Amir Khan legnehezebb csatája előtt

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2011.07.23. 13:25
null
Khanra (balra) nagyon kemény összecsapás vár Judah ellen (Fotó: Reuters)
Magyar idő szerint vasárnap hajnalban Amir Khan és Zab Judah csap össze Las Vegasban a WBA és az IBF kisváltósúlyú világbajnoki öveiért. Bizonyos szempontból Las Vegas mindkettőjüknek végállomás lehet...

Érdemes a 33 éves amerikai Zab Judah-t (41–6–0, 28 K. O.–T. K. O.) idézni: „Khan nagyszerű bunyós, de még nem hoztam volna össze egy Szuper Jab kaliberű ellenféllel. Nekem ő csak előétel lesz. Ha végeztem vele, jöhet a főfogás, nevezetesen két súlycsoportban is vitathatatlan bajnok lehetek. Váltósúlyban már sikerült, ha legyőzöm Khant, kisváltósúlyban is közel kerülök ehhez. Elismerem, a brit remek bokszoló, gyilkos ütései vannak, rendkívül gyors is, de van annyi rutinom, hogy kezeljem a próbálkozásait – nyilatkozta a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) kisváltósúlyú világbajnoka.

JUDAH AZ ESÉLYESEBB
Rácz Félix menedzser generációk harcának tartja a mérkőzést – s nem biztos benne, hogy Khan kerül ki győztesen. „Sok szakértő az új Pacquiaót látja a britben, nos én nem így vagyok vele, s nem azért, mert Prescott kiütötte. Ez mindenkivel előfordulhat. Khant kissé túlfavorizálják. Judah képzettebb, színesebb bunyós, az igaz, hogy Khan gyorsabb és remekül kontráz. Ráadásul Judah szokása, hogy egy-egy ütése után ott ragad ellenfelén, ezt Khan könyörtelenül kihasználja. Az eddigi ellenfeleiket tekintve Judah partnerei klasszisokkal jobbak voltak. Ráadásul az amerikainak mára benőtt a feje lágya. Nem minden meccsére készült rendesen, manapság már nem engedi meg magának ezt a luxust. Nálam picivel Judah az esélyesebb."

Ami azt illeti, némi „önkaserolás" mellett sok igazság van abban, amit mondott: a szupertehetséges Amir Khannal (25–1–0, 17) kapcsolatban mindig van az embernek olyan érzése, hogy beleszalad egy pofonba, ráadásul ennek alapja is van, mert 2008-ban Breidis Prescott-tól az első menetben szenvedett csúnya vereséget, igaz, menedzsmentje szépen visszahozta. Veresége óta hétszer mérkőzött, olyan ellenfelei voltak, mint Marcos Maidana, Paul Malignaggi, Marco Antonio Barrera, és a brit győzelmekkel köszörülte ki a csorbát. Barrera ellen technikai döntéssel, Malignaggival szemben technikai K. O.-val bizonyult jobbnak, Maidanát pontozással verte, legutóbb simán végzett Paul McCloskeyval.

Mindeközben könnyűsúlyból kisváltósúlyba erősödött, illetve Roger Mayweathernek, Floyd Mayweather edző-nagybátyjának erről más a véleménye: „Az, hogy Khan itt tart, annak egyetlen oka, hogy telepumpálták szteroidokkal, éppen úgy, mint Pacquiaót. Pacman táborában is vannak jó haverjaim, tőlük tudom, hogy így van."

Nos, ebből azt is megtudhatjuk, honnan fúj a szél, ugyanis Floyd Mayweather tábora kibékíthetetlen ellentétben áll a Pacquiao-klánnal, aminek elsősorban az az oka, hogy Mayweatherék azt szabták a két szuperbunyós összecsapásának feltételéül, hogy Pacquiao doppingvizsgálatnak vesse magát alá. Az ehhez kapcsolódó szakirodalmat most hely hiányában nem idézném, ám tény, hogy Khan korábban Pacman táborában készült, mondván szokja a levegőt – ez Freddie Roach, mindkettőjük edzőjének ötlete volt. Az is tény, hogy Khan arra hivatkozik, már számtalanszor vetette magát doppingvizsgálat alá, az eredmény mindig negatív volt.

Khan egyébként sem bízza el magát: „Azt hiszem, ez lesz a legkeményebb meccsem. Judah két súlycsoportban öt vb-övet szerzett, balkezes, emiatt is kellemetlen a stílusa – mondta a WBA brit bajnoka, aki olyan oroszlánhoz hasonlította magát, aki le akarja taszítani a trónon lévő uralkodót.

Roger Mayweather szerint Khan eddig nevesincs senkiket győzött le, Judah a világ legjobbjaival harcolt, Zabnek le kellene győznie a britet. Van ebben némi igazság, csak éppen amikor Judah a legjobbak ellen – Miguel Cotto, Floyd Mayweather, Carlos Baldomir, Joshua Clottey, Cory Spinks és Kostya Tszju – bokszolt, vereséget szenvedett.

Ha Khan kikap, profi karrierje vélhetően megtorpan, ha győz, krisztusi korban lévő ellenfele nem valószínű, hogy kisváltósúlyban is vitathatatlan bajnok lesz. Azaz, Las Vegas végállomás lehet. Egyiküknek biztosan.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik