Kiütés! A Falcons 34-0-ra legyőzte a címvédő Giantset

Vágólapra másolva!
2012.12.16. 23:23
null
Michael Turnerék (balra) földbe döngölték a címvédőt (Fotó: Reuters)
A tengerentúli profi amerikai amerikaifutball-bajnokság (NFL) alapszakaszának 15. játékhetén a címvédő New York Giants súlyos, 34–0-s vereséget szenvedett az alapszakasz első helyét korábban bebiztosító Atlanta Falcons otthonában. A Green Bay Packers nyerte a liga történetének legrégibb párbaját: Aaron Rodgersék nagy csatában, 21–13-re nyertek a rivális Chicago Bears stadionjában – ezzel megnyerték saját diviziójukat. A New Orleans Saints is padlóra küldte ellenfelét: a Tampa Bay Buccaneers 41–0-ra kikapott. A Houston Texans is bebiztosította csoportelsőségét miután 29–17-re legyőzte az Indianapolis Coltsot.

 

 

Chicago Bears–Green Bay Packers

A Green Bay Packers zsinórban másodszor végzett az NFC északi divíziójának élén miután 21–13-ra nyert az ősi rivális Chicago Bears otthonában. A Packers mindhárom touchdownját az elkapó James Jones szerezte. A vendégek sorozatban hatodszor nyertek fő riválisuk ellen, csoportellenfeleik ellen pedig 12. meccsüket nyerték meg – szintén zsinórban, ami az NFL-ben jelenleg a leghosszabb széria ebben a tekintetben.

A szezont 7–1-el kezdő Bears mindössze Brandon Marshall elkapott TD-jét, illetve Olindo Mare két mezőnygólját tudta feltenni a ponttáblára. A Chicago rúgójával ellentétben Mason Crosbynak, a Packers rugójának nem ment a meccsen: ő két kísérletéből egyet sem tudott berúgni. A Chicago legutóbbi hat mérkőzéséből ötöt elvesztett, meglehet, nem jut be a rájátszásba a Jay Cutler vezette gárda, akit Clay Matthews kétszer is a földre vitt.

Atlanta Falcons–New York Giants

Pikáns összecsapást rendeztek Atlantában, ahol az alapszakaszelső Falcons fogadta a bajnoki címvédő New York Giantset. Ráadásul az előző szezon wild card-körében pont az Óriások búcsúztatták Matt Ryanéket (24–2-es győzelemmel), akik azonban most némileg visszavágtak.

Michael Turner közeli futásával és Tony Gonzalez 12 yardos elkapásával már az első negyed után 14–0-ra vezetett az Atlanta, majd a mérkőzés folyamán Julio Jones touchdownjaira és Matt Bryant mezőnygóljaira sem volt válasza Eli Manningéknek. Az Atlanta végül 34–0-ra nyert.

Matt Ryan három touchdownt és 270 yardot passzolt, Jones hat elkapásával 74 yardot és két TD-t tett bele a közösbe. A Falcons – amely 1996 óta először nem kapott pontot alapszakaszmérkőzésen – óriási lépést tett afelé, hogy a rájátszásban végig hazai pályán játszhasson. .

Eli Manningék (13/25, 161 yard, 0 TD, 2 INT) nyolc győzelem mellett már hat vereséget számlálnak, így veszélybe került az NFC Keleti csoportjának első helye is. A Dallas Cowboys és a Cleveland Brownst legyőző Washington Redskins is könnyen lehet még csoportgyőztes.

New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers

Négy fordulóval ezelőtt még playoff-esélyesként emlegették a Tampa Bayt, amely azóta elbukott két rangadót (az Atlanta és a Denver ellen), majd a "kötelezőt" sem hozta a Philadelphia ellen. A Buccaneers New Orleansban aztán végleg lemondhatott a rájátszásról.

Drew Brees (26/39, 307 yard) négy touchdownpasszt adott, Josh Freeman (26/47, 279 yard) négy interceptiont dobott a Saints–Bucs mérkőzésen, így pedig nem is lehetett más a mérkőzés kimenetele, mint sima hazai győzelem.

A 41–0-s siker némi önbizalmat adhat a Saintsnek, de igazából mindkét 6–8-cal álló csapat már csak a következő szezonban villanthat igazán nagyot.

Houston Texans–Indianapolis Colts

A Packershöz hasonlóan a Texans is csoportriválisa ellen biztosította be első helyét a divíziójában. Az AFC South rangadójána Matt Schaubék (261 yard, 1 TD) 29–17-re legyűrték a Coltsot.

A hazaiaknál Andre Johnson 151 elkapott yarddal zárt touchdownja mellett, Bryan Braman egy blokkolt punt után szerzett hatpontost, míg Shayne Graham öt mezőnygólt szerzett. Mindemellett Arian Foster 165 futott yardja sem elhanyagolható tény.

Andrew Luck (186 yard, 2 TD), a Colts irányítója nem tudott mit kezdeni a Houston remek védelmével, amelyből J. J. Watt ezúttal is kitűnt három sackjével. A defensive end összesen 18.5-nél tart már az idényben, ami kimagaslónak számít posztján. A Coltsnál T. Y. Hilton kapta el Luck egyik TD-átadását – ráadásul 61 yardos játék keretein belül.

Baltimore Ravens–Denver Broncos

Zsinórban kilencedszer nyert a Denver Broncos, amely 34–17-re nyert a Baltimore Ravens pályáján. Peyton Manning 204 yarddal és egy TD-passzal fejezte be a találkozót, amelyen pályafutása során szintén kilencedszer győzött a Ravens ellen – ám ezúttal már nem a Colts, hanem a Broncos irányítójaként.

Az első félidő végén Joe Flacco a Denver négyyardos vonalánál interceptiont dobott Chris Harris kezébe, aki 98 yardról futott a Ravens célterületére – ez volt a Broncos történetében a leghosszabb interception return-TD.

Nem jött össze tehát a győzelem a Ravensnek az új offensive koordinátorral, Jim Caldwellel sem. Flaccóék sorozatban harmadszor kaptak ki.

Cleveland Browns–Washington Redskins

Hiába volt sérült Robert Griffin III, a Washington irányítója, a Redskins így is legyűrte az utóbbi hetekben remeklő Brownst. Az RG III helyére bekerülő Kirk Cousins 329 yardot passzolt, két TD-t és egy eladott labdát jegyzett. Az újonc QB minkét hatpontos passza Leonard Hankersonnak ment – ebből az egyik 54 yardról. A túloldalon Brandon Weeden 69 yardos TD-passzt adott Travis Benjaminnek a negyedik negyedben.

Nem szabad elfeledkezni két újonc futóról sem: a Reskinsnél Alfred Morris 87 yarddal és két TD-vel zárt, míg a Brownsnál Trent Richardson 28 yardból kétszer futott a vendégek célterületére. Utóbbi egyébként klubrekordot döntött azzal, hogy újoncként idén már 11 futott hatpontosnál jár. A korábbi rekorder Jim Brown volt kilenccel a Clevelandnél.

Győzelmével a Washington megtoldotta 2007 óta leghosszabb győzelmi szériát, s harcban van az NFC East első helyéért.

Miami Dolphins–Jacksonville Jaguars

Chad Henne először tért vissza korábbi csapatához, a Miamihoz a Jacksonville irányítójaként, de nem sok babér termett neki.

A vendégek mindössze három pontot szereztek Josh Scobee mezőnygólja révén, míg a túloldalon az újonc irányító, Ryan Tannehill 220 yardot és két TD-t passzolt. A Dolphins legutóbbi hét meccséből mindössze másodszor nyert, a Jaguars pedig egyre közelebb került az áprilisi draft 1/1-es választási jogáért.

St. Louis Rams–Minnesota Vikings

Adrian Peterson ismét eszméletlen volt! A Vikings nagy visszatérője 212 yardot futott, közte egy 82 yardos TD-vel a Rams elleni 36–22-es siker során. Peterson így a szezonban már 1812 yardnál jár, s így már csak 294-el marad el Eric Dickerson 1984-es idényrekordjától. Emellett a Vikings játékosa a hatodik az NFL történetében, aki karrierje során legalább három 80 yardnál hosszabb TD-t tudott futni.

A Vikings győzelméhez Sam Bradford (377 yard, 3 TD) is kellett, hisz a második játékrészben a vendégek 23 pontjából tíz a Rams irányítójának labdaeladásából született – köztük Everson Griffen 29 yardos interception return TD-je is.

A 22 óra után kezdődő mérkőzéseken:

A Detroit Lions ellen megszakadt az Arizona Cardinals kilencmérkőzéses vereségsorozata. Sokat mondjuk nem kellett tennie ezért a támadóoldalnak, elég volt „mindössze" megvárnia, míg az Oroszlánok szépen kivégzik magukat. Mikel LeShoure TD-jével ugyan a Detroit szerezte meg a vezetést, ezt követően azonban a Cardinals speciális egysége szerzett labdát a michiganiek 5 yardosán, majd Patrick Peterson vitte vissza a Lions 3 yardosáig a tojást – mindkét alkalommal Chris Wells futott közelről a célzónába (14–7).

Ezt megfejelte még Stafford egy újabb interceptionnel, amiből Rashad Johnson szerzett 53 yardos TD-t, majd a második félidőben Jay Feely és Hanson mezőnygólváltása után Lions irányítója újabb TD-passzt adott – a hazai védelemnek, ezúttal Greg Toler futott 102 yardon keresztül vissza a labdával. Végül még 4. és 10-re Staffordot sackelte a védelem, az így keletkező kifejezetten kedvező helyzetből pedig Wells futott még egy TD-t, kialakítva a 38–10-es végeredményt.

A Cardinalst az előző körben 58–0-ra kiütő Seattle Seahawks ezúttal sem fukarkodott a pontokkal, a Buffalo Bills elleni torontói mérkőzésen 50-ig jutottak Russel Wilsonék, akik így 1950 óta elsőként szereztek sorozatban legalább 50 egységet...

Az újonc irányító finoman szólva is tarthatatlan volt, 205 passzolt yardja és egy TD-átadása mellett 9 futásból 92 yardot és 3 hatpontost szerzett csapata! Futásban egyébként sem volt rossz a Seahawks, Marshawn Lynch 10 nekiiramodásból például 113 yardot és egy TD-t szerzett, de Robert Turbin is összeszedett 31, Michael Robinson pedig 29 yardot. A másik fél részéről a 103 yardot futó C.J. Spiller és a 115-öt elkapó Steve Johnson érdemel kiemelést, mindketten szereztek egy-egy TD-t is (17–50).

A Chargersnek minimális esélye volt ugyan még a rájátszásra, de ez az első negyed végére teljesen köddé vált. Philip Rivers meglehetősen indiszponáltam kezdett (rossz passzai mellett esett ki a labda úgy a kezéből, hogy védő a közelében nem volt), a korábban négy évig a San Diegót erősítő Mike Tolbert pedig kétszer is beköszönt az első játékrészben, hogy aztán Cam Newton átadásából DeAngelo Williams szerezzen 45 yardos TD-t (0–21).

A Carolina Panthersnek innentől kezdve az volt a feladata, hogy ne veszítse el a mérkőzést, Graham Gano 33 yardos mezőnygóljával és Steve Smith 4 yardos elkapásával pedig a záró 15 perc előtt már 31 ponttal vezettek a Párducok. A negyedik negyedben még Antonio Gates szerezte meg 81. TD-elkapását, ez azonban csak szépségtapasznak bizonyult (7–31).

Ha létezne kiesés az NFL-ben, akkor az Oakland Raiders és a Kansas City Chiefs idén igen komolyan pályázna erre, de most egymás ellen javíthattak. Túlzás lenne azt állítani, hogy a Főnökök éltek a lehetőséggel, 136 passzolt és 10 futott yarddal, és pont nélkül zártak – pedig kétszer is jártak az ellenfél vörös zónájában –, ezt pedig, ha nem is kíméletlenül, de megbüntette az Oakland Raiders.

Darren McFadden (110 futott és 39 elkapott yard) és Mike Goodson (89+14) révén a két futó szépen termelte ugyan a yardokat, TD-t azonban ők sem tudtak szerezni, így minden a Raiders rúgójára, Sebastian Janikowskira maradt. A 2000-res draft első körében elkelő rúgó pedig egy kísérletet ugyan elrontott, de ötször is értékesítette a mezőnygólkísérletet (pedig 57 yardos is volt közte), így a Fosztogatók végül 15–0-ra nyertek.

A 22 órás mérkőzések rangadóján a Dallas Cowboys Dan Bailey 50 yardos mezőnygóljával, és Jason Witten 17 yardos elkapásával 10–0-re elhúzott a Pittsburgh Steelerstől, de a vendégek Shaun Suisham 32 yardos rúgásával, és Heath Miller 30 yardos TD-jével még a szünet előtt egyenlítettek (10–10).

A törött ujjal játszó Dez Bryant révén a harmadik negyedben újra megszerezte a vezetést a Dallas, de Jonathan Dwyer futott TD-je után ismét kiegyenlített a Steelers, sőt Antonio Brown elkapásával először a vezetést is megszerezte (17–24).

Nem adta fel azonban a Cowboys, DeMarco Murray 3 yardról futott a célterületre, majd bár a végén mindkét csapatnak volt lehetősége a győzelem megszerzésére, jöhetett a hosszabbítás.

Itt Ben Roethlisberger átadását Brandon Carr csípte el, és vitte vissza egészen az egyyardosig, Bailey pedig magabiztosan értékesítette a könnyű mezőnygólkísérletet (27–24).

 

NFL 2012, ALAPSZAKASZ
15. FORDULÓ
2012. 12. 14. 2:20 Philadelphia Eagles–Cincinnati Bengals 13–34
2012. 12. 16. 19:00 Chicago Bears–Green Bay Packers 13–21
2012. 12. 16. 19:00 Atlanta Falcons–New York Giants 34–0
2012. 12. 16. 19:00 New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers 41–0
2012. 12. 16. 19:00 St. Louis Rams–Minnesota Vikings 22–36
2012. 12. 16. 19:00 Cleveland Browns–Washington Redskins 21–38
2012. 12. 16. 19:00 Miami Dolphins–Jacksonville Jaguars 24–3
2012. 12. 16. 19:00 Baltimore Ravens–Denver Broncos 17–34
2012. 12. 16. 19:00 Houston Texans–Indianapolis Colts 29–17
2012. 12. 16. 22:05 Arizona Cardinals–Detroit Lions 38–10
2012. 12. 16. 22:05 San Diego Chargers–Carolina Panthers 7–31
2012. 12. 16. 22:05 Buffalo Bills–Seattle Seahawks** 17–50
2012. 12. 16. 22:25 Dallas Cowboys–Pittsburgh Steelers 27–24 – h.u.
2012. 12. 16. 22:25 Oakland Raiders–Kansas City Chiefs 15–0
2012. 12. 17. 2:20 New England Patriots–San Francisco 49ers
2012. 12. 18. 2:30 Tennessee Titans–New York Jets
**Torontóban rendezték meg.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik