A Patriots vagy a Giants ül fel negyedszer a trónra?

KISS FERENC (BOWL.HU)/B. L.KISS FERENC (BOWL.HU)/B. L.
Vágólapra másolva!
2012.02.05. 07:54
null
Tom Brady (balra, New England Patriots) és Eli Manning (New York Giants) egyaránt megtapasztalta már,<br /> milyen érzés döntőt nyerni és a Super Bowl MVP-jeként ünnepelni (Fotó: Action Images)
Címkék
Magyar idő szerint hajnali fél egykor kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2011–2012-es idényének utolsó mérkőzése, a 46. Super Bowl. Vajon a korábban egyaránt három végső sikert arató csapatok csatáján a Tom Brady vezette New England Patriots visszavág-e a 2007–2008-as idény utolsó mérkőzésén elszenvedett vereségéért, vagy ezúttal is az Eli Manning vezérelte New York Giants örülhet?

 

Elérkezett a várva várt nap. Egyrészt szomorú, mivel csaknem hat hónapig ez lesz az utolsó NFL-meccs, amit láthatunk, ugyanakkor a szurkolók minden évben (legyen bármelyik csapat a résztvevő) izgatottan várják a Super Bowlt.

A találkozó magyar idő szerint 2012. február 6-án éjjel 0:30-kor kezdődik. A mérkőzést a Sport TV helyszíni magyar kommentárral közvetíti, a találkozó emellett az ESPN America csatornán is megtekinthető lesz. Az Egyesült Államokban az NBC tévétársaság közvetíti az összecsapást, a két kommentátor Al Michaels és Cris Collinsworth lesz.

A találkozó játékvezetője John Parry, akinek nem ismeretlen a Super Bowl légköre, a 2006-os idény végén megrendezett Indianapolis Colts–Chicago Bears (29–17) alkalmával már látott el vonalbírói feladatokat.

A 46. Super Bowlnak az Indianapolis Colts pályája, a 2008-ban átadott Lucas Oil Stadium ad otthon. A stadion befogadóképessége 63 000 fő, de fontosabb eseményeknél – így a Super Bowlnál is – ez a szám 70 000-ig is emelkedhet a bővíthetőségnek köszönhetően.

Mindig nagy kérdés, hogy ki és hogyan adja elő az amerikai himnuszt. Idén Kelly Clarkson lép ki a helyszínen lévő 70 000 szurkoló és a televíziók előtt ülő több százmillió néző elé, és énekli el a himnuszt. Clarkson kisasszony az első American Idol (zenei tehetségkutató verseny) győztese, és ő lesz a negyedik olyan korábbi résztvevője az Idol-nak, aki Super Bowl előtti himnuszt énekelhet. A három korábbi énekesnő Carrie Underwood, Jennifer Hudson és Jordin Sparks volt.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Fontos szerepet kapnak a szünetekben leadott reklámok. Mindig igyekeznek a készítők ötletes, vicces reklámokat csinálni, és ez rendszerint sikerül is. Idén egy 30 másodperces reklámhelyért 3.5 millió dollárt (!) kér az NBC.

A himnuszon kívül a félidei show is nagy szerepet tölt be. Ezúttal Madonna lesz a fő attrakció a két félidő között. A héten egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy meglepetés fellépők is lesznek vele együtt a színpadon. Kíváncsian várjuk, milyen produkció kerekedik belőle, mert az elmúlt években volt pár feledhető előadás is.

A sport szempontjából talán érdektelen információk után jöjjenek az este legfontosabb szereplői, a „hazai” csapat, a New England Patriots és a „vendég” együttes, a New York Giants.

A két gárda Super Bowlig vezető útjával és a 2007-es emlékek felidézésével korábbi anyagunkban már foglalkoztunk, ezeketide kattintva érhetik el!

A találkozó során számos fontos párharcra érdemes figyelni. Először is, hogy mire megy a Patriots kifejezetten erős támadófala a Giants brutális védőfalával.

Az idén is kiderült, hogy a New York védekező fala elképesztően erős. Jason Pierre-Paul igazi szörnyeteggé nőtte ki magát, és ott van még Justin Tuck és Osi Umenyiora is. És ők csak a fal szélén játszó endek. A Pats két tackle-jének, Matt Lightnak és Nate Soldernek az alapszakasz során már volt szerencséje megtapasztalni, ami most rájuk vár. Akkor JPP egy sacket gyűjtött be. Ha Bradyt a 2007-es meccshez hasonlóan ezúttal sem hagyják levegőhöz jutni a védők, akkor igencsak kellemetlen este elé néz az irányító.

Lépjünk tovább! A következő nagy kihívás a Giants védelme előtt adódik, vajon a New York-i hátsó alakzat képes lesz kikapcsolni Wes Welkert és Rob Gronkowskit?

A SUPER BOWL GYŐZTESEI
6 – Pittsburgh Steelers
5 – Dallas Cowboys, San Francisco 49ers
4 – Green Bay Packers
3New England Patriots, Washington Redskins, Los Angeles/Oakland Raiders, New York Giants
2 – Denver Broncos, Miami Dolphins, Baltimore/Indianapolis Colts
1 – St. Louis Rams, Kansas City Chiefs, Chicago Bears, New York Jets, Baltimore Ravens, Tampa Bay Buccaneers, New Orleans Saints

A két játékos a legfontosabb fegyvere Tom Bradynek. Az irányító siettetése mellett Gronkowski és Welker levédekezése lesz a legnagyobb feladat Coughlin mesteréknek, amit meg kell valahogy oldani. Egy az egyben életveszélyesek, főleg a kiváló TE, mivel méreteivel és ehhez párosuló képességeivel egyik védő sem veheti fel a harcot jelenleg. Valószínűleg sok zónát fog alkalmazni a Gaints, ez viszont azért veszélyes, mert egy apró elváltás is elég, hogy szabadon legyen kettejük közül az egyik. Kulcsfontosságú párharc ez a mérkőzés kimenetele szempontjából.

Fordítsunk egyet, és vizsgáljuk a Patriots szemszögéből a helyzetet, a New England-i front seven fel tudja-e tartóztatni a két Giants-futót, Ahmad Bradshaw-t és Brandon Jacobsot?

Az előző évekkel ellentétben a Giants futójátéka az NFL utolsó helyén tartózkodott az alapszakasz alatt. Ez hihetetlennek tűnik annak fényében, hogy olyan két futójátékossal rendelkezik, mint Bradshaw és Jacobs. A rossz teljesítmény a falban is kereshető, de Bradshaw is sérüléssel bajlódott. Azonban a rájátszásra előszedték a futásokat, és hatékonynak is bizonyultak ezen a területen. A Patriots védelme sem villogott a futások ellen az alapszakasz során, de az utószezonban ők is rengeteget javultak. Kulcsszerep hárul Vince Wilforkra, hogy helyet biztosítson a többieknek a futók megállítására.

Az egyik legnagyobb kérdés, vajon a Patriots kifejezetten gyenge secondaryje mire megy a kiváló New York-i elkapókkal, Hakeem Nicksszel és Victor Cruzzal?

A Pats secondary finoman fogalmazva sem erős, és a rájátszásban inkább futó csapatok ellen játszott. Azonban most két (három, ha Mario Manninghamet is közéjük vesszük) olyan elkapóval néz szembe, aki meccseket képes eldönteni. Cruz hatalmas sztár lett az idén, nagyon veszélyes mélységi célpont, aki képes egy rövid passzból is hosszú TD-t csinálni. Nicks stabil célpontja Manningnek, és őt sem szabad sokszor egy emberrel levédekezni. Devin McCourty, Kyle Arrington a két kezdő corner, az ő feladatuk lesz a két elkapót semlegesíteni, de ne lepődjünk meg Julian Edelman (egyetemi irányító, alap esetben WR és visszahordó) felbukkanásán sem a védekező oldalon.

A Giants és a Patriots újrázása a Super Bowl-éra hatodik olyan összecsapása lesz, amelyen két, korábban a nagydöntőben már egymásnak feszülő csapat találkozik – korábban a Dallas Cowboys–Buffalo Bills (2–0), San Francisco 49ers–Cincinnati Bengals (2–0), Miami Dolphins–Washington Redskins (1–1), Dallas Cowboys–Pittsburgh Steelers (1–2) párharcban került sor „visszavágóra”, utóbbinál ráadásul kétszer is.

Ez lesz az első olyan Super Bowl-mérkőzés, amelyen mindkét csapatot egy korábbi finálébeli MVP-címet (a döntő legértékesebb játékosának járó elismerést) szerző quarterback irányít. Tom Bradyt a 2001-es és a 2003-as idény végén megrendezett utolsó fellépésén választották meg a legjobbnak (előbb a St. Louis Rams, majd a Carolina Panthers ellen), míg Eli Manninget éppen a Patriots elleni teljesítményéért tüntették ki a 2007-es szezon zárásán. A mérkőzésen még egy korábbi MVP is pályára lép: a 2004-es idény végén a Philadelphia Eagles elleni döntőben legjobbnak választott elkapó, Deion Branch.

Ahogy az szokás az ilyen kiemelkedő jelentőségű eseményeknél, ezúttal is számos korábbi klasszis adott hangot véleményének, hogy érzése szerint melyik csapat is nyeri meg a hétfő virradóra megrendezendő összecsapást.

Talán az is sorsszerű, hogy az egyaránt Hírességek csarnokában csücsülő Roger Stuabach és Bruce Smith közül előbbi (a kétszeres Super Bowl-győztes irányító) az elsősorban félelmetes passzjátékáról ismert, jövőbeni Hall of Famer (nem mellesleg háromszoros SB-győztes) Tom Brady vezette Patriotsra, utóbbi (a liga történetében legtöbb – 200– sacket bemutató defensive end) az egészen félelmetes védőfalával az irányítókra elképesztő nyomást gyakorló Giantsre tette le a voksát.

Egymás utáni második évben „mond” ellent egymásnak a finálé előtti Madden-szimuláció és a fogadóirodák jóslata. A korábban kifejezetten pontosan – a 2004 óta lefuttatott szimulációk során mindössze két alkalommal nem az nyerte meg a végső párbajt, mint amelyet a játék kihozott, ráadásul kétszer még a két csapat közötti különbséget is pontosan becsülte meg (Patriots–Panthers 23–20, a valóságban 32–29, Pittsburgh Steelers–Arizona Cardinals 28–24, valójában 27–23)– tippelő Madden a Giants 27–24-es győzelmét vetíti előre, de a Hazafiaknak több okból sincs okuk emiatt nagyon bánkódni.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő                                     partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Egyrészt a Madden első hibás tippje éppen a négy évvel ezelőtti 17–14-es Giants-sikerrel véget érő Patriots elleni találkozó volt (akkor a gép 38–30-as New England-sikert prognosztizált), másrészt, miután „szembe ment” a fogadóirodák oddszaival (amely szerint ezúttal Bradyék az esélyesebbek), végül alulmaradt a 24–20-ra favorizált Pittsburgh Steelers a Green Bay Packersszel szemben (25–31).

A SZEZON DÍJAZOTTJAI
Legértékesebb játékos (MVP):Aaron Rodgers (Green Bay)
Az év legjobb támadója:Drew Brees (New Orleans)
Az év legjobb edzője:Jim Harbaugh (San Francisco)
Az év legjobb védője:Terrell Suggs (Baltimore Ravens)
Az év legjobb újonc támadója:Cam Newton (Carolina)
Az év legjobb újonc védője:Von Miller (Denver)
Az év visszatérő játékosa:Matt Stafford (Detroit Lions)

Újabb fogódzó lehet a Patriotsért szorítóknak, hogy az említett szezonban a New England az előszezonban (27–20) és az alapszakasz utolsó fordulójában – utolsó negyedes nagy fordítást követően, idegenben 38–35-re – nyert, mielőtt egy NFC-s csapat (Arizona Cardinals) otthonában megrendezett Super Bowlban alul maradt, ezúttal pedig az Óriások kezdtek két győzelemmel (18–17 az előszezonban, az alapszakaszban 24–20), a Super Bowlra pedig egy AFC-s csapat (az utolsó helyen záró Indianapolis Colts) otthonában kerül sor. Természetesen ez utóbbi csapat is kiemelt szerepet játszik a két döntős életében, a New England elmúlt évtizedének talán legnagyobb főcsoportbeli riválisánál játszik (illetve ugye ebben a szezonban nyaksérülés miatt nem, a jövőbeli szerepe pedig ugyancsak kérdéses, de erről majd a későbbi cikkben térünk ki) a Giantset irányító Eli Manning bátyja, Peyton.

A közelmúlt ismeretében szoros mérkőzésre van kilátás, az elmúlt nyolc Super Bowl alkalmával a negyedik negyedben a csapatok között minden esetben volt olyan pillanat, amikor hét pontnál (egy touchdown+jutalompont) kevesebb volt a különbség.

Az NFL magyar idő szerint vasárnap 3 órától kihirdette a szezon díjazottjait: az alapszakasz legértékesebb játékosának járó MVP-díjat a 15–1-es mérleggel záró Green Bay Packers irányítója, Aaron Rodgers kapta meg, aki megdöntötte az egy idényen belüli legjobb irányító-mutató rekordját (122.5-tel adta át a múltnak Peyton Manning 2004-es rekordját – a Colts irányítója 121.1-gyel zárt anno).

Az év legjobb támadója az 5476 passzolt yarddal Dan Marino csúcsát a múltnak átadó Drew Brees lett, a New Orleans Saints irányítója 46 touchdownpasszával ráadásul a legeredményesebbnek bizonyult a vonatkozó statisztikai rangsorban.

Ami a további díjazottakat illeti, az év edzőjének a San Francisco 49ers újonc mesterét, Jim Harbaugh-t választották meg, aki első idényében főcsoportdöntőig vezette csapatát, az év védője címet a Baltimore Ravens linebackere, Terrell Suggs kapta meg.

Az év újoncai versenyében a támadóknál a Carolina Panthers irányítója, Cam Newton, a védőknél a Denver Broncos linebackere, Von Miller végzett az élen, a visszatérők között pedig a Detroit Lions irányítóját, Matthew Staffordot találták a legjobbnak.

Az alapszakasz legjobb jelenetének hatalmas meglepetésre az újonc Randall Cobb (Green Bay Packers) New Orleans Saints elleni 108 yardos visszahordását választották meg. Videó itt!

NFL 2011–2012
SUPER BOWL XLVI
New England Patriots (15–3)–New York Giants (12–7)
2012. 02. 06., 0.30
STATISZTIKA
A KATEGÓRIÁK ALAPSZAKASZBELI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard5476Drew Brees (New Orleans Saints)
A legtöbb futott yard1606Maurice Jones-Drew (Jacksonville Jaguars)
A legtöbb elkapott yard1681Calvin Johnson (Detroit Lions)
A legtöbb szerelés166London Fletcher (Washington Redskins)
A legtöbb sack22
Jared Allen (Minnesota Vikings)
A legtöbb interception7Kyle Arrington (New England Patriots), Eric Weddle (San Diego Chargers), Charles Woodson (Green Bay Packers)
A KATEGÓRIÁK RÁJÁTSZÁSBELI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard928Drew Brees (New Orleans Saints)
A legtöbb futott yard285Arian Foster (Houston Texans)
A legtöbb elkapott yard335Hakeem Nicks (New York Giants)
A legtöbb szerelés25NaVorro Bowman (San Francisco 49ers)
A legtöbb sack3.5
Brooks Reed (Houston Texans), J.J. Watt (Houston Texans), Osi Umenyiora (New York Giants)
A legtöbb interception3Lardarius Webb (Baltimore Ravens)
A SUPER BOWLOK LEGJOBBJAI
Legtöbb MVP-cím:3 (4)Joe MontanaSan Francisco 49ers
Legtöbb passzolt touchdown:11 (4)Joe MontanaSan Francisco 49ers
Legtöbb passzolt yard:1 156 (3)Kurt WarnerSt. Louis Rams és Arizona Cardinals
Legtöbb passzolt yard egy mérkőzésen:414Kurt WarnerSt. Louis Rams
Legjobb irányító mutató:127.8 (4)Joe MontanaSan Francisco 49ers
Legtöbb futott touchdown:5 (3)Emmitt SmithDallas Cowboys
Legtöbb futott yard:354 (4)Franco HarrisPittsburgh Steelers
Legtöbb futott yard egy mérkőzésen:204Timmy SmithWashington Redskins
Legtöbb elkapott touchdown:8 (4)Jerry RiceSan Francisco 49ers
Legtöbb elkapott yard:589 (4)Jerry RiceSan Francisco 49ers
Legtöbb elkapott yard egy mérkőzésen:215Jerry RiceSan Francisco 49ers
Legtöbb interception egy mérkőzésen:3Rod MartinOakland Raiders
Legtöbb sack egy mérkőzésen:3Reggie White
Darnell Dockett
Green Bay Packers
Arizona Cardinals
zárójelben a mérkőzések száma

NFL 2011, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2012. 01. 07–08.)
AFC
Houston Texans (3.)–Cincinnati Bengals (6.)
31–10
Denver Broncos (4.)–Pittsburgh Steelers (5.)29–23 – h.u.
NFC
New Orleans Saints (3.)–Detroit Lions (6.)45–28
New York Giants (4.)–Atlanta Falcons (5.)24–2
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2012. 01. 14–15.)
AFC
New England Patriots (1.)–Denver Broncos (4.)45–10
Baltimore Ravens (2.)–Houston Texans (3.)20–13
NFC

Green Bay Packers (1.)–New York Giants (4.)

20–37
San Francisco 49ers (2.)–New Orleans Saints (3.)36–32
KONFERENCIADÖNTŐK (2012. 01. 22–23.)
AFC
New England Patriots (1.)–Baltimore Ravens (2.)23–20
NFC
San Francisco 49ers (2.)–New York Giants (4.)17–20 – h.u.
SUPER BOWL (XLVI), 2012. 02. 05.
New England Patriots–New York Giants*2012.02.06. 0:30
*Lucas Oil Stadium (Indianapolis)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik