoya, korábbi zseniális bokszoló, napjaink egy legmenőbb mérkőzésszervezője szerint Cotto nem éppen a legjobb állapotban került akkor Mayweather színe elé, így a szervezetektől és súlycsoportoktól függetlenül legjobb bunyósnak tartott amerikai pontozásos győzelme egyáltalán nem volt fényes siker.

A mostani ellenfelet De La Hoya sikerre éhesnek tartja, a 30 esztendős Robert Guerrero (31–1–1, 18) valóban az, más kérdés, hogy leginkább legutóbbi győzelme, az Andre Berto elleni irányította rá a figyelmet. K. O.-rátája alig több, mint 50 százalék – Mayweather válogathat az ellenfelei között, s nyilván ez is közrejátszott, hogy Guerrero a következő ellenfele, aki egyébként a Bokszvilágtanács (WBC) ideiglenes bajnoka. Mayweathernek tehát tőle kell elvennie a vb-övet. A Szellem becenévre hallgató Guerrero fordított alapállású, ez persze nem izgatja az anyagias természete miatt Moneynak nevezett Mayweathert.

„Nálam negyvenhárman próbálkoztak, negyvenhárman megszívták. Ő lesz a negyvennegyedik áldozatom. Ugyanúgy elbánok vele, mint a többiekkel. Amikor összeszólalkoztunk, azt mondta, megpróbálom megfélemlíteni. Pedig csak a tényeket mondtam. Amikor arra hivatkoztam, hogy nem vagyok Berto, ez nem tiszteletlenség akart lenni, csupán érzékeltetni akartam, hogy más kaliberű ellenfél vár rá. Ha szétcsapom, majd azt mondják, alsóbb súlycsoportból jött… Az sem jelent gondot, hogy fordított alapállású. Megnéztem a mérlegemet, eddig senkitől sem kaptam még ki – nyilatkozta Mayweather, akinek újra édesapja az edzője, de nagybátyja, Roger is ott lesz a szorítósarkában. A fiú helyre is tette az „öreget”, aki szereptévesztésbe került. – Edző vagy, tehát azt csináld. Megvolt a magad időszaka bunyósként, ez most az enyém. Ez vonatkozik Guerrero apjára is,. Nem tudom, ő maga bokszolt-e, de ez most a fia fénykora, ő pedig edző, azt a munkát végezze el.”

De mit csináltak az „ősök", hogy rendre kellett őket utasítani? Nos, az ismét fia főedzőjeként dolgozó Floyd Mayweather Sr., aki hosszú évek után első feladatként a veretlen bunyós Robert Guerrero elleni felkészítését vállalta, elég becsmérlően nyilatkozott az ellenfélről.

„Megnéztem róla néhány felvételt, annyira nem is technikás, mint előzőleg gondoltam róla. Ahogy látom, a jobbkezes ütések rendre utat találnak. A jobbosok és a bal horog elég hatékonyan használható ellene. Azt is észrevettem, hogy ahogy halad előre a meccs, gondjai vannak a gyorsaságával. A mérkőzések elején viszonylag gyors a srác, de aztán úgy öt menetet követően eléggé elnehezülnek a karjai. Ütései lelassulnak, és megütni is könnyebb az összecsapás második felében. Igaz, régebbi meccseit néztem, de ezek olyan hiányosságok, amelyekben nem javulhatott számottevően. A legnagyobb gondja a gyorsaságával van, ezen nem tud javítani. Képtelen gyorsabbá válni. Olyan ellenfelek is simán eltalálták, akik lassúbbak a fiamnál. Floyd képzettebb, gyorsabb, erősebb nála, és akkor az ökölvívó intelligenciájáról még nem is szóltunk” – mondta idősb Mayweather.

Hanem a bili a sajtótájékoztatón borult ki. Ruben Guerrero, Robert apja habzó szájjal csepülte a „kis” Mayweathert. „Szétcsapjuk ennek a nőverőnek a fejét, aki a saját feleségét verte meg, a gyerekei előtt. Nektek ez meg tetszik? Bírjátok ezt a hülye gyereket? Egy nőverőt. Biztos az apjától tanulta ezt is!” – tette le a garast a „fater”, aki rengeteg káromkodással fűszerezte mondandóját. Még Oscar De La Hoya is csitítani próbálta, kevés sikerrel. A bokszoló Mayweather megőrizte a nyugalmát, az öreg mondataira sem reagált, a sajtótájékoztató után viszont épphogy nem került sor tettlegességre a két tábor között.

Majd a fiatalok a ringben egymást közt rendezik a számlát.

GUERRERO APJA BESZÓLT MAYWEATHERNEK

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik