Hazai veretlenségével együtt az első helyet is elbukta a Seahawks

Vágólapra másolva!
2013.12.28. 17:20
null
Az Arizona Cardinals megállította a Seahawks menetelését, ezzel pedig a második helyre taszította listánkon <br />(Fotók: Action Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2013-as szezonjának utolsó fordulója előtt a rekordgyáros Peyton Manning vezette Denver Broncos visszavette az első helyet szubjektív erősorrendünkben, a Seattle Seahawks hazai veretlensége mellett tehát a listavezető szerepét is elbukta. A dobogó legalsó fokára a csoportrangadót nyerő Carolina Panthers kapaszkodott fel, a vereséget szenvedő New Orleans Saints és a Baltimore Ravens viszont óriásit zuhant.

 

 

1. (az előző héten: 2.) Denver Broncos (mérleg: 12–3)
Denver egyik szeme sír, a másik meg nevet: Peyton Manning négy touchdownátadást jegyzett a Texans ellen, ezzel idén már 51-nél jár, amivel megdöntötte Tom Brady 50 TD-s szezonját! Ha ez nem lenne elég, az utolsó héten még Drew Brees yardrekordját is megdöntheti. Ami viszont hatalmas csapás, az Von Miller sérülése, a kiváló irányítósiettetőnél ugyanis szakadt térdszalagot diagnosztizáltak, így az idényben már biztosan nem játszhat.

2. (1.) Seattle Seahawks (12–3)
Otthon zakózott a Seattle, ez pedig egy mostanában nem ismert esemény a csapat háza táján. Sokat mondjuk nem számít, mivel a tizenhetedik játékhéten elég nyerni a Rams ellen, akkor pedig simán megvan az első kiemelés és vele a hazai pálya. A pihenőhét is kell, hadd regenerálódjanak a sérültek.

3. (4.) Carolina Panthers (11–4)
Ez egy rájátszáscsapat! Nem szórakozza el a ki-ki meccseket, hanem pont azokat nyeri meg és használja ki a lehetőségeit kíméletlenül! A New Orleans megverésével pedig kényelmes helyzetbe kerültek Newtonék, csak lehetőleg nem kellene elvérezniük a Falcons ellen. Ha nyernek vagy döntetlent játszanak, biztos a csoportgyőzelem.

4. (5.) New England Patriots (11–4)
Továbbra is félelmetes a Patriots! Fontos győzelmet aratott a címvédő ellen, bár ehhez maximálisan megkapta a segítséget Flaccóéktól. Nagyon aggasztó viszont a folyamatos sérülés, vasárnap ismét mintegy fél tucat Hazafi sétált le ennek következtében. Az eddigieket elbírták Bradyék, de van az a pont, ami után még ők is összeroppannak.

5. (7.) San Francisco 49ers (11–4)
Gyenge első félidei produkció után végül zsebre vágta a Falconst a 49ers a hétfő esti rangadón, ezzel pedig hivatalossá vált, hogy Kaepernickék a tavalyi év után ismét ott lesznek a playoffban! Azért az utolsó összecsapás érdekesnek ígérkezik, pont a 10–5-ös mérleggel álló Cardinalshoz utaznak, amely még a wild cardért harcol.

6. (3.) Kansas City Chiefs (11–4)
Érdekes megoldást választott Andy Reid a Colts ellen. Egy félidő után láthatóan visszavett a Kansas City, mondjuk számára sok tétje nem is volt már a rangadónak, miután már biztosan ötödik kiemeltként jut be a rájátszásba. Könnyen megeshet, hogy két hét múlva jön a Colts–Chiefs visszavágó, Reid vélhetően nem akarta idő előtt kiteregetni a lapjait.

7. (8.) Cincinnati Bengals (10–5)
Egy pillanatig sem volt kérdés, hogy a Bengals behúzza tizedik sikerét is a Minnesota ellen. Andy Dalton az idén egyre többször játszik kifejezetten jól, ha így folytatja, nem sok csapat állíthatja meg őt és csapatát. Ez lesz a fő kérdés, hiszen mint tudjuk, Dalton az eddigiek alapján nem túl megbízható, ha a playoffról van szó.

8. (9.) Arizona Cardinals (10–5)
Az év egyik legnagyobb meglepetése a Cardinals, de még így is az egyik legnagyobb vesztese lehet! Tényleg mindent megtesz a playoffért, még a Seahawkst is megverte idegenben, de csoportharmadikként így is kérdéses a folytatás. Nem a saját kezében van a Cards sorsa, mi mindenesetre nagyon sajnálnánk, ha ez a csapat nem jutna tovább. Az idei AFC-ben ugyanis könnyedén ott lenne a legjobbak között.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

9. (10.) Indianapolis Colts (10–5)
Ennyire magabiztos játékot legutóbb a 49ers ellen mutatott a Colts, az egyre javuló forma pedig mindenképpen jó ómen Luckék számára. Érdekes összecsapás volt a Chiefs elleni, hiszen jó eséllyel a wild card első körében ugyanez a KC utazik majd a Lucas Oilba, az pedig egy kifejezetten pikáns visszavágó lesz.

10. (6.) New Orleans Saints (10–5)
Az elmúlt hetekben csak sikerült elszórakoznia a csoportgyőzelmet a New Orleansnak, ez pedig nagy meglepetés, a Payton, Brees duó nem szokott ennyire leereszteni. Most már nem a saját kezében van a Saints sorsa, a Buccaneerst mindenképpen meg kell vernie, talán még a csoport is meglehet, bár erre szinte semmi esély sincs.

11. (12.) Philadelphia Eagles (9–6)
Esélyt sem adott a Philadelphia a Chicagónak a vasárnap esti rangadón. Az várható volt, hogy a Bears gyenge védelme ellen a Foles, McCoy duó nagy napot foghat ki, de az már pozitív meglepetés, amit a Sasok védelmétől látunk az utóbbi hetekben. Ha a defense ennyire fel tud javulni, nem lehet kérdés, Kellyéknek ott a helyük a folytatásban!

12. (16.) San Diego Chargers (8–7)
Csodásra sikeredett a tizenhatodik játékhét a San Diego számára, miután a Raiderst simán megverték, a Ravens és a Dolphins pedig kikapott. Remek kis vadászat indult el az AFC wild card helyeiért, és nincs mese, itt már kötelező legyőzni a Chiefst!

13. (11.) Miami Dolphins (8–7)
A legrosszabbkor szenvedett vereséget a Miami, ezzel pedig az utolsó fordulóra maradt a döntés, mely szerint bejut-e a rájátszásba. Kellemetlen pofon ez a Delfinek számára, Tannehillt ismét szanaszét törték, sérülés miatt még a pályát is elhagyta, míg ezúttal az egész támadósor csúnyán leszerepelt. A Jets ellen kötelező a győzelem!

14. (17.) Green Bay Packers (7–7–1)
A Bears nem tudott élni a Packers újabb botlásával, így az utolsó fordulóban ki-ki meccsen találkoznak a felek. A Rodgers-kérdés is eldőlt, miután Mike McCarthy bejelentette, hogy az eddig sérült irányító kezd a Chicago ellen.

15. (18.) Dallas Cowboys (8–7)
Először megnyerte a Washington elleni meccset a Dallas, majd elbukta, végül az utolsó pillanatokban fordítani tudott és ismét diadalmaskodott. A záró játéknapon pont a csoportvezető Eaglesszel csap össze a Cowboys, de mégis szinte már eldőlt a sorsa, miután Tony Romo hátát műteni kellett, így nem lehet ott az Eagles ellen a pályán. Romóval sem voltak nagy esélyek a folytatásra, de Ortonnal meg aztán végképp nincs sok.

16. (13.) Chicago Bears (8–7)
Kár volt idő előtt pihentetésekről beszélni Marc Trestmannek, így az utolsó pillanatokra sokkal izgalmasabb lett a végjáték, mint azt gondoltuk volna. Az Eagles nagyon elgatyázta a Macikat, a védelem továbbra sem tud mit kezdeni az ellenfelek megállításával. Jöjjön a ki-ki meccs a Sajtfejűek ellen! Aki nyer, viszi az NFC Northot is.

Joe Flacco csak szenvedett a Patriots ellen. A Bengals 
otthonában bravúr kell!
Joe Flacco csak szenvedett a Patriots ellen. A Bengals otthonában bravúr kell!

17. (14.) Baltimore Ravens (8–7)
Nagyon nagy verésbe szaladt bele a címvédő Baltimore, ezzel továbbra is pengeélen táncolnak Harbaughék, ami a wild cardot illeti. Joe Flacco térde látszólag nem bírja a folyamatos terhelést, de mivel az év legfontosabb próbatételei következnek, nem lehet pihentetni, erre nincsen idő! Sérülten kell csodát tennie.

18. (19.) St. Louis Rams (7–8)
St. Louisban már tényleg nem kell bizonyítani, hogy ez egy kiváló csapat, már csak az utolsó láncszemek hiányoznak a gárdából. Kellemetlen hír azonban, hogy Jake Long, a nyáron szerződtetett remek vakoldali tackle súlyos térdsérülést szenvedett, az elülső kereszt- és a belső oldalszalagja is elszakadt. Remélhetőleg a következő idényre felépül.

19. (21.) Pittsburgh Steelers (7–8)
Parádés játékkal rukkolt ki a Lambeau Fielden a Steelers, végül nagy meccsen sikerült is diadalmaskodniuk Big Benéknek. Így a szezon végére sikerült korrekt mérleget összehozni, még a rájátszás is meglehet, de már a folytatáson kellene gondolkodniuk, mert valami elromlott Pittsburghben. Minél hamarabb javítani kell!

20. (15.) Detroit Lions (7–8)
Sokkal nagyobb csapás az utolsó pillanatokban elszórakozni a rájátszást, mint a közelében sem lenni... A Lions ezt kiválóan elintézte magának, az élen Jim Schwartzcal és Matt Stafforddal. Előbbi körül kezd kialakulni egy olyan negatív légkör, ami az egész csapatot megfertőzi. Nem kérdés, Schwartznak mennie kell!

21. (21.) New York Jets (7–8)
Nem túl hálás feladat azért játszani, hogy a vezetőedzőt méltóképpen búcsúztasd el, New Yorkban viszont ez történt, miután Rex Ryannel már a mérkőzés előtt közölte a vezetői kar, hogy kirúgják az idény végén. Ennek megfelelően a Jets oda is tette magát, ha pedig az utolsó héten legyőzi a Miamit, még a 8–8-as mérleg is meglehet.

22. (22.) New York Giants (6–9)
Nagy nehezen, de meg tudta verni a Detroitot a Giants. Ettől függetlenül sok minden nem változik a New York-i együtteseknél, Tom Coughlin szénája sem áll túlságosan jól.

23. (23.) Tennessee Titans (6–9)
Azért valljuk be, csúnya blama lett volna oda-vissza kikapni a Jacksonville-től. Nem is volt messze a Titans eme égéstől, de végül csak sikerült megnyernie a visszavágót. Tét már nincs, még egy záró összecsapás a Texans ellen, amit azért illene behúznia, utána pedig jöhet a holt szezon.

A Bills védelme a Dolphins ellen pontot sem kapott. 
A Patriots is megszenved a Buffalo ellen?
A Bills védelme a Dolphins ellen pontot sem kapott. A Patriots is megszenved a Buffalo ellen?

24. (24.) Buffalo Bills (6–9)
Szép, szép a Miami elleni 19–0, de sajnos ez már csak a statisztika kozmetikázásra lesz elegendő. Hogy nem kapott pontot, ez önmagáért beszél, összességében a Bölények védelme nagyon egyben van, tele remek fiatallal. A fő gond a támadóegység hullámzó játékával van, meg persze E.J. Manuel folyamatos sérüléseivel. Kíváncsian várjuk, hogy mit tud, ha egészségesen végigjátszik egy szezont.

25. (25.) Minnesota Vikings (4–10–1)
Totális kiütésbe szaladt bele a Minnesota! Most, hogy Adrian Peterson is sérült, elég nehéz helyzetben van a támadósor, a védelem meg szinte az egész évadban gyenge volt, így nem is lehetett kérdés, hogy a remeklő Bengalsnak nem jelent gondot Frazier csapata. A nagy kérdés még mindig az, hogy milyen változások lesznek a Vikes edzői stábjában, mert valljuk be, elkelne némi vérfrissítés.

26. (26.) Tampa Bay Buccaneers (4–11)
Sok újdonság nem történt Tampa Bayben, ismét kikapott a gárda, ezúttal a St. Louis verte meg Glennonékat. Greg Schianót lassan már mindenki a csapaton kívül szeretné látni, ha pedig ez létrejön, a vereség talán jobb is a következő edzői stáb szempontjából, hiszen a jobb draftjog több lehetőséget ad az erősítésre.

27. (27.) Cleveland Browns (4–11)
A Browns sorozatban hatodszor is kikapott, ami nem túl biztató, Viszont legalább egy nagyon erős pickjük lesz a draftra, miután a Colts a rájátszásba kerüléssel biztosan az első kör vége felé hajló cetlit ad oda a Brownsnak.

28. (28.) Jacksonville Jaguars (4–11)
A Jacksonville nem tudta másodszor is megverni a Titánokat, ezzel pedig ismét abba a helyzetbe került a gárda, hogy még egy top 3-as draftjog is az ölébe hullhat. Elnézve a keretet, talán ez lenne a legjobb, hiszen számára ennél nagyobb tétje már biztosan nincs a Colts elleni mérkőzésen.

29. (29.) Atlanta Falcons (4–11)
Jó első félidőt produkált a Falcons az idény utolsó hétfő esti rangadóján, de végül nem bírt a 49ersszel. Nem ezen múlt az év, az esélytelenek nyugalmával léphettek pályára Ryanék, de azért érdekes holt szezonnak néz elébe az Atlanta is, sok távozó lesz még itt...

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat jut be utolsóként a rájátszásba az AFC-ből?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

30. (30.) Oakland Raiders (4–11)
San Diegóban esélye sem volt a Raidersnek a meglepetésre, bár ez nem meglepő. Így a szezon végére elfáradt mind a játékosállomány, mind pedig az edzői stáb. A búcsúnál ismét Terrelle Pryor kezdhet majd irányító poszton, igazából már Dennis Allen sem nagyon tehet mást a próbálkozáson kívül.

31. (31.) Washington Redskins (3–12)
Pocsékul alakul a szezon a fővárosi csapat számára, és pechjükre még a várható nagyon erős pickkel sem a Rézbőrűek erősíthetnek, hiszen az a St. Louis Ramshez vándorol. Nincs más hátra, mint felkészülni a következő szezonra, és odavinni a megfelelő edzői stábot.

32. (32.) Houston Texans (2–13)
Továbbra is siralmas a Texans, és most már nem is nagyon titkolja, hogy az 1/1-es draftcetlire pályázik. Az elmúlt napokban ismét fél tucat játékos került sérültlistára, köztük Johnathan Joseph, az első számú cornerback. Hogy Matt Schaub vagy Case Keenum kezdhet-e a záró héten Tennessee-ben, egyelőre rejtély, de egyik sem hoz megváltást.

STATISZTIKÁK
A 16. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Peyton Manning (Denver)
–Houston 400
A legtöbb futott yard: LeSean McCoy (Philadelphia) –Chicago 133
A legtöbb elkapott yard: Pierre Garcon (Washington) –Dallas
144
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 5211 Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard: 1476 LeSean McCoy (Philadelphia)
A legtöbb elkapott yard: 1564 Josh Gordon (Cleveland)
A legtöbb szerelés: 157 Vontaze Burfict (Cincinnati)
A legtöbb sack: 18 Robert Quinn (St. Louis)
A legtöbb interception: 8 Richard Sherman (Seattle)
NFL 2013, ALAPSZAKASZ
16. FORDULÓ
2013. 12. 22. 19.00 Buffalo Bills–Miami Dolphins 19–0
2013. 12. 22. 19.00 Carolina Panthers–New Orleans Saints 17–13
2013. 12. 22. 19.00 Cincinnati Bengals–Minnesota Vikings 42–14
2013. 12. 22. 19.00 Houston Texans–Denver Broncos 13–37
2013. 12. 22. 19.00 Jacksonville Jaguars–Tennessee Titans 16–20
2013. 12. 22. 19.00 Kansas City Chiefs–Indianapolis Colts 7–23
2013. 12. 22. 19.00 New York Jets–Cleveland Browns 24–13
2013. 12. 22. 19.00 St. Louis Rams–Tampa Bay Buccaneers 23–13
2013. 12. 22. 19.00 Washington Redskins–Dallas Cowboys 23–24
2013. 12. 22. 22.05 Detroit Lions–New York Giants 20–23 – h.u.
2013. 12. 22. 22.05 Seattle Seahawks–Arizona Cardinals 10–17
2013. 12. 22. 22.25 Baltimore Ravens–New England Patriots 7–41
2013. 12. 22. 22.25 Green Bay Packers–Pittsburgh Steelers 31–38
2013. 12. 22. 22.25 San Diego Chargers–Oakland Raiders 26–13
2013. 12. 23. 2.30 Philadelphia Eagles–Chicago Bears 54–11
2013. 12. 24. 2.40 San Francisco 49ers–Atlanta Falcons 34–24
17. FORDULÓ
2013. 12. 29. 19.00 Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns
2013. 12. 29. 19.00 New York Giants–Washington Redskins
2013. 12. 29. 19.00 Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens
2013. 12. 29. 19.00 Tennessee Titans–Houston Texans
2013. 12. 29. 19.00 Indianapolis Colts–Jacksonville Jaguars
2013. 12. 29. 19.00 Miami Dolphins–New York Jets
2013. 12. 29. 19.00 Minnesota Vikings–Detroit Lions
2013. 12. 29. 19.00 Atlanta Falcons–Carolina Panthers
2013. 12. 29. 22.25 New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers
2013. 12. 29. 22.25 New England Patriots–Buffalo Bills
2013. 12. 29. 22.25 Seattle Seahawks–St. Louis Rams
2013. 12. 29. 22.25 Chicago Bears–Green Bay Packers
2013. 12. 29. 22.25 Arizona Cardinals–San Francisco 49ers
2013. 12. 29. 22.25 Oakland Raiders–Denver Broncos
2013. 12. 29. 22.25 San Diego Chargers–Kansas City Chiefs
2013. 12. 30. 2.30 Dallas Cowboys–Philadelphia Eagles

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik