(Szarka)lábjegyzet: Zsinórban az ötödik bukta

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2015.04.14. 10:04
Címkék
Tegnap este semmi különös nem történt. Ahogyan 21 éve mindig, úgy most is nyert hazai pályán a Liverpool a Newcastle ellen, ezúttal 2:0-ra. Ahogyan...

Tegnap este semmi különös nem történt. Ahogyan 21 éve mindig, úgy most is nyert hazai pályán a Liverpool a Newcastle ellen, ezúttal 2:0-ra. Ahogyan az elmúlt hat mérkőzésen, úgy most is volt vendég-kiállítás az Anfield-en. Tegyük hozzá teljesen jogosan, hiszen Sissoko első sárgája ugyan egy vicc volt (Johnson provokálta ki), a második viszont azonnali piros is lehetett volna. A szurkolók ezt a - valljuk be, kalkulálható - vereséget könnyebben fogadták volna, ha nincs a derbin mutatott szánalmas játék. Így viszont egyre kínosabb helyzetbe kerül John Carver az utolsó meccsekre.Ahogyan 21 éve mindig, úgy most is nyert hazai pályán a Liverpool a Newcastle ellen, ezúttal 2:0-ra. Ahogyan az elmúlt hat mérkőzésen, úgy most is volt vendég-kiállítás az Anfield-en. Tegyük hozzá teljesen jogosan, hiszen Sissoko első sárgája ugyan egy vicc volt (Johnson provokálta ki), a második viszont azonnali piros is lehetett volna. A szurkolók ezt a - valljuk be, kalkulálható - vereséget könnyebben fogadták volna, ha nincs a derbin mutatott szánalmas játék. Így viszont egyre kínosabb helyzetbe kerül John Carver az utolsó meccsekre.

Nyilván olcsó dolog lenne abba kapaszkodni, hogy a képen látható, teljesen egyértelmű szabálytalanságra nem adott meg egy 11-est Lee Mason játékvezető (pedig tökéletes szögből látta az esetet), pedig ha akkor 1:1... Viszont akár olcsó, akár nem, az azért beszédes, hogy 32 forduló alatt szerintem a Newcastle az egyetlen csapat a bajnokságban, akiknek még nem ítéltek büntetőt. A ligakupában már igen, de a Premier League-ben nem. Pedig volt már két teljesen nyilvánvaló kezezés a büntetőterületen belül, Riviere felrúgása a MU elleni meccsen és most ez a Lovren kontra Perez buktatás. Ráadásul ezek csak azok az esetek, amelyekre kútfőből emlékszem, és nem is láttam az összes idei meccsünket. Közben javítanom kell magam: tavaly Karácsony másnapján, a Manchester United elleni idegenbeli meccsünkön 0:3-nál kaptunk egy büntetőt, amit Cissé értékesített is. Na de a Southampton ellen Fonte kezezéséért a hajrában 1:2-nél NEM, a MU ellen 0:0-nál hazai pályán NEM, ahogyan tegnap SEM.

Egyébként meg a vereség jogos volt, mert ez a gyenge, nem hogy TOP 4-be, de még EL-be sem való Liverpool lejátszotta a Newcastle-t, és ők legalább két helyzetet ki tudtak használni.

Pedig Carver abban nem gondolkodott rosszul, hogy változtatni kell, és jót tett a csapatnak azzal, hogy Jonas, Gouffran és Sammy Ameobi is a padra került.

Helyettük jött Anita, Abeid és Obertan, na meg a képen látható felállás azzal a különbséggel, hogy Anita és Ryan Taylor helyet cseréltek, és nem 4-3-3-at játszottak, hanem 4-5-1-et, vagy esetleg 4-4-2-őt. Mert valójában vagy csak Perez volt elöl, és mellé lépett fel Cabella, Sissoko vagy Obertan egy-egy támadásnál.

Egyébként könnyen lehet, hogy ha a fenti felállásban játszik a védősor, akkor nem kapunk a 10 perc környékén gólt, hiszen Ryan Taylor fénykorában sem érte volna utol Sterling-et, hát még így, a ki tudja hányszor műtött térdeivel. Anita azért egy fokkal gyorsabb játékos.

Sterling tehát meglógott, becselezte magát és pont akkor lőtt, amikor balról Taylor már nem érhette utol, középen Janmaat még nem tudott kilépni rá, a visszazáró Sissoko pedig még/már nem érhetett vissza. A lövését ráadásul jól is helyezte, így Krul-nek esélye sem volt.

Ezután még az első félidőben ott volt ugye a meg nem adott 11-es, plusz egy túl gyenge és egy túl erős Abeid lövés, köztük meg egy szép Perez fejes, amit egy még szebb Mignolet védés követett. Nem lehet tehát azt mondani, hogy a srácok megadták volna magukat, a gond csak azzal volt, hogy (már megint) hátrányban voltak.

Emlékezetem szerint a második félidő nagy része már eseménytelenebb volt, (Sterling azért kihagyott egy akkora helyzetet, amiért a kölyökcsapatban is lekiabálják a fejét) míg nem a 70. percben egy szöglet utáni kavarodásban a labda Williamson-hoz került, akiről Allen elé pattant. Mindketten rúgtak a labda felé, de (nyilván) a liverpooli volt a gyorsabb, meg az ügyesebb, a bogyó pedig védhetetlenül bevágódott a kapu jobb oldalába. Krul-nek megint nem volt esélye. Ismét bebizonyosodott tehát, hogy a Williamson-ról bárki, bármikor, bárhogyan szerezhet gólt.

A meccset itt akár le is lehetett volna fújni, mert annyira biztos volt a Liverpool siker, de még nem volt vége a megpróbáltatásoknak. A 83. percben lett teljes a Pool - Newcastle "sorminta" (vereség kiállítás), amikor is Moussa Sissoko iszonyatosan elkésett egy belépővel. Ez a képkocka már csak a brutális végkifejletet mutatja, a mozgóképen azért lehet látni, hogy a francia a labdára megy, de vagy két ütemet téved. Annak ellenére, hogy Leiva egy igazi görény játékos (elkövetőként alattomos, szenvedő félként meg szimuláló) itt most már majdnem megsajnáltam. Na jó, azért valójában nem. Sissoko azonnal el is indult lefelé. Szerencséjére második sárgával ment le, így elvileg "csak" a Spurs elleni meccset kell kihagynia. Persze mivel ez már a második piros lapja az idényben, akár visszaesőnek is számíthat... Apropó, emlékeztek az első kiállítására a West Ham ellen? Ott elszállt az agya, és kb. egy percen belül lerúgott két játékost az ellenféltől. Most is gyorsan jött a két sárga, igaz más volt a szituáció. Az első esetben Johnson kezdte ráncigálni, és Mason salamoni döntést hozott azzal, hogy mindkettőt megbüntette. A második meg azonnali piros is lehetett volna.

Nem maradunk azért kapitány nélkül, mert Coloccini visszatér szombaton, de előre félek, hogy Williamson ezúttal milyen ajándék ziccert biztosít a Harry Kane vezette Tottenham támadósornak. Az a meccs is tv-s találkozó lesz, és a sunderlandi vereség óta folyamatosan bojkottra szólítanak fel az internetes rajongói oldalak. Az biztos, hogy fura lenne azt látni, hogy egy Spurs elleni meccsen pár ezer ember lézeng a megszokott 50 ezres tömeg helyett.

Véleményem szerint egy Ashley-féle tulajt baromira nem hat meg egy ilyen bojkott, teljesen független ettől, hogy lesz-e új vezetőedző nyáron, illetve lesz-e nagytakarítás és bevásárlás. Viszont azt meg biztosra veszem, hogy az ürességtől kongó lelátók előtt csak Tottenham győzelemmel érhet véget az a meccs.

Tény, hogy az elmúlt 30 évben a legrosszabb 6 szezonunkból 4 akkor volt, amikor Mike Ashley volt a tulajdonos. Jelenleg az EL-es évhez hasonló a mutatónk, de még van hat meccs...

A Liverpool elleni mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy Jonas Gutierrez tegnap játszotta a 200. tétmérkőzését a Newcastle mezében. Szép jubileum, meg is érdemelte Jonas, de ettől függetlenül nem elég jó már ahhoz, hogy alapember legyen. Ahogyan még nagyon sokan a jelenlegi keretből, hogy a vezetőedzőnkről már ne is beszéljünk.

Sajnos idén már egyértelműen abban bízhatunk csak, hogy a hátralévő 6 meccsből összeszedünk még 5-6 pontot, valamint ha mégsem, akkor a hátsó csapatok nem szereznek 10 vagy több egységet.

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik