Pacquiao győzött, de az erkölcsi siker Márquezé

Vágólapra másolva!
2011.11.13. 07:19
null
Márquez többször is keményen eltalálta Pacquiaót (Fotó: Reuters)
A Fülöp-szigeteki Manny Pacquiao többségi döntéssel győzött a mexikói Juan Manuel Márquez ellen váltósúlyban a Bokszvilágszervezet (WBO) vb-címéért vívott összecsapáson Las Vegasban, magyar idő szerint vasárnap hajnalban.

Hatalmas érdeklődés előzte meg Manny Pacquiao és Juan Manuel Márquez harmadik összecsapását. A mexikói bunyós két rendkívül szoros találkozó: egy döntetlen (2004-ben) és egy megosztott pontozással elszenvedett vereség (2008-ban) után próbált meg visszavágni a világelső Fülöp-szigetekinek.

A Las Vegas-i mérkőzést Pacman kezdte valamivel jobban: az első négy menetben dominánsabb volt kihívójánál, de a két bunyós küzdelme ezúttal is rendkívül kiegyenlített volt.

A folytatásban a 38 éves Márquez kiváló teljesítményt nyújtott, és nagyszerű ellentámadásaival számos menetben jobb volt az agresszíven bokszoló Pacquiaónál.

A meccs hajrájára a mexikói vette át az irányítást, és a 12. menet végén felemelt kézzel ünnepeltette magát, míg Pacman csendben visszament a saját sarkához.

A pontozóbírók döntését feszült várakozás előzte meg, majd a közönség hatalmas pfujolásban tört ki, amikor kiderült, hogy két döntnök Pacquiaót hozta ki győztesnek (115–113, 116–112), míg a harmadiknál döntetlen volt az összecsapás (114–114).

A többségi döntéssel nyerő Fülöp-szigeteki ökölvívó hiába próbálta meg ünnepelni újabb diadalát, a szurkolók kifütyülték, és még poharak is repültek a ringbe, a szokásos kötelek közötti interjút pedig alig tudták elkezdeni a győztessel a hangzavarban.

Pacquiao ezzel újabb sikert aratott, de vitathatatlan, hogy Márquez erőn felül teljesített, és biztos, hogy még sokáig lesz beszédtéma ez a mérkőzés.

PACQUIAO VS. MÁRQUEZ
MÁRQUEZ: „MÁSODSZOR RABOLTAK KI”

„Ez volt a második alkalom, hogy kiraboltak, és ez volt a legrosszabb. Sokkal tisztább ütésekkel nyertünk. Nehéz, amikor az ember nemcsak a riválisa, hanem három bíró ellen is harcol" – nyilatkozta dühösen Márquez, akivel Pacquiao természetesen nem értett egyet.

Azon kívül, hogy Juan Manuel Márquez úgy érezte, kirabolták, a következőt mondta: „A stílusok csinálják a meccseket, ez erre az összecsapásra is igaz volt. Az én harcmodorom nem ízlik Pacquiaónak, ez most is bebizonyosodott. Az én pontozóim nemcsak a ring mellett ülnek. A csarnokban a nézők látták jól a meccset, ők az igazi pontozók. Negyedik meccset akarok, és azt Mexikóban rendezzék. Nem véletlenül dühösek a honfitársaim. De nem tudom, mégis mit kellene tennem, hogy győzzek. Ezt a mérkőzést még tisztábban nyertem meg, mint az előző kettőt.″ Aztán hozzátette, azt sem tudja még, hogy visszavonul-e vagy sem. „Leülök a családommal és a szűkebb stábbal beszélni a folytatásról vagy a befejezésről."

„A szurkolóim nagyon örülnek, mivel tudták, hogy nyerni fogok. Ez a játék része, a bunyó szoros volt, de nyilvánvaló, hogy én nyertem. Márquez készen állt az ütéseimre. Szerintem számos ütését blokkoltam" – jelentette ki Pacman.

Pacquiao nem zárkózott el a negyedik mérkőzés lehetősége elől: „Bárhol kiállok, az a dolgom, hogy bunyózzak. Bob Arum pedig megmondja, hogy ki ellen. Miért ne lehetne még egy meccs? Tudtam, hogy Márquez jó bokszoló, ezért nem is mentem bele meggondolatlan akciókba. Így is meg tudott ütni, amikor nem számítottam rá.″

Pacman trénere, Freddie Roach – aki azt jósolta, hogy Pacquiao hat meneten belül végez ellenfelével – reálisan értékelt: „Nagyon szoros mérkőzés volt, s azt hiszem, végig kontroll alatt tartottuk. Szerintem ők ketten mindig szoros meccseket vívnának."

Ignacio Beristáin, Márquez edzője így látta a szorítósarokból a meccset: „Ma este nem Pacquiao, hanem Márquez a mérkőzés igazi győztese. Rossz tréfa, hogy ilyen döntés született. Nagyon csalódott és frusztrált vagyok."

A mérkőzésszervező Bob Arum így látta a meccset: „Manny szűken nyert, de én promóter vagyok, az én véleményem nem számít. Nagyszerű összecsapás volt. Mindkettőjüknek felvetettem egy negyedik mérkőzés lehetőségét, s Manny sem zárkózott el."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik