Peyton Manningnek vagy Bradynek hoz szerencsét a 13.?

PAPP GÁBOR, BORSIK TAMÁS (BOWL.HU)PAPP GÁBOR, BORSIK TAMÁS (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2012.10.07. 12:29
null
Peyton Manning javíthat a Tom Brady elleni mérlegén (Fotó: Action Images)
Címkék
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 5. fordulójából egy találkozót, a St. Louis Rams–Arizona Cardinals mérkőzést lejátszottak már ugyan, de a nagyüzem ezúttal is vasárnap indul be. Peyton Manning új együttesével, a Denver Broncoszal először találkozik régi riválisával, a New England Patriotsot irányító Tom Bradyvel, a pennsylvaniai rangadón a Pittsburgh Steelers fogadja a Philadelphia Eaglest, a Drew Brees vezette New Orleans Saints pedig a San Diego Chargers ellen szerezheti meg szezonbeli első sikerét.

 

NFL, 5. FORDULÓ
Pittsburgh Steelers–Philadelphia Eagles
2012. október 7. magyar idő szerint 19, Heinz Field

Nem szoktak hozzá a Pittsburgh Steelers szurkolói a negatív mérleghez, most viszont ezzel kell szembenézniük, a csapat ugyanis lassú szezonkezdete miatt 1/2-vel szerénykedik. Ebben a fordulóban viszont nem akármilyen nevek térnek vissza a pályára. Elsőnek a támadókat illik említeni. Rashard Mendenhall januári térdszalagszakadása óta nem állt csapata rendelkezésére, most viszont készen áll a bevetésre. Szüksége is van a Ben Roethlisberger által vezetett támadóegységnek a fiatal futójátékosra, hiszen az eddigi 3 meccsen harmatgyenge volt a Steelers a földön, Isaac Redman és Jonathan Dwyer is csak küszködött. Roethlisberger egyébiránt kiváló formában van, mutatója az egyik legjobb a ligában, és eddig mindössze 1 eladott labda áll a neve mellett 8 touchdown kíséretében.

A kulcs persze az lesz, hogy mennyire sikerül megvédeni – a két csapat legutóbbi, 2008-as találkozóján az Eagles 8-szor (!) sackelte Big Bent.

A Kohászok védelme még nagyobb lökést kaphat, Troy Polamalu és James Harrison is visszatér. Polamalu az elmúlt két fordulót hagyta ki húzódás miatt, Harrison pedig még nem játszott idén térdproblémája miatt. A védelmen meg is látszott a hiányuk, a csapattól nem megszokott módon gyengélkedtek az utóbbi hetekben. A két ász megjelenése pont időben történik, az Eagles hatékony, ugyanakkor hibára rendkívül hajlamos támadóegységét megfékezhetik.

A philadelphiai támadóhad a múlt héten, a Giants ellen már összeszedettebb egység benyomását keltette, mint az azt megelőző fordulókban. A labdavesztéseket (amely a csapat rákfenéje volt az első 3 héten) ezúttal elkerülték, Vick végre veszélyes volt a levegőben és a földön is. A futójáték a szenvedős első félidő után a második játékrészre szintén olajozottá vált.

A két csapat ütközetei rendszerint nem a látványról, inkább a küzdelemről szólnak, most is erre lehet számítani, megjósolhatatlan végeredménnyel.

New England Patriots–Denver Broncos
2012. október 7. magyar idő szerint 22.25, Gillette Stadium (tv: Sport2)
A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Egy év szünet után láthat újra a nagyközönség Tom Brady–Peyton Manning párharcot. Immár tizenharmadszor néz szembe egymással a két jövőbeli Hall of Fame-irányító, eddig az állás 8–4 Brady javára, azonban a legutóbbi 6 találkozóból 4-szer Manning diadalmaskodott. Ami feltétlen újdonság lesz a korábbi évekhez képest, hogy Manning már a Denver Broncost erősíti. Márpedig a coloradóiak ellen a Brady-érában a Patriots rekordja negatív. Mindkét csapat elsősorban passzokra építi a támadójátékát, ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő célpontok mindkét oldalt.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2012-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Broncosnál meg kell említeni az Eric Decker, Demaryius Thomas, Brandon Stokley WR-hármast és a két frissen igazolt TE-t, Joel Dreessent és Jacob Tamme-t. A Pats szurkolói leginkább Wes Welkerben, Brandon Lloydban és Rob Gronkowskiban bízhatnak, de Aaron Hernandez is edzett már a héten (igaz, hogy csak limitáltan) – ha pályára léphet, sokat segíthet a Patriotsnek.

Fontos lehet, hogy melyik csapat lesz képes futójátékkal pörgetni az órát és lent tartani a másik támadóegységét. A Patsnél ez elsősorban Stevan Ridleyre és a múlt meccsen parádézó Brandon Boldenre hárulhat, a Broncosnál a veterán Willis McGahee minden akcióban ott van, bár a 4. fordulóban az újonc Ronnie Hillmanre is rábíztak 10 futást. Sokat segíthet a Broncos futójátékának, hogy a kiváló támadó falember Chris Kuper idén először bevethető.

Kulcsfontosságú lehet, hogy melyik csapat védelme tudja jobban támadni a passzolni készülő irányítót. A második védővonal egyik gárda esetében sem elég nagy segítség e téren. Ha a Denver nagy nyomást tud kifejteni Bradyre, akkor Gronkowskit többet kell blokkolásra a használni, Manninget pedig az Atlantának és a Houstonnak is sikerült zavarba hoznia agresszív blitzekkel. A Broncos szurkolók elsősorban Elvis Dumerviltől és Von Millertől remélhetnek sackeket, a túloldalt ez a feladat leginkább Chandler Jonesra és Rob Ninkovichra vár.

A Pats edzői stábjában egykori Broncos-edzők akadnak: Bill Belichick 1978-ban a védelemnél és a speciális egységnél dolgozott segédedzőként Denverben, Josh McDaniels két szezont töltött el a Broncos vezetőedzőjeként, Scott O’Brien pedig két évet töltött a speciális egység vezéreként Denverben.

A Sport 2-n Herczeg Ádám (Höri) szakkommentálásában igazán élvezetes mérkőzésre van kilátás, ahol a két irányító összecsapásán és a presztízsen túl az is eldől, hogy melyik csapat fog pozitív irányba elmozdulni a 2/2-es mérlegéről.

New Orleans Saints–San Diego Chargers
2012. október 8. magyar idő szerint 2.20, Louisiana Superdome

Vajon sikerül-e a Drew Brees vezette New Orleansnak megszereznie szezonbeli első győzelmét? Ez a legfontosabb kérdése a vasárnap késő esti rangadónak. A louisianai gárdának nem lesz könnyű dolga, ugyanis az ellenfél 3/1-es mérleggel vezeti az AFC Nyugati csoportját, eddigi egyetlen vereségét az NFC egyik veretlen csapatától, az Atlanta Falconstól szenvedte el.

A Chargersé talán a liga legerősebb védőfala, ami nem sok jót ígér az idén a szokásosnál gyengébb Saints támadófalának. Ám ha akár extra blokkolók árán is megvédik a korábbi San Diegó-i Breest, bajba kerülhet a San Diego. A Saints elkapósor nem olyan mély, mint a korábbi években, Jimmy Graham tight end mellett csak Marques Colston és Devery Henderson lehet faktor, Lance Moore ugyanis térdsérüléssel küzd. Sok passz mehet a két jó kezű futó, Pierre Thomas és az ex-Charger Darren Sproles irányába is. Fontos megemlíteni, hogy a New Orleans idei vesszőfutásának egyik okaként a szakértők a futás mellőzését emlegetik, pedig a Thomas, Sproles, Ingram trió jó minőséget képvisel.

A Philip Rivers vezette Chargers-támadóegység idén gyakran indul jó mezőnypozícióból a sok labdaszerzésnek köszönhetően. Ha ezen a mérkőzésen is ilyen lehetőséghez jut a Chargers, akkor a gyengécske Saints-védelem nem sok jóra számíthat. A Saints 4 meccsen mindösszesen 6 sacket tudott felmutatni, hátul pedig nehézséget okoz a korábbi emberfogásra lapuló védekezésből a zónázásra való átállás.

Rivers a passzaival elsősorban a Antonio Gateset, Malcom Floydot és az ex-Saint Robert Meachemet fogja keresni, de hasonlóság a két csapat között, hogy itt is vannak jó kezű futók, mint Ryan Mathews vagy Ronnie Brown. A futójáték a Chargersnél az idén nem az igazi: meccsenként csupán 100 yardot tesznek meg 3.6-os átlaggal. Meglátjuk, hogy a futás elleni védekezésért felelős Brodrick Bunkley és Curtis Lofton alkotta tengely mennyire lesz hatékony Mathewszal és Jackie Battle-lel szemben.

A kezdő rúgó Nate Kaeding továbbra is ágyéksérüléssel küzd, így megint csak Nick Novak lesz a mezőnygólfelelős. A múlt heti bemutatkozója jól sikerült, meglátjuk, mire lesz képes az első idegenbeli meccsén.

A további mérkőzések beharangozóját ide kattintva érheti el!

NFL 2012, ALAPSZAKASZ
5. FORDULÓ
2012. 10. 05. 2:20 St. Louis Rams–Arizona Cardinals 17–3
2012. 10. 07. 19:00 Washington Redskins–Atlanta Falcons
2012. 10. 07. 19:00 Pittsburgh Steelers–Philadelphia Eagles
2012. 10. 07. 19:00 Indianapolis Colts–Green Bay Packers
2012. 10. 07. 19:00 New York Giants–Cleveland Browns
2012. 10. 07. 19:00 Minnesota Vikings–Tennessee Titans
2012. 10. 07. 19:00 Cincinnati Bengals–Miami Dolphins
2012. 10. 07. 19:00 Kansas City Chiefs–Baltimore Ravens
2012. 10. 07. 22:05 Carolina Panthers–Seattle Seahawks
2012. 10. 07. 22:05 Jacksonville Jaguars–Chicago Bears
2012. 10. 07. 22:25 New England Patriots–Denver Broncos
2012. 10. 07. 22:25 San Francisco 49ers–Buffalo Bills
2012. 10. 08. 2:20 New Orleans Saints–San Diego Chargers
2012. 10. 09. 2:30 New York Jets–Houston Texans
Szabadnapos: Oakland Raiders, Dallas Cowboys, Detroit Lions, Tampa Bay Buccaneers
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik