Pacquiao nyolcadik súlycsoportjában is vb-címre hajt

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2010.11.13. 14:59
null
Manny Pacquiao (balra) és Antonio Margarito (jobbra) (Fotó: Action Images)<br />
Napjaink legjobb buny&oacute;sa, a F&uuml;l&ouml;p-szigeteki Manny Pacquiao a mexik&oacute;i Antonio Margarito ellen l&eacute;p a ringbe magyar idő szerint vas&aacute;rnap hajnalban a dallasi Cowboys Stadiumban. Preszt&iacute;zsm&eacute;rkőz&eacute;s lesz a jav&aacute;b&oacute;l, de az&eacute;rt nevet is adtak a gyereknek: a Bokszvil&aacute;gtan&aacute;cs (WBC) nagyv&aacute;lt&oacute;s&uacute;ly&uacute; vb-c&iacute;me a t&eacute;t.
PACMAN MECCSEI NÉPSZERŰEK

Pacman 12 mérkőzése a fizetős kábelcsatornákon összesen 6.2 millió háztartásba jutott el. Noha Pacquiao a szorítóban már legyőzte Oscar De La Hoyát, a ringen kívül még nem. Minden idők erre vonatkozó listáján az élen 2.44 millió előfizetővel a Mayweather–De La Hoya mérkőzés áll, Pacman két találkozója – De La Hoya és Cotto ellen – 1.25-1.25 millió háztartással épphogy befér a top 10-be, holtversenyben 9. A pozíció értékét növeli, hogy az első tízben a három említett összecsapás mellett csak a sorban 6. meccs, a De La Hoya–Felix Trinidad mérkőzés nem nehézsúlyú kategóriájú, az összes többi az, s hat rangsorolt találkozóban Mike Tyson az egyik bunyós.

A találkozó nagy kérdése – többek között –, hogy Manny Pacquiao (51–3–2, 38 K. O.–T. K. O.) továbbra is meg tud-e birkózni a nála nagyobb termetű ellenfeleivel. A sorban szombaton a dallasi Cowboys Stadiumban Antonio Margarito (38–6–0, 27) következik. Mert a Fülöp-szigeteki sztár már nemcsak váltósúlyban „garázdálkodik", még egy kategóriát feljebb lép, a mexikói ellen már nagyváltósúlyban bokszol, nevezetesen a Bokszvilágtanács (WBC) világbajnoki címéért.

Legutóbb Joshua Clottey ellen váltósúlyban nyert pontozással idén márciusban, azt megelőzően szintén ebben a kategóriában jeleskedett Miguel Cotto ellen. Még 2008-ban Oscar De La Hoya adta fel ellene a mérkőzést. Sokan azt vallották, sok lesz Pacquiaónak a súlycsoportváltás – nem mellékesen hét (!) kategóriában nyert világbajnoki övet –, de váltósúlyból nem megoldhatatlan feladat egy kategóriát feljebb lépni.

Azért sem tűnik kockázatos lépésnek, mert Antonio Margarito is csak idén bokszolt nagyváltósúlyban, előtte váltósúlyban szerzett világbajnoki címet – többször meg is védve azt. Más kérdés, hogy Margarito alkatilag eleve váltósúlyú, ahogyan mondani szokták, naturálisan ez a súlycsoportja, míg Pacman légsúlyból lépegetve erősödött bele egy-egy súlycsoportba profi karrierje 15 éve alatt. Mindössze háromszor kapott ki, a legutóbbi vereségét is még öt évvel ezelőtt szenvedte el Erik Moralestől.

Antonio Margarito 1994 óta hivatásos, első három vereségét 1996 júniusáig letudta, az elmúlt tíz évben három sikertelen mérkőzése volt (Daniel Santos – 2004, Paul Williams – 2007, Shane Mosley – 2009). Margarito és Pacquiao csatája nem jöhetett volna létre, ha a világ egyik legjobbjának tartott Floyd Mayweather Pacman menedzsmentjének megkeresésére nem mond valami olyasmit, hogy kiáll ő a Fülöp-szigeteki ellen, ha nemcsak ő, hanem ellenfele is vérvizsgálatnak veti alá magát a mérkőzést megelőző időszakban.

Mayweather ezzel nem is burkoltan doppingolással vádolta Pacquiaót, aki viszont nem volt hajlandó belemenni a rendszeres ellenőrzés ilyetén módjába.

Azóta mindkettőjük álláspontja puhult, az amerikai nem úgy értette – tényleg, hogyan? – Pacman pedig nem zárkózik el (teljesen) az időszaki ellenőrzés valamilyen formájától..

„Sohasem mondtam, hogy Pacquiao használ valamit. Én csak azt hangoztatom, hogy ha én csalok, vagy ő csal, átverjük a bokszrajongókat. Mutassuk meg a világnak, hogy az ökölvívás tiszta sport. Vállaljuk hát mindketten a teszteket! – rukkolt ki a farbával Mayweather, aki Margaritóval kapcsolatos benyomásait sem rejtette véka alá. – Bizonyos időszakban rengetegen akarták, hogy Margarito ellen bokszoljak. Azt mondták, kerülöm a mexikóit, aztán csaláson érték. Nekem volt olyan érzésem, hogy valami nem stimmel nála... Aztán kiderült, hogy gipszelt bandázzsal verte meg az ellenfeleit. Egy ütéssel elintézheti valaki karrierjét!"

Helyben vagyunk.

 A MEXIKÓINAK NAGY ÜTÉSE VAN
 

„Mindig azt mondjuk, Pacquiaónak ez már sok, hogy ennyivel nagyobb méretű ellenfelekkel bokszol, aztán mindig parádésan megoldja a feladatokat. Úgyhogy szerintem most is így lesz – nyilatkozta Rácz Félix az nso-nak. – Lehet azt mondani, hogy De La Hoyának fogyasztási problémái voltak, meg hogy Clottey és Cotto sem támadott fergetegesen, de ezek magyarázatok, az eredmények Pacmant igazolták. A Margarito elleni csatában ütései után ellépeget majd, gyorsaságával próbál sikert elérni. Nem maradhat Margarito közelében, mert a mexikói ugyan lassúbb, mint ő, de nagy ütőnek számít kategóriájában. Ha megfogja Pacmant, azzal nagy gondot okozhat neki, mert a Fülöp-szigeteki az alacsonyabb súlycsoportokban kapott pofonokhoz szokott, s hiába edzett Margaritóhoz hasonló stílusú ellenfelekkel, egy éles meccs teljesen más." 

Shane Mosley 2009-es mérkőzésükön úgy érezte, hogy Margarito ütéseiben dinamit van. Gyanút is fogott, technikai K. O.-val elért győzelme után szólt a szorítósegédeinek, s Margaritót elkapták: ha nem is dinamit volt a kesztyűjében, de bandázsát ragasztóval bekenték, s az úgy megkötött, mint a gipsz. Margaritót eltiltották, de most már neki áll feljebb, mert De La Hoyát szapulja, aki szót emelt, hogy ilyen sportszerűtlenségért örök eltiltás járjon. „Minden szavával, amit ellenem mondott, nagy befolyást gyakorolt a Kaliforniai Sportbizottságra. Túl sokat járatta a száját, mocskos dolgokat beszélt. Éppen ő, akinek elég piszkos múltja van, mint azt tudjuk róla. Ha valami gondja van, inkább húzzon kesztyűt, és verekedjen meg velem! Mannynak pedig irtózatosan kemény estéje lesz, én nem adom fel a sarokban ülve a mérkőzést, mint ahogyan De La Hoya tette" – eresztette ki a gőzt Margarito. A WBC a Kaliforniai Sportbizottság egyéves eltiltásával kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy biztos benne, Margarito vétlen az ügyben...

A Bokszvilágszervezet (WBO) váltósúlyú bajnoka, Pacquiao hibának minősítette a machinációt Margarito bandázsával, arra a kérdésre pedig, hogy szerinte tudta-e a mexikói, mi is történik valójában, Pacman ennyit válaszolt: „Azt hiszem, tudta." A Tijuanai tornádó – ez Margarito beceneve – szeretné ha már nem foglalkoznának ezzel az ügyével: „Ami megtörtént, az már a múlt. Nézzünk a jövőbe, és felejtsük el a múltat!" Margarito egyébként a Pacquiao elleni győzelemmel nemcsak rehabilitálhatná magát: a mexikóiaknak a siker szinte mindent jelentene. Olyan mexikói legendák hagyták el vesztesen a szorítót Pacquiao ellen, mint Erik Morales, Marco Antonio Barrera vagy Juan Manuel Márquez.

A Fülöp-szigeteki edzője, Freddie Roach elmondta, amikor tanítványa győzött De La Hoya ellen, megkérdezte, ki ellen akar bokszolni, mire Pacman Margarito nevét vágta rá. Roach aggódott, hogy a mexikói túl nagy lesz Pacquiaónak, de Manny megnyugtatta, nem okoz neki gondot a méretbeli különbség. Sőt, már korábban akarta ezt a mérkőzést. „Manny K. O.-val nyer, Tornádót elsöpri Pacquiao trópusi vihara – mondta a tréner, akinek tanítványa azért reálisabb. – Margarito nagyobb, magasabb nálam. Agresszív, rengeteg ütést indít, nem úgy, mint legutóbbi ellenfeleim.”

S ebben lehet a meccs kulcsa: sem Clottey, sem Cotto nem ütőgép, Margarito viszont az. S hogy mivel lehet Pacmant legyőzni? A mexikói edzője, Roberto García nem cifrázta: „Lábmunkával."

Ezért aztán az edzőtáborban meg is futtatta tanítványát rendesen, más kérdés, hogy ezzel együtt Dallasban meg tudja-e vetni a lábát a trópusi viharral szemben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik