Letörték a Texas szarvát LA Medvebocsai

MÉSZÁROS GERGELYMÉSZÁROS GERGELY
Vágólapra másolva!
2010.09.30. 17:38
null
A UCLA játékosainak öröme érthető, legyőzték a sokkal esélyesebb Longhornst (Fotó: www.uclabruins.com)
Címkék
Az egyetemi amerikaifutball-bajnokság negyedik játéknapja felforgatta az élmezőnyt. Az Arkansas és a Texas veresége alaposan átrendezte az állást, a két bukó élcsapat közül különösen a texasi Longhorns méretes zakója váltott ki megdöbbenést.

Pedig a vendégek, a Los Angeles-i Egyetem (UCLA) Medvebocsai az esélytelenek nyugalmával készülhettek az austini vendégszereplésre. Korábban már jártak a Big XII konferenciában és a Kansas State Wildcats otthonából vert seregként kellett távozniuk.

S mivel rögtön utána a Stanford lenullázta őket, csak a tisztes vereség reményében léphettek pályára. Ehhez képest a mérkőzés összes elemében felülmúlták nagynevű ellenfelüket. A mérkőzés száma a 264-es volt, ennyi yardot passzolt a Longhorns és ennyit futott a Bruins, de míg az előbbiektől csupán egy touchdownra tellett, a UCLA pistol offense egysége négyszer is megadásra késztette a Texas hírneves védelmét.

A Hosszúszarvúak rettegett védőalakulata most egy meccsen ötször annyi (!) futott yardot kapott, mint addig az egész szezonban összesen, Kevin Prince Bruins QB vagy a Franklin, Coleman RB-tandem csak akkor nem rohant át rajtuk, amikor nem akart. A Texas továbbá még öt labdaeladást is bemutatott, a Darrell K. Royal Stadion pedig néma gyászban leste kedvencei szánalmas teljesítményét. A 34–12-es UCLA-győzelem a Longhorns nemzeti bajnoki álmainak végét jelentheti, csak egy alapos körbeverés esetén maradhatnak reményeik a végjátékra.

Ezek után lássuk, hogyan szerepelt az Associated Press (AP) szakírói által összeállított top 25-ös ranglista tízes élmezőnyének többi csapata!

1. Alabama Crimson Tide (4–0): az arkansasi Fayetteville-be látogattak az Elefántok, és drámai mérkőzésen kerekedtek felül a hazai Vadkanokon. A Razorbacks hiába vezetett 20–14-re az utolsó negyed előtt, a tavalyi fényében tündöklő Mark Ingram running back három perccel a meccs vége előtt megadta neki a kegyelemdöfést. Ingram két touchdownnal és 157 yarddal vette ki a részét a 24–20-as Bama sikerből, vereségével a múlt heti tizedik helyezett Arkansas kiesett a Top 10-ből. Szombaton az Alabama a Floridát fogadja az SEC konferencia újabb csúcstalálkozóján.

2. Ohio State Buckeyes (4–0): a Vadgesztenyék 73–20-ra gázolták le az Eastern Michigan Eaglest. Terrelle Pryor QB újfent tündökölt, négy passzolt és egy futott touchdownnal vette ki a részét csapata pontzuhatagából. Az Ohio State eddigi produkcióját árnyalja, hogy valamennyi eddigi meccsét hazai pályán játszotta, idegen oroszlánkatlanban még nem futott ki a pályára. A héten ez is megváltozik, Illinois-ba látogatnak a nem túl acélos Fighting Illini stadionjába.

3. Boise State Broncos (3–0): az idahói Vadlovak újabb fontos skalpot szereztek, a hétvége kiemelt meccsén 37–24-re gyűrték le az Oregon State Beaverst. A Boise State irányítófenoménja, Kellen Moore újra hibátlan teljesítményt nyújtott, labdaeladás nélkül dobott 288 yardot és három hatpontost. A Broncos az 57. (!) hazai meccsét élte túl vereség nélkül, a héten a New Mexico State otthonában csak győzelme mértéke kérdéses.

4. Oregon Ducks (4–0): a Kacsák újra egy helyet totyogtak felfelé, a sivatagból tértek vissza 42–31-es sikerrel az Arizona State Sun Devils otthonából. A Ducks hét (!) labdaszerzést harcolt ki az Ördögök ellen, és sikerrel állította meg az eddig kiválóan működő futójátékot. Szombaton kiemelt találkozón fogadja a Pac-10 konferencia másik éllovasát, a Stanford Cardinalt.

5. Texas Christian (TCU) Horned Frogs (4–0): hiába a 41–24-es győzelem a Southern Methodist (SMU) Mustangs otthonában, a texasiakat gyengébb ellenfeleik miatt hátrébb sorolták. A héten a nem túl veretes Colorado State-hez látogatnak kötelező győzelmi elvárásokkal.

6. Nebraska Cornhuskers (4–0): örülhetnek mostani pozíciójuknak a nebraskaiak, a másodosztályú South Dakota State Jackrabbits elleni 17–3-as siker nem kerül be a lincolni történelemkönyvekbe. Az eddig parádézó Taylor Martinez irányító tipikus újonchibákkal (snap utáni labdaeladás, ellenfélpassz) tűnt csak ki, le is cserélték. A pihenőhét jó alkalom a sorok rendezéséhez.

7. Florida Gators (4–0): két helyett feljebb kúsztak az Alligátorok, köszönhetően a Kentucky Wildcats elleni 48–14-es, kiütéses győzelemnek. Sokadszorra derült ki, hogy Urban Meyer, a Florida vezetőedzője szakmájának korszakos zsenije: ezúttal szinte a semmiből húzta elő Trey Burton running backet, aki a hétvége legemlékezetesebb támadóteljesítményével egymaga 6 (!) TD-t szerzett. Meyer vezetőedzőként 100. győzelmét szerezte meg. Hogy a hétvégén kap-e 101 kiskutyát ajándékba, az az Alabama elleni csúcsderbi után kiderül.

8. Oklahoma Sooners (4–0): A Big XII konferencia Telepesei a Cincinnati Bengals NFL-stadionjában a szakadék széléről táncoltak vissza a városi Cincy Bearcats ellen. A 31–29-es Oklahoma-győzelemből Landry Jones irányító karriercsúcsot jelentő 36 jó passzal, 370 yarddal, két touchdownnal és egy labdaeladással vette ki a részét. Szombaton az egyetemi futball egyik legnagyobb örökrangadója, a Red River Rivalry következik a Texas Longhorns ellen.

9. Stanford Cardinal (4–0): Új szereplő a legjobb 10 között. A kaliforniai elitegyetem immár elit futballcsapattal is büszkélkedhet, a Notre Dame Fighting Irish elleni 37–14-es idegenbeli siker megnyitotta az utat a csúcs felé, ha szombaton az Oregon ellen is sikerülne győzni, a top 5-be kerülhet a gárda.

10. Auburn Tigers (4–0): Alabama állam Tigrisei, a Crimson Tide nagy riválisai óriási ütközeteket vívnak hétről hétre: a Clemson elleni Tiger Bowl két hete hosszabbításban dőlt el, a South Carolina elleni 35–27-es SEC-beli siker pedig Cam Newton QB tündöklése jegyében telt. „Yes we Cam” – skandálták a szurkolók, miután Newton 158 yard és két TD-passz mellé további 176-ot és három hatpontost futott. Az e heti derbi a Louisiana-Monroe ellen sokkal könnyebbnek ígérkezik.

 NCAA
A TOVÁBBI TOP-25-ÖS CSAPATOK 4. FORDULÓS EREDMÉNYEI  
Wisconsin Badgers (#11)Austin Peay Governors (másodosztályú) 70–3
Louisiana State (LSU) Tigers (#12)West Virginia Mountaineers 20–14
Utah Utes (#13)San Jose State Spartans 56–3
Arizona Wildcats (#14)California Golden Bears 10–9
Pittsburgh Panthers–Miami Hurricanes (#16) 3–31
Iowa Hawkeyes (#17)Ball State Cardinals 45–0
Washington State Cougars–Southern California (USC) Trojans (#18) 16–50
Michigan Wolverines (#20)–Bowling Green Falcons 65–21
Penn State Nittany Lions (#22)–Temple Owls 22–13
Georgia Tech Yellow Jackets–North Carolina State Wolfpack (#23) 28–45
Michigan State Spartans (#24)–Northern Colorado Bears (másodosztályú) 45–7
Brigham Young (BYU) Cougars–Nevada Wolf Pack (#25) 13–27
A hétvége rangadói:  
Oklahoma State Cowboys–Texas A&M Aggies (péntekre virradóra, fél kettő, ESPN America, élő)
Clemson Tigers–Miami Hurricanes (szombat, 18 óra, ESPN America, élő)
Texas Longhorns–Oklahoma Sooners (szombat, 21.30 óra, ESPN America, élő)
Alabama Crimson Tide–Florida Gators (vasárnapra virradóra, két óra, ESPN America, élő)
Michigan State Spartans–Wisconsin Badgers (vasárnap, 8 óra, ESPN America, felvételről)
Oregon Ducks–Stanford Cardinal (vasárnap, 13 óra, ESPN America, felvételről)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik