A ligaelső Kacsák kicsúsztak a Mackók mancsai közül

MÉSZÁROS GERGELYMÉSZÁROS GERGELY
Vágólapra másolva!
2010.11.19. 15:34
null
A Golden Bears védelme nagy nyomás alatt tartotta Darron Thomas irányítót (jobbra) (Fotó: Action Images)
Címkék
Az egyetemi amerikaifutball-bajnokság (NCAA) tizenegyedik játékhetét előzetesen csendesnek jósolták a kommentárok. Amikor azonban a Georgia 21–7-es előnyre tett szert a második helyezett Auburn otthonában, felbolydult a hangulat. És az otthonában veretlen California meccse a listavezető Oregon ellen ekkor még el sem kezdődött.

Auburnben az SEC konferencia heti rangadóján gyorsan kiderült, hogy a vendég Georgia Bulldogs játéka az elkapó A.J. Green teljesítményén áll vagy bukik. Green az első negyedben a kiválóan játszó újonc irányító, Aaron Murray (273 yard, 3 TD) pontos passzaival egy 31 és egy 40 yardos átadást is touchdownra váltott és produkcióját csak nehezen tudta ellensúlyozni a Heisman-várományos hazai QB, Cam Newton tudása.

Newton vezéregyénisége a második negyedtől domborodott ki igazán, végül 148 yardot és 2 TD-t (egy labdaeladással) passzolt és 151 yardot (3 TD) futott, ezzel az egyetemi liga történetének nyolcadik olyan irányítója lett, aki egy szezon alatt átlépte a 2000 yardos passz- és 1000 yardos futáshatárt.

Newton fő segítőtársai a 49–31-es végső diadalban a két átadást is a végzónában elkapó tight end, Philip Lutzenkirchen, a 71 yardot és három hatpontost futó RB, Onterio McCalebb és a DT Nick Fairley volt. Fairley az egész meccsen módszeresen gyilkolta Murrayt, tisztátalan játéka az utolsó negyed végére tömegverekedésbe is torkollott. Végül Mike Blanc és Michael Goggans hazai védőjátékosokat eltiltották a jövő heti Alabama elleni Iron Bowl-szerepléstől.

A kaliforniai Berkeley campusán a California Golden Bears a BCS-ranglistát és a Csendes-óceáni (Pac-10) konferenciát egyaránt vezető Oregon Ducksot látta vendégül. A Cal eddig valamennyi hazai meccsét megnyerve bizakodhatott a meglepetés-győzelemben.

Az Arany Mackók védelme folyamatosan kizökkentette a Kacsák felgyorsított támadójátékát a ritmusból, Darron Thomas irányító 155 yardot és egy TD-passzt tudott produkálni. A rettegett oregoni futót, LaMichael Jamest 100 yard alatt tartották és egy meccsvégi bámulatos Derrick Hill-játékkal, melynek során a Cal-védő a végzónában ütötte ki Thomas kezéből a labdát, két pontra fel is zárkóztak.

A meccs kulcsa Giorgio Tavecchio California-rugójátékos csődje volt: a negyedik negyed elején először egy 24, majd egy 29 yardos FG-kísérletét rontotta el, megfosztva csapatát a győzelemtől.

„Erre nincs mentség – nyilatkozta a 15–13-ra elvesztett mérkőzés után a hazaiak trénere, Jeff Tedford – Minden áldott nap gyakoroljuk a rúgásokat. Higgadtnak kell maradni nyomás alatt és ez most nagyon hiányzott."

A Bowl Championship Series (BCS) Top 10 állása:

1. Oregon Ducks (10–0): a Kacsák szezonjuk legnehezebb meccse után jól megérdemelt pihenőhetüket töltik.

2. Auburn Tigers (11–0): a Tigrisek is pihenhetnek szezonjuk legnagyobb meccse, az Alabama elleni Iron Bowl előtt.

3. Texas Christian (TCU) Horned Frogs (11–0): a Békák kemény meccsen gyűrték le a kiválóan játszó San Diego State Aztecs csapatát. Az Andy Dalton, Jeremy Kerley irányító, elkapó páros 3 TD összehozásában is működött, de egy meccs eleji és egy meccsvégi rövidzárlat szorossá tette a hazaiak számára a meccset, ami a mindent figyelembe vevő végelszámolásnál akár még rosszul is jöhet.

4. Boise State Broncos (9–0): meccselőnyük van a Vadlovaknak az előttük álló Békákkal szemben, ráadásul az idahói állami rangadón legázolták a rivális Vandálokat. Az 52–14-es sikerből a Heisman-versenyt futó Kellen Moore QB 216 yarddal és 3 hatpontossal vette ki a részét.

5. Louisiana State (LSU) Tigers (9–1): 51–0-s söprésük a Louisiana-Monroe ellen jó bemelegítés volt a Mississippi (Ole Miss) Rebels elleni szombati meccsre.

6. Stanford Cardinal (9–1): szoros meccset hozott el az arizonai sivatagból az Andrew Luck QB vezette gárda, a 17–13-as ütközetet Owen Marecic 1 yardos futása és TD-ja döntötte el. Marecic érdekessége, hogy a pálya mindkét oldalán játszik, támadásban fullbackként, védekezésben linebackerként veti be csapata. A Stanford a héten az Oregont megszorongató California medvebarlangjába látogat.

7. Wisconsin Badgers (9–1): a Big Ten konferencia élcsapata 83–20-ra lépte le az Indiana csapatát, ami még sokat jelenthet a végső rangsor összeállításánál. Scott Tolzien, a Borzok quarterbackje 181 yardot és 3 TD-t passzolt. A sérült sztárfutó John Clayt helyettesítő Montee Ball első kezdőmeccsén 167 futott yarddal és 3 hatpontossal törölte fel a vendég Hoosiersszel a gyepszőnyeget, újra bizonyítva, hogy Indiana állam igazi sportága nem a futball, hanem a kosárlabda. A szombati Michigan elleni mérkőzésen nagy lépést tehet a Badgers a Rose Bowl kupadöntő irányába.

8. Nebraska Cornhuskers (9-1): sima 20–3-as meccsen lépték le a Kukoricázók az újjáépítés évében leledző Kansas Jayhawks csapatát. A Burkhead, Helu RB-páros egy-egy hatpontossal járult hozzá a végső sikerhez és a sérüléséből visszatért Taylor Martinez irányító jobb lába is túlélte az ütéseket. Szombaton a feltörekvő Texas A&M Aggies otthonába látogatnak Lincoln büszkeségei.

9. Ohio State Buckeyes (9–1): 38–14-es győzelmük a Joe Patterno, edzőlegenda vezette Penn State ellen korántsem volt könnyű. 14–3-as hátrányból jöttek vissza a Vadgesztenyék a meccsbe, a két kulcsjáték Devon Torrence 34 yardos és Travis Howard 30 yardos labdaszerzéses TD-ja volt. A mostani hétvége egyik csúcsmeccsén Iowába , a Hawkeyes mindenkire veszélyes terepére utazik a csapat.

10. Oklahoma State Cowboys (9–1): a szebb napokat látott Texas Longhorns idegenbeli 33–16-os legyőzésével megőrizte a Big 12 konferencia déli csoportjának első helyét a Cowboys. Kendall Hunter RB 116 yardot és 2 TD-t futott, míg a liga legjobb wide receivere, Justin Blackmon egy csodálatos 68 yardos, pontokat érő elkapással tudatta az illetékesekkel, hogy igényt tart egy jelentős szezonvégi egyéni díjra.

 NCAA
A Top 25-ös csapatok további eredményei:
Alabama Crimson Tide (#11)–Georgia State Panthers (másodosztályú) 63–7 (csütörtökön)
Alabama Crimson Tide (#11)Mississippi State Bulldogs (#21) 30–10
Arkansas Razorbacks (#13)–University of Texas-El Paso (UTEP) Miners 58–21
Oklahoma Sooners (#14)–Texas Tech Red Raiders 45–7
Missouri Tigers (#15)–Kansas State Wildcats 38–28
North Carolina Tar Heels–Virginia Tech Hokies (#16)  10–26
Florida Gators–South Carolina Gamecocks (#17) 14–36
Fresno State Bulldogs–Nevada Wolf Pack (#18) 34–35
Baylor Bears–Texas A&M Aggies (#19) 30–42
Northwestern Wildcats–Iowa Hawkeyes (#20) 21–17
Arizona Wildcats (#22)–University of Southern California (USC) Trojans 21–24
Notre Dame Fighting Irish–Utah Utes (#23) 28–3
Georgia Tech Yellow Jackets–Miami Hurricanes (#24) 10–35
Florida State Seminoles (#25)–Clemson Tigers  16–13
 
A hétvége rangadói:
Boise State Broncos–Fresno State Bulldogs (péntekről szombatra 3.30, ESPN America élő)  
Michigan Wolverines–Wisconsin Badgers (szombat 18.00, ESPN America élő)  
Iowa Hawkeyes–Ohio State Buckeyes (szombat 21.30, ESPN America élő)  
Notre Dame Fighting Irish–Army Black Knights (szombat éjfél, Eurosport2 élő)  
Texas A&M Aggies–Nebraska Cornhuskers (szombatról vasárnapra 2.00 óra, ESPN America élő)  
Louisiana State (LSU) Tigers–Mississippi (Ole Miss) Rebels (vasárnap 5.30, ESPN America felvételről)  
Mississippi State Bulldogs–Arkansas Razorbacks (vasárnap 13.00, ESPN America felvételről)  
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik