Dávid és Góliát csatája a ringben

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.11.07. 10:52
null
Valujev (balra) mellett minden ellenfele eltörpül (Fotó: Action Images)<br />
Címkék
A Bokszvilágszövetség (WBA) nehézsúlyú világbajnoki címe a tét szombat este Nürnbergben. A címvédő Nyikolaj Valujev kihívója a korábbi cirkálósúlyú brit sztár, David Haye, aki Erdei Zsolt leendő ellenfelét, az olasz Giacobbe Fragomenit is móresre tanította.
HAYE LEHETŐSÉGE
 

Rácz Félix sportmenedzser – akinek két magyarországi gáláján is szerepelt Haye – azt vallja, ha a brit azt tudná bokszolni, amire Holyfield képes volt Valujev ellen, akkor lenne esélye. „Robbanékony és az ütőereje is megvan hozzá. A nagy kérdés, oda tud-e férni a kolosszushoz, aki nyilván arra törekszik hogy elfárassza Haye-t. Valujev csak a  fizikumával tud dominálni” – nyilatkozta Rácz az NS Online megkeresésére.

A médiakörítés már megvan: a cirkálósúlyban már bizonyító, de a királykategóriában eddig mindössze egy meccset bunyózó brit David Haye (22–1–0, 21 K. O. -T. K. O.) fennen hangoztatja, hogy legszívesebben egy fűnyírót vinne magával és megkopasztaná dús szőrzetétől az orosz medvét, Nyikolaj Valujevet (50–1–0, 34), mielőtt összecsapna vele. Ifjúkori emlékét idézi: „Sokat hallottam róla, ezért elmentem, hogy élőben megnézzem. Amikor lejött a szorítóból, odamentem hozzá és ledöbbentem. Nagyon szőrös és rendkívül ijesztő jelenség volt. Akkoriban nem gondoltam, hogy valaha is kiállok ezzel az emberrel." Haye Dávid és Góliát küzdelmeként aposztrofálta a mérkőzést. Már-már a becsületsértés kategóriáját súrolja, hogy agyatlannak nevezte ellenfelét, ami meg a szakmát illeti, arról a következő a véleménye: „Ilyen fickóval, mint én, Valujev még nem bokszolt. Eddigi partnereim, beleértve az ellenfeleket is, respektálták az ütőerőmet." A 29 éves britet hallva ő a világ legjobb nehézsúlyú bokszolója. A boxrec.com listáján a 3., míg a WBA orosz világbajnoka a 4.

FÉLNEHÉZSÚLYBAN EGYMÁS KÖZÖTT
 

A boxrec.com listáján a legmagasabban jegyzett félnehézsúlyú bokszoló, a 27 éves Chad Dawson (28–0–0, 17) a Bokszvilágtanács (WBC) ideiglenes vb-címéért lép a ringbe a hartfordi XL Centerben a rangsorban hatodik, „XL korú", 40 esztendős jamaicai Glen Johnson (49–12–2, 33) ellen. Johnson az elmúlt négy év folyamán 10 meccséből hármat vesztett el, az egyiket másfél évvel ezelőtt éppen Dawson ellen, pontozással. Ahogy az ebben a kategóriában megszokott, a ring egyik sarkában egy már leszálló ágban lévő veterán...

Maradva a tényeknél: a mérlegen 145 kilót nyomó Valujev már bokszolt John Ruiz és Evander Holyfield ellen, valamint megverte Szergej Ljahovicsot. Közülük utóbbi volt a legmagasabb a maga 193 centijével, de a 213 cm magas monstrum a 188 centis Ruizt és a 189 centis Holyfieldet is legyőzte, míg az egyetlen vereségét az üzbég Ruszlan Csagajevtől szenvedte el – igaz, ő mindössze 185 cm magas. Ezen az alapon a 191 cm-esre nőtt, 100 kilós britnek lenne esélye, de intő jel, hogy a fentebb említett bokszolók nála jóval masszívabbak, s mégsem tudtak mit kezdeni a gólemmel. Noha Haye váltig állítja, hogy a cirkálósúlyban elismert ütőereje még tovább nőtt, mint tudjuk, a puding próbája az evés, pontosabban a ringben a verés... S azt se feledjük, a 22 centis és 45 kilós különbség elképesztő, több mint sok.

Alighanem Valujev edzője, Alekszandr Zimin fel is értékelte Haye-t, amikor Holyfieldhez hasonlította: „Elismerem, hogy egy eredetileg cirkálósúlyú bokszoló gyorsabb, mint a nehézsúlyúak, és Haye még stílusában is hasonlít Holyfieldre, csak éppen a védekezése sokkal gyengébb és messze nem annyira ütésálló, mint Holy apó."

„Azt mond, amit akar – ezt már a 36 esztendős címvédő nyilatkozta. – A ringben majd megadom a választ. Sok ellenfelem próbált provokálni, ám egyikőjüknek sem sikerült. Tény, hogy Haye gyors, de megvan ellene a taktikám. Teljesen biztos vagyok benne, hogy nyerni fogok” – zárta le a szócsatát Valujev.

Ne legyünk naivak, a promóterek kiosztották a szerepeket: Valujev Góliát szerepében a megfontolt óriás, aki majd a tettek mezején bizonyít, Haye pedig Dávid szerepében – az egyelőre verbális csatában – becsmérlő stílusban a vágyainak ad hangot. Ha a körítést tekintjük, Haye egyetlen dologban le is pipálja Michelangelo Dávid-szobrát: izmosabb, mint a márványba öntött alak. Mielőtt Haye fellépett a nehézsúlyba, egyesítette a cirkálósúlyú vb-címeket – 3 évvel ezelőtt Erdei Zsolt ellenfelét, az olasz Giacobbe Fragomeni is legyőzte, T. K. O.-val a 9. menetben.

REJTÉLYES KAPCSOLAT
 

A híres brit menedzser, Frank Maloney a News of The World bulvárlapban azt nyilatkozta, orosz partnere, Mihail Szorin már 13 évvel ezelőtt felhívta a figyelmét Valujevre, s együttműködési szerződést kötöttek az orosz angliai mérkőzéseire. „De nem sajnálom, hogy kútba esett a dolog, így legalább életben maradtam – mondta a menedzser. – Egy ismeretlen telefonáló felhívott, hogy Valujev nem megy sehová." Maloney érdeklődésére üzlettársa megerősítette, hogy szerződésben állnak a bokszolóval –- más kérdés, hogy Szorint úgy megverték, hogy keze-lába összetört, majd nem sokkal később egy kórházban gyanús külsejű idegenek látogatását követően az orvosi jelentés szerint szívinfarktusban elhunyt. „Elképzelésem sincs, kik lehettek azok az alakok; ahogy később Nyikolajtól megtudtam, neki sem volt fogalma, mi zajlott a háttérben."          

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik