Pehelysúlyú parádé Las Vegasban

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2010.11.05. 13:50
Parádés pehelysúlyú program várható Las Vegasban magyar idő szerint vasárnap hajnalban: a Bokszvilágszervezet (WBO) vb-övéért csap össze a Puerto Ricó-i Juan Manuel López és a mexikói Rafael Márquez. Vérbeli bunyóra van kilátás.
Látványos meccset, nagy tűzijátékot várnak tőlük: López (balra) és Márquez (Fotó: Reuters)

A szakma súlycsoportoktól és szervezetektől függetlenül napjaink egyik legjobbjának tartja a 27 éves Juan Manuel Lópezt (29–0–0, 26 K. O.–T. K. O.): a boxrec.com pehelysúlyú ranglistavezetője az összevetésben a hatodik, míg a 36 esztendős Rafael Márquez (39–5–0, 35) a pehelysúlyban negyedik.

NAGY TŰZIJÁTÉK LESZ
 

Rácz Félix menedzser szerint pehelysúlyban ádáz csata várható.

 

„A találkozó nagy kérdése, hogy Márquezt mennyire koptatták el küzdelmes mérkőzései, főképpen a Vázquez elleni négy meccs, ami szinte páratlan az ökölvívás világában. Másrészt kíváncsian várom, hogy López mennyire bírja a nyomást, mert az biztos, hogy Márquez hátrafelé egy lépést sem tesz. Ütőerőben mindketten jók, de azért ebben a tekintetben Lópeznél termeténél fogva látok némi előnyt, s az is a Puerto Ricó-i javára szól, hogy fordított alapállású. Ez a szoros csatákban jól jön. Ami kérdéses, hogyan bírja, ha mennek rá, mert Rogers Mtagwa ellen egy ideig bajban volt” – nyilatkozta Rácz a Nemzeti Sport Online-nak.

A mexikói azonban megjárta a hadak útját, Israel Vázquezzel négyszer mérkőzött, kétszer legyőzte, és két súlycsoportban is volt világbajnok – akárcsak López. Márquez az elmúlt 15 évben 11 vb-címmeccsen bokszolt, miközben López listája nem ennyire lenyűgöző, ám veretlensége tiszteletet parancsol. Az is tény, a Puerto Ricó-i akkor lenne igazán elismert, ha mostani riválisa skalpját is begyűjtené. Mindkettőjük K. O.-mutatója imponáló: Lópezé 90 százalék, Márquezé 80 százalék. A mexikói a harmadik súlycsoportjában is világbajnok lehetne, López pedig 2008-ban lett kispehelysúlyú világbajnok, majd idén januárban ült a pehelysúly trónjára.

„Várom már, hogy olyan nagyszerű bunyós ellen mutathassam meg a képességeimet, mint a minden idők legjobbjai közé választott Márquez” – nyilatkozta López. Tény, neki van több vesztenivalója, s ezen az összecsapáson nem csupán a veretlensége a tét.

„Ez pályafutásom legfontosabb mérkőzése” – nyilatkozta Márquez, azonban az ő esetében ezt inkább vehetjük bóknak, mint értékmérőnek, bár ha győzne Puerto Ricó-i vetélytársával szemben, az az ő presztízsét is növelné. A mexikói semmit sem bíz a véletlenre: nála nagyobb méretű ellenfelekkel sparringol. Ami a kategóriát illeti, a súlycsoport inkább Lópeznek kedvez, de Márquez nem hétköznapi harcos, s ezt a szó igazi értelmében vehetjük.     

A rutin a mexikói mellett szól, ám Márquez nem tulajdonít ennek nagy jelentőséget: „Fontos a tapasztalat, de csak egy része az abszolút értelemben vett tudásnak. Számít a kondíció, a felkészülés, az intelligencia és persze a technikai felkészültség” – véli Márquez.

López persze van annyira bölcs, hogy tudja, az ilyen típusú küzdőknél, mint ők, a rutinnak hatalmas a jelentősége: „Márquez legveszélyesebb fegyvere talán a tapasztalat."

EGY KIS LÓPEZ-PARÁDÉ
 

Lópezt egyre inkább honfitársához, a legendás Felix Trinidadhoz hasonlítják, aki egykor példaképe volt, most pedig már a barátjának tudhatja. A Puerto Ricó-i mind a szorítón belül, mind azon kívül szeretne megfelelni a róla kialakított képnek, hogy a hihetetlenül népszerű Tito utódjának tartják.

BEST OF MÁRQUEZ

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik