Stieglitz-Abraham: német bokszrangadó Berlinben

Vágólapra másolva!
2012.08.25. 10:41
null
Robert Stieglitz (balra) és Arthur Abraham a mérlegelésen (Fotó: Reuters)
Régi ismerősünk, Robert Stieglitz hetedik alkalommal védheti meg a Bokszvilágszervezet (WBO) nagyközépsúlyú világbajnoki címét – ebben a korábban szebb napokat látott Arthur Abraham akadályozhatja meg szombat este Berlinben.

 

„Minden idők legjobb Robert Stieglitzét láthatják – mondta a Bokszvilágszervezet (WBO) nagyközépsúlyú világbajnokáról, egyben tanítványáról Dirk Dzemski edző. – Abraham stílusa nem bonyolult, erősségei ellenére kiszámítható."

Kitalálhatták: Stieglitz (42–2–0, 23 K. O.–T. K. O.) ellenfele a korábban középsúlyban villogó, ám a nagyközépsúlyú kategóriában hasonló teljesítményre képtelen Arthur Abraham (34–3–0, 27) lesz Berlinben.

Technikailag kétségkívül a címvédő a jobb. „Robert komplett bunyós, sokoldalú, ballal és jobbal is igen gyors. Többet kell ütnöm ellene, mint szoktam, nehogy levegőhöz jusson" – nyilatkozta a 32 éves kihívó. Abraham a nagyközépsúlyú „Szuper hatok" sorozatában nem szerepelt valami jól, majd az Európa-bajnoki címért idén március 31-én legyőzte a lengyel Piotr Wilczewskit.

Abraham úgy került a „Szuper hatok" mezőnyébe, hogy középsúlyban a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) világbajnoka volt, figyelemre méltó eredményeket ért el, ellenfelei túlnyomó többségét K. O.-val intézte el. A nagy ütéseket várták tőle, azonban Andre Dirrelltől, Carl Frochtól és Andre Wardtól is vereséget szenvedett a torna során, a bunyója túl egyszerűnek bizonyult, hamar kiismerték.

Az is igaz, hogy középsúlyban már nem tudta tartani a súlyát, mindenképpen váltania kellett, de az eggyel magasabb kategóriában rögtön a kiválasztottak tornáján találta magát. Igaz, az első meccsen a 12. menetben kiütötte a jó nevű Jermain Taylort, akit a „Szuper hatok" között elszenvedett második K. O.-veresége után a szervezők „lecseréltek".

A menedzserek váltig meg vannak győződve róla, hogy a német szurkolóknak ilyen találkozók kellenek, mondván, a stílusok „csinálják" az összecsapásokat. A Berlinben élő Abraham tisztában van azzal, ha Stieglitz ellen is veszít, eltűnhet a süllyesztőben.

A 23 éves veretlen brit bajnok George Groves Stieglitz pontozásos győzelmére voksol, szerinte a címvédő kibokszolja Abrahamot. A Bokszvilágszövetség (WBA) középsúlyú szuperbajnoka, Felix Sturm is megszólalt az ütközet előtt, ő szintén Stieglitzet tartja esélyesnek. „Robert az összetettebb bunyós, lábon gyors, ha végigmegy a mérkőzés, akkor inkább rá fogadnék. Abraham viszont egy klasszikus ütő, és a vereségei után igencsak motivált állapotban lép a ringbe" – nyilatkozta Sturm, akit sokan azzal vádoltak, hogy korábban nem állt ki Abraham ellen. De lehet, hogy ebben egykori klubja, az Universum a ludas.

Az ember némi keserűséggel gondol arra, hogy Stieglitz éppen Balzsay Károly legyőzésével szerezte meg a WBO nagyközépsúlyú koronáját még 2009. augusztus 22-én Budapesten. Karesz gyakorlatilag elfogyott azon a mérkőzésen, a kiszáradás határára került. Stieglitz azóta is a Bokszvilágszervezet nagyközépsúlyú világbajnoka, tehát nem véletlenül került a trónra, más kérdés, hogy bennünk ott motoszkál, miért is nem a mi Balzsaynkat látjuk a ringben címvédő mérkőzésen...

Stieglitz a boxrec.com ranglistáján jelenleg negyedik, Abraham nyolcadik (Balzsay 15.).

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik