Sturm nehezen védte meg világbajnoki címét

Vágólapra másolva!
2009.07.12. 07:54
Feszült hangulatú, az előzetes várakozásoknál kiegyenlítettebb mérkőzést vívott egymással szombaton este a híres nürburgringi Formula–1-es pálya mellett lévő új sportcsarnokban a WBA középsúlyú világbajnoka, Felix Sturm és universumos csapattársa, Khoren Gevor. A bosnyák származású német ökölvívó végül egyhangú pontozással védte meg címét.
Felix Sturmnak (balra) nagyot kellett küzdenie a címvédésért
Fotó: Reuters
Felix Sturmnak (balra) nagyot kellett küzdenie a címvédésért
Felix Sturmnak (balra) nagyot kellett küzdenie a címvédésért
Fotó: Reuters
Felix Sturmnak (balra) nagyot kellett küzdenie a címvédésért

A Fritz Sdunek által felkészített kihívó jó taktikát választva pióca módjára azonnal rátapadt a bajnokra, és a közvetlen belharcot erőltetve (kiharcolva), valamint folyamatos akciókkal kizárta Sturm veszélyes feltartó balegyeneseit.

A találkozó első felében nem is nagyon tudta kezelni a címvédő a számára kellemetlen harcmodort, és kettős fedezéke mögül csak szórványosan tudott kontrázni, míg az agresszív Gevor veszélyes felütésekkel és „fű alatti”, testre mért bombákkal gyakorolt masszív nyomást a meglepően defenzív Sturmra. Michael Timm tanítványa relatíve kevés ütést indított, de pontosságával talán hasonló százalékban volt eredményes, mint a sokat ütő, de aránylag kevesebbet találó Gevor.

A szoros és nehezen pontozható összecsapás harmadik menetének végén egy pillanatra meghűlt a vér a Sturm-szimpatizánsok ereiben, ugyanis a világbajnok padlóra került egy balhorog után, de a lassítás igazolta a bírót (aki nem számolt), mert az ütés épp csak súrolta a leverkuseni bunyóst, és a földre kerülés inkább megcsúszásnak értékelhető.

Gevor bátran támadott, de kérdéses volt, hogy az önmaga által diktált nagy tempót meddig bírja, és elég lesz-e a puszta nyomásgyakorlás megrendítő erejű ütések nélkül. Először talán a 8. menetet követő szünetben látszott, hogy erősen fogynak az örmény kihívó tartalékai, és ez nem csak a szembetűnő zihálásban, hanem a következő percekben mutatott teljesítményén is meglátszott. Gevor akcióinak intenzitása fokozatosan csökkent, és a védekezése is egyre szellősebbé vált, illetve mozgáskoordinációs problémákat is fel lehetett fedezni nála.

Az utolsó menetekben már Sturm K. O.-győzelme is benne volt a levegőben, de a szintén elgyötört bajnok nem kockáztatott, így a bírókra maradt a döntés. A pontozók végül Gevor felháborodását is kiváltva egyhangú pontozással (115:113, 115:113 és 117:111) Sturmot látták jobbnak, aki ezzel a kiszenvedett győzelemmel hetedszer védte meg címét.

www.profiboksz.hu
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik