Roy Jones történelmi csata előtt

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.12.01. 14:46
Címkék
Roy Jones Jr. szerdán cirkálósúlyban is világbajnok lehet. Ellenfele a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) vb-övéért az ausztrál Danny Green, a meccs színhelye Sydney. Ha Jones nyer, ötödik súlycsoportjában is bajnok lehet, középsúlytól nehézsúlyig.
Nagy csata vár Roy Jonesra (Fotó: Action Images)
Nagy csata vár Roy Jonesra (Fotó: Action Images)

Az enyhe kifejezés, hogy Ausztráliában felfokozott érdeklődés várja a mérkőzést. A perthi születésű, 36 éves Danny Green (27–3–0, 24 K. O.–T. K. O.) állhat a 40 esztendős Roy Jones (54–5–0, 40) útjába, kérdés, sikerül-e neki. Az auszi K. O. mérlege 80 százalékos, 2007-ben félnehézsúlyban a Bokszvilágszövetség (WBA) világbajnoka volt, de nagyközépsúlyban is eljutott a Bokszvilágtanács (WBC) ideiglenes vb-címéig.

JONES ESÉLYESEBB
 

Rácz Félix, aki korábban bokszmenedzserként tevékenykedett, a következőképpen látja az esélyeket: „Ötvenöt-negyvenöt százalék Jones javára. Noha Sydneyben minden idők legnagyobb ausztrál gáláját rendezik, s Green látványos, nyers stílusa nyilván óriási becsvággyal párosul, mégis Jonesra szavazok. Tulajdonképpen az is mellette szól, hogy sporttörténelmet írhat, tehát egy szoros meccsen őt hozhatják ki győztesnek."  

 

Korábban volt róla szó, hogy Erdei Zsolt ellenfele lesz, bejelentette visszavonulását is, aztán az idén két felhozó meccsén már Roy Jones ellen készült. A boxrec.com cirkálósúlyú rangsorában 10. helyre taksált – Madár a 7. helyen áll – „Green Machine" biztos benne, hogy legyőzi az Amerikából profi összecsapásra először (!) kimozduló a bokszlegendát, sőt: „Nemcsak legyőzni akarom, hanem megsemmisíteni! Látom magam előtt, ahogyan megrendítő ütésem után megbicsaklanak a lábai, s magatehetetlenül bukik a szőnyegre. Mindkét sarokból a ringbe ugranak, a segédei összeszedik Jonest, engem pedig a vállukra emelve ünnepelnek az emberek" – adta meg a mérkőzés minden szempontból álomforgatókönyvét az ausztrál, akinek edzőpartnere, a már Antonio Tarvernek, Arthur Abrahamnak és Germain Taylornak is segédkező  Anthony Greenidge is Green győzelmére tippel: „Danny nem tipikusan azt bokszolja, amit a fehér bunyósoktól általában várni lehet. Időnként megszórja ellenfelét, Roy Jones még elképzelni sem tudja, milyen erős ütése van. Danny Green ki fogja ütni Roy Jonest!"

Jones a 2. helyen áll a félnehézsúlyú rangsorban, de az tulajdonképpen nem is lényeges. Sokkal inkább az, hogy 5. súlycsoportjában lehet világbajnok, középsúly, nagyközépsúly, félnehéz- és nehézsúly után most cirkálóban. Az amerikai szinte rögtön a megérkezése után sietett kijelenteni, hogy 12 meneten belül végez ellenfelével, nem hagy ki egy ilyen lehetőséget, hogy boksztörténelmet írjon. „Azt akarom, hogy úgy emlékezzenek majd rám, mint a valaha élt egyik legjobb bunyósra. Az emberek azt gondolják, hogy sokat beszélek, de nem mondok marhaságokat. Mindig a legerősebb ellenfelet akarom, itt, Ausztráliában is megmutatom, hogy senki elől sem futamodom meg, mert csak a legnagyobb meccsek hoznak telt házat. Danny nem rossz bokszoló, de tapasztalat, gyorsaság és Isten adta képességek tekintetében jobb vagyok. Ez neki egyszerre túl sok lesz. Mindig a gyorsaság számít, ez döntő módon meghatározó tényező a bunyóban. Emlékezzenek csak olyan bokszolókra, mint Ray Robinson vagy Ray Leonard – mondta Roy Jones.

A 2000-es olimpiára épített sydneyi Acer Arenában telt ház, 20 000 néző lesz kíváncsi arra, Roy Jones besöpri-e a cirkálósúlyú vb-címet, vagy egy ausztrál megállítja a történelmi tett végrehajtásában.

SYDNEYN A VILÁG SZEME
 

Az ötödik földrészen Roy Jones mérkőzését Jack Johnson 1908-ban vívott csatájához hasonlítják. Sydney volt már történelmi „koronázás" színhelye: a nehézsúlyú bokszoló karácsony másnapján ebben a városban ért a csúcsra, s lett a királykategóriában a sportág első színes bőrű világbajnoka. A kanadai Tommy Burnst győzte le, az egyoldalú mérkőzésnek a rendőrség vetett véget a 14. menetben. Szerdán Sydney ismét történelmi tett színhelye lehet.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik