Amir Khan győzelmi kényszerben

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2012.12.15. 17:30
null
Amir Khan (balra) és Carlos Molina az éjszaka már minden körülmények között egymásra fókuszál (fotó: Action Images)
Amir Khan visszatér! A korábbi kisváltósúlyú világbajnok a veretlen amerikai Carlos Molinával csap össze Los Angelesben magyar idő szerint vasárnap hajnalban. A brit stílusváltást ígér, edzőt már váltott.

 

Egy évvel ezelőtt a brit Amir Khannak az amerikai Lamon Peterson elleni mérkőzése előtt Oscar De La Hoya a következőt nyilatkozta: „Egy éven belül Amir Khan lesz a világ legjobb bokszolója. Tudjuk, hogy Floyd Mayweather és Manny Pacquiao a világ legjobbjai, de Amir szorosan ott van a nyomukban. Idővel elkaphatja őket.”

Aztán december 10-én Khan pontozással kikapott. Júliusi visszatérésekor maga Khan hangoztatta, hogy hülyét csinál ellenfeléből, Danny Garciából, a vége az lett, hogy az amerikai a negyedik menetben technikai K. O.-val győzött. A korábbi kisváltósúlyú világbajnok az utóbbi időben csupán egyetlen győzelmet mondhat a magáénak, de azt a bokszévkönyvek nem jegyzik: fivérével egyenként leütötték a rájuk támadó autórablókat.

KULCSKÉRDÉS A VÉDEKEZÉS
„Khan bunyójában kulcsmomentum a védekezés. Kérdés, hogy az új edző ilyen rövid idő alatt tud-e csodát tenni ezen a téren. Ráadásul a brit már kiforrott bokszoló – mondta érdeklődésünkre Rácz Félix a Los Angeles-i összecsapásról. – Az ellenfél, Molina ideális választás, mert látványosan bokszol, de a K. O.-mutatója viszonylag alacsony, ugyanakkor üthető – nyilatkozta a menedzser.

A szombati, Los Angeles-i kisváltósúlyú összecsapás eredménye már benne lesz a statisztikákban, ráadásul Garciához hasonlóan a mostani ellenfél, a kaliforniai illetőségű Carlos Molina is veretlen (17–0–1, 7). Ami azt illeti, a Los Angeles-i Memorial Sports Arena nem a legjobb ómen. Khan (26–3–0, 18) Petersontól annak szülővárosában, Washingtonban kapott ki, Molina pedig néhány mérföldnyire lakik a meccs színhelyétől…

„Örülök, hogy Khan lehetőséget adott, de ezzel nagy hibát követett el. Lelki szemem előtt látom, hogy a meccs után veretlenül jövök ki a ringből, norwalki otthonom tőszomszédságában. Ha megverem Khant, továbbléphetek a következő szintre, és egy világbajnoki meccs is elérhető közelségbe kerül. Persze nagy minőségi ugrás lesz számomra a Khan elleni küzdelem, de úgy gondolom, itt még jobban kidomborodnak a képességeim. Az egész világ tudni fogja, hogy ki vagyok, miután megvertem őt. Az ellenfelem elég nagy nyomás alatt bunyózik, hiszen mindenki azt várja, hogy könnyedén legyőzzön engem. De ehhez rossz partnert választottak. Én nem idegeskedem, csak odaállok és azt teszem, amit gyerekkorom óta, vagyis harcolok. Tudom, hogy a meccs elején esetleg fegyelmezettebben fog védekezni, mint megszokhattuk tőle, de nem fog tudni kibújni a bőréből, és amint kap néhány ütést, vissza fog vedleni a régi Amirrá. Szombaton megnézzük, mennyire ütésálló! – nyilatkozta a veretlen harcos.

„Ez egy visszatérő meccs, s minden visszatérés nehéz. Izgalma csata lesz, mert hasonló a stílusunk Molinával, igazi tűzijátékot rendezünk. Szinte hazai szorítóban bokszol, de egyiktől sem tartok. A ringben már egyedül lesz. Azonnal kihasználom, ha hibázik – mondta a korábbi világbajnok Khan, aki két egymást követő vereség után eljött a Peterson elleni meccs előtt őt még szintén „fényező” Freddie Roach edzőtől, s a 2011-es év trénerének választott Virgil Hunter szolgálatait veszi igénybe, aki a nagyközépsúlyú menő, Andre Wardot is edzi.

Khan szerint már most látszani fognak az eredmények: „Intelligensebb bunyót fogok bemutatni. Egy teljesen más, de sokkal jobb Amir Khant látnak majd. Andre Wardtól is kaptam tippeket, hogyan tudok taktikusabban, okosabban bokszolni. Rengeteget dolgoztunk a védekezésemen, és már a kesztyűzések során éreztem ennek eredményét. A leendő ellenfelemnél jobb ökölvívókkal edzettem. Tudom, hogy a támadások terén jó bunyós vagyok, a védekezésemet illetően viszont a legrosszabbak közé tartoztam. De magamba néztem és beismertem, hogy ezen változtatnom kell. Ezért léptem tovább Freddie Roachtól – indokolta az edzőváltást Khan.

DONAIRE ISMÉT A RINGBEN
Ebben az évben már negyedszer lép a kötelek közé a 30 éves Fülöp-szigeteki Nonito Donaire (30–1–0, 19). Houstonban magyar idő szerint vasárnap hajnalban a 33 éves mexikói Jorge Arce (61–6–2, 46) lesz az ellenfele. A „Filippinó villám” februárban Wilfredo Vázquez jr.-t győzte le pontozással, szintén pontozással nyert júliusban Jeffrey Mathebua ellen, míg októberben Nisiaki Tosiokát intézte el technikai
K. O.-val. Arce ellen a tét a Bokszvilágszervezet (WBO) kispehelysúlyú világbajnoki címe és a Bokszvilágtanács (WBC) gyémánt öve. Donaire a címvédő, februárban Vázquez ellen már a harmadik súlycsoportban lett világbajnok.

„Minden adva van ahhoz, hogy jó meccs legyen. Khan mindig látványos bunyóra törekszik, bár Molina ellen nehéz visszatérés vár rá. S tegyük hozzá, hogy választhatott volna könnyebb ellenfelet, mégis egy veretlen bokszoló ellen áll ki, annak otthonában.” Ezt már a brit mérkőzésszervezője, De La Hoya mondta, aki egy évvel ezelőtt bizony nem bizonyult jó jósnak.

Ami azt illeti, Amir Khan nincs könnyű helyzetben. Szörnyű 12 hónap áll mögötte: pontozással kikapott Petersontól, aztán Garcia intézte el csúnyán.

Khan otthagyta világhírű edzőjét, s azóta a védekezésre fektette a hangsúlyt. „Virgil mindig a hibáimra hívja fel a figyelmet. Megnéztük a Garcia elleni meccsemet, elmondta, hogy türelmesebbnek kell lennem, kivárni a megfelelő pillanatot, nem pedig túlpörögve menni előre – mondta a Bokszvilágszövetség (WBA) és a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) korábbi kisváltósúlyú világbajnoka, a 2004-es olimpián ezüstérmes brit, aki azért (is) hagyta ott Roachot, mert úgy érezte, kevés kézzelfogható utasítást adott neki. Roach angol értelmezésben egy szóviccel ütötte el az őt ért kritikát.
„You Khan't change your style.” Azaz Khan nem tud a stílusán változtatni…

Hogy aztán megtelik-e az aréna Khan meccsére? Annak ellenére, hogy a britnek már három veresége van, látványos bunyója miatt népszerű még az Egyesült Államokban is, jóllehet nem amerikai, s nem mondjuk mexikói vagy Puerto Ricó-i. Viszont rapszodikus, ráadásul üthető. Khan 2010-ben mérkőzött először a tengerentúlon, azóta öt meccset vívott, négyet „odaát”. Nyilván az egymást követő két vereség hatása is, hogy a 17 ezres aréna jegyei lassabban fogynak a vártnál, ezért De La Hoya kitalálta, hogy aki 15 font értékben játékot vesz, az kap két jegyet, a játékokat pedig szétosztják az arra rászoruló gyerekek közt.

Végül is mindent a nézőkért. Meg főleg azért, hogy összejöjjön a Garcia–Khan visszavágó. Mert a 26 éves brit kijelentette, ha legyőzi Molinát, ismét jöhet Garcia.

Szóval Khan egész egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy kikapjon.

Tv: Sport1, vasárnap, 3.30

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik