Geale kontra Mundine: ausztrál belharc a vb-címért

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2013.01.29. 20:10
null
Geale nagy csatában győzött Felix Sturm ellen, most honfitársával csap össze (Fotó: Action Images – archív)
Az ausztrál Daniel Geale honfitársa, Anthony Mundine ellen bokszol szerdán Sydneyben a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) középsúlyú vb-övéért. A meccs egyben visszavágó is: 2009-ben Mundine győzött a jelenlegi világbajnok Geale ellen.

Az ausztrál Daniel Geale (28–1–0, 15 K. O. –t. K. O.) akkor került igazán a köztudatba, amikor 2012. szeptember elsején Oberhausenben pontozással győzött Felix Sturm ellen. Noha a bosnyák származású német bokszoló nem súlycsoportja non plus ultrája, s az ausztrál már a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) világbajnokaként állt Sturm ellen a szorítóba, mégis ezt a győzelmét jegyzik. A 31 éves Geale a német Sebastian Sylvester ellen szerezte meg 2011 májusában a vb-övet.

Mostani ellenfele, Anthony Mundine (44–4–0, 26) Sturmmal ellentétben vagabund fickó, nyilatkozatából legalábbis ez derül ki. Ugyanis azzal vádolta meg ellenfelét, hogy promotere mindent bedobott, hogy Sylvester ellen bokszolhasson a vb-övért, s azt aztán Sturm ellen védhesse meg. De főleg a tudásuk ellen volt kifogása. „Sylvester és Sturm is csak robotok. Nincs olyan erős ütésük, mint nekem, a lábmunkájuk se olyan jó. Többször megütöm Geale-t, mint a két ellenfele együttvéve. Mondtam neki, lehetne továbbra is világbajnok ennél a szervezetnél, persze csak ha én nem bokszolnék. Nincs a szintemen, elveszem tőle az övet. A ringben rá fog döbbenni, én vagyok a legjobb középsúlyú, akivel valaha bunyózott" – nyilatkozta a 37 esztendős kihívó, aki honfitársa Geale-nek, ez még plusz különös bukét ad a sydneyi összecsapásnak.

Geale nem hagyta szó nélkül ellenfele szavait. „Ha arról szólna ez a meccs, hogy ki beszél többet, csak ebben az egy esetben nyerne Anthony – replikázott a bajnok.

Tény viszont, hogy 2009 májusában a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) világbajnoki címéért Mundine egyszer már legyőzte Geale-t – akinek ez az egyetlen veresége –, s az is tény, hogy Mundine nagyközépsúlyban volt már világbajnok, sőt, nagyváltósúlyban a Bokszvilágszövetség (WBA) ideiglenes bajnoka. Négy veresége közül háromszor valamelyik szervezet nagyközépsúlyú világbajnoki övéért vívott találkozókon kapott ki, rutinosabb, mint a jelenlegi világbajnok. Az mindenképpen a kihívó javára írható, hogy egyszer már legyőzte ellenfelét, ami viszont Geale mellett szól, hogy hat évvel fiatalabb, képes akár 12 menet alatt tűz alatt tartani ellenfelét. Mundine az elmúlt 15 hónapban mindössze egyszer bokszolt, Geale 2012-ben kétszer lépett ringbe. S az sem mellékes, hogy első összecsapásuk óta több mint három és fél év telt el, s az idő nem Mundine-nak dolgozik...

Geale 3., Mundine 14. a boxrec.com világranglistáján.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik