Arthur Abraham győzelemmel akar búcsúzni a középsúlytól

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.06.27. 09:59
Az európai profi boksz egyik legmarkánsabb alakja, Arthur Abraham szombaton 10. alkalommal védheti meg középsúlyban a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) középsúlyú világbajnoki címét. Ellenfele a német Mahir Oral, a helyszín a berlini Max Schmeling Sportcsarnok.
Arthur Abraham (balra) utolsó középsúlyú meccsére
Fotó: Action Images
Arthur Abraham (balra) utolsó középsúlyú meccsére
Arthur Abraham (balra) utolsó középsúlyú meccsére
Fotó: Action Images
Arthur Abraham (balra) utolsó középsúlyú meccsére

A Sauerland-istálló gyöngyszeme, a jereváni születésű, de német állampolgárságú Arthur Abraham (29–0–0, 23 K. O.-T. K. O.) utolsó alkalommal lép kötelek közé ebben a kategóriában, tervei szerint nagyközépsúlyban folytatja pályafutását. A párosítás mindkét résztvevője 29 éves, de míg Arthur 2. a boxrec.com ranglistáján, az Arena Box-Promotion ökölvívója, Mahir Oral (25–1–2, 10) csupán 28.

Wilfried Sauerland, az IBF-világbajnok menedzsere már jó előre bejelentette, Abraham ezt a találkozót követően feljebb lép, mert már nehezen hozza a súlyát. Ez nem fegyelmezetlensége következménye, de tudomásul kell venni, hogy 2005-ben szerezte meg világbajoki címét, s az eltelt közel négy évben sokat erősödött. Hogy ne legyenek fogyasztási problémái, a bajnok már egy hónapja speciális étrend szerint készül, és az agresszív Abrahamot ígéri szurkolóinak. „Jó formában érzem magam, szeretném megörvendeztetni drukkereimet” – nyilatkozta.

„Tizenkét menetre készültem, s biztos vagyok benne, ha végigmegy a meccs, a győztest Mahir Oralnak hívják. Hamburgba akarom vinni Arthur övét! Amikor meghallottam, hogy fel akar menni nagyközépsúlyba, azt kérdeztem magamtól: ez a fickó nem akar visszavágót?” – kommentálta esélyeit a kihívó.
Oral menedzsere, a minden hájjal megkent Ahmet Öner így vélekedik: „Abraham könnyű sétára készül, de ismerem Mahir képességeit, korábban elverte a Bokszvilágtanács jelenlegi ranglistavezetőjét, Domenico Spadát, s a súlycsoport jelenlegi legjobbja ellen is meglepetést okoz majd.”

Abraham akkor hívta fel magára a figyelmet, amikor 2008-ban Edison Mirandát a 4. menetben technikai K. O.-val verte meg Floridában – ezt megelőzően 2006-ban a nagy ütőerejű kolumbiait pontozással győzte le az IBF-világbajnoki övéért. A visszavágó nem volt címmérkőzés.

Legutóbbi hét meccséből hatot idő előtt fejezett be. Abraham jövőjét illetően nem kétséges – ha győz –, hogy a súlycsoportváltás mellett tengerentúli mérkőzések is várnak rá. Noha kiemelkedő képességű, eddig nem kapott lehetőséget a „nagyok” ellen. Vetélytársai is arra számítottak, hogy felmegy nagyközépsúlyba.

A szóba jöhető ellenfelek: Kelly Pavlik, Jermain Taylor, Carl Froch, Lucian Bute, Mikkel Kessler, Andre Ward – és tágabb értelemben ide sorolható Balzsay Károly is.

A Sauerland-istálló bevállalósabb

Rácz Félix súlycsoportja egyik legjobb bokszolójának tartja Abrahamot. „Nálam Pavlik, Abraham, Felix Sturm a sorrend. Utóbbi, az Universum bokszolója talán jobban eladható, médiaképesebb, ugyanakkor Abrahamnak nagyobb fizikai ereje van. Meggyőződésem, hogy a Sauerland bunyósa nem áll meg a lehetőségnél, jobban menedzselik, mint az Universum versenyzőit. A két német klub más stratégiát követ: míg Wifried Sauerland menedzser kevesebb bevétellel kecsegtető gálákat is rendez annak érdekében, hogy a későbbiekben ez a fajta felfogás hozzon a konyhájára, az Universum csak azt nézi, az adott programban mennyi pénz van. A bunyósok menedzselése is különböző: a Sauerland egy-két bokszolóját futtatja fel, ezért a sztárjait jobban megfizeti, mint az UBP, ahol egyszerre négy-öt világbajnokot vagy potenciális esélyest tartanak a tűzben – mondta a menedzser, aki hozzátette, a nézők kiszolgálása szempontjából Sauerland metódusa a dicséretesebb. – Bevállalták Henry Maske búcsúmeccsére Virgil Hillt, az amerikai győzött, de szinte minden német emlékszik erre az összecsapásra. Vagy vegyük Axel Schulz esetét: Sauerland összeeresztette Vladimir Klicskóval. Nagyon bízom benne, hogy Abrahamot sem vattázzák."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik