PL 21. forduló: Csak semmi pánik

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2015.01.10. 11:01
Címkék
Ritka az a helyzet a Premier League-ben, amikor minden körülmény egy csapat ellen szól, és tényleg az esélytelenek nyugalmával lehet készülni...

Ritka az a helyzet a Premier League-ben, amikor minden körülmény egy csapat ellen szól, és tényleg az esélytelenek nyugalmával lehet készülni egy mérkőzésre. Velünk, Newcastle szurkolókkal most ez a helyzet, hiszen a bajnoki tabellán a Manchester City-vel holtversenyben első helyen álló, de jobb gólkülönbsége miatt vezető Chelsea lesz az ellenfél. Oké, az igaz, hogy a két csapat őszi meccsén sem voltunk esélyesek, de akkor még lehetett kapaszkodni olyanokba, mint a St. James' Park varázsa, ami Mourinho ellen úgy néz ki működik.

Most viszont semmi ilyesmivel nem kalkulálhatunk, annak ellenére, hogy az utóbbi években, azaz Pardew alatt, egyébként jó volt a mérleg idegenben is a Chelsea ellen. Négy meccsen 1 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, ami vállalható. Ma délután ellenünk szól, hogy nem volt olyan régen az a bizonyos newcastle-i 2:1-es meccs, tehát valószínűleg a kékek vissza akarnak majd vágni. Ehhez jön még az öltözőben fennálló bizonytalan helyzet. Nincs kinevezett vezetőedző, viszont van egy vagon sérült, akik közül aki vissza is tért, csak pár napja alkalmas a játékra, plusz az eltiltása miatt az utolsó meccsét kihagyó Cissé hiánya is, aki mellesleg a meccs után egyébként is utazik Afrika kupázni. Nem túl jó kilátások. Éppen ezért nem is kell pánikolni!

Ettől függetlenül persze lehet, hogy a kulisszák mögött minden a legnagyobb rendben van. Lehet, hogy az öltözőben remek a hangulat és ennél jobb nem is lehetne a csapategység. Lehet, hogy Carver marad nyárig, és utána jön Frank De Boer. Lehet, hogy Remi Garde jön, és a jövőhét közepén be is jelentik az érkezését. Lehet, hogy az F.A. kupa meccshez képest a sérülésből visszatérő ötös (Krul, Janmaat, Coloccini, Colback, Sissoko) teljesen fitt, és még jó formában is vannak. Lehet, hogy Riviere végre megtáltosodik. Kicsit túl sok a lehet...

Az előző mérkőzések alapján balra a várható kezdőt láthatjátok. Carver nem véletlenül ült négy évig Pardew mellett. Egy ilyen gyors csapat ellen, mint Chelsea elég nagy kockázat lenne a nem mindig pontosan védekező Janmaat, és a rutinos, de lassuló Coloccini mellett Willamson és Dummett szerepeltetése. Dummett ilyenkor jobb középen, a szélre pedig Santon, esetleg Haidara kerülhet. Én azért Santon-t írtam, mert vele kapcsolatban látszik, hogy játszatni akarják a sérülése után, az utóbbi hetekben egyre több lehetőséget kapott.

Középen Abeid ugyanolyan rejtélyes sérüléssel bajlódik, mint Siem De Jong, így aztán ki is került az algériai válogatott ANK-ra készülő keretéből. Tioté pedig valószínűleg már az elefántcsontparti válogatott összetartáson van. Így aztán Colback mellé vagy a támadásokban hasznosabb Sissoko megy szűrni, vagy Vurnon Anita. Szerintem az utóbbi.

Ayoze Perez volt az egyetlen, aki semmilyen egészségügyi gonddal nem küszködött az F.A. kupa meccs előtt, vele kapcsolatban Carver kerek perec megmondta, hogy pihenőt adott neki. Érthető is, a kis spanyol hatalmas és jó munkát végez. Nálam balra Gouffran került be, na nem azért, mert összességében jobb lenne mint Cabella - bár az biztos, hogy jobban védekezik - hanem mert ez a "biztonsági megoldás".

Egyébként is, még mindig a szeleken van a legtöbb alternatíva, hiszen a már említett Cabella mellett bevethető akár Haidara is azon a poszton, de akár Adam Armstrong, vagy Ayoze Perez is játszhat a szélen. Sőt, ha igazak az előzetes hírek, akkor Jonas Gutierrez is ott ülhet ma délután a kispadon. Nyilván azért az ő beállására csak egy (bármilyen szempontból) "minden mindegy" szituációban lehet számítani.

Az ék poszton majdnem biztos, hogy Emanuel Riviere kezd, ahogyan az én személyes elméletem szerint Facundo Ferreyra soha nem lép pályára a Newcastle felnőtt csapatában. A fiatal argentin megijedt a nyári ukrán helyzettől és "bárhová, csak el innen" címszóval menekült. Honfitársa, Coloccini segített neki, és pátyolgatta is, de aztán gyorsan kiderült, hogy Ukrajnában elcsitulnak a kedélyek. Így Facundo most edzeget, a reserve meccseken néha beáll, de nem lennék meglepve, ha már januárban húzna vissza a Sahtar-ba, a Newcastle meg visszakapná a kölcsönjátékért kifizetett pénzének a nagy részét. Szerintem ez a két klub közötti lezsírozott megállapodás, aminek fontos eleme, hogy nehogy megsérüljön a játékos. Ez persze csak egy elmélet, de én egyszerűen nem találok egyéb magyarázatot arra, hogy miért jegelik a srácot.

Végül pedig egy kétértelmű hír Moussa Sissoko-ról. A francia középpályást hírbe hozták az Arsenal-lal és a PSG-vel is. Előbbinél 16 millió, utóbbinál 20 millió font körüli vételárról csiripeltek az angol bulvár verebek. Laurent Blanc a héten elmondta, hogy a pletykáknak semmi alapja, idén januárban biztosan nem téma náluk a középpályás. Az Arsenal hallgat, maga a játékos viszont megszólalt, vagyis a Twitteren üzent a pletykafészkeknek, mégpedig körülbelül annyit, hogy sehová nem készül Newcastle-ből.

Persze a paranoiások erre azt mondják, hogy sokan mondták már ezt az eligazolásuk előtt, pl. Andy Carroll is. Sőt itt ugrik be nekem egy friss személyes élmény! Éppen most olvasom az Én vagyok a titokzatos futballista - az angol foci lelepezője című könyvet, amiben a szerző (aki elvileg egy egykor, vagy jelenleg is a PL-ben játszó játékos) elég érdekes dolgokat ír. Többek között arról is, hogy hogyan működnek az átigazolások. Konkrét példa: Sissoko esetében, ha egy klub bejelentkezik érte egy brutál összeggel - miközben 2019-ig érvényes szerződése van - akkor a klub dönt. Ha kell nekik a pénz, így is úgy is eladják. Ha Moussa kijelenti, hogy nem akar menni, akkor egyezkednek vele, és esetleg kap az átigazolási összegből az új klubjánál aláírási pénzt is fizetnek neki. Ez akár több millió font azonnali, egyszeri juttatás. Ha foggal körömmel tiltakozik, akkor megfenyegetik, hogy kikerül a csapatból, ami nem tesz jót a pályafutásának. Ettől a legtöbb játékos "észhez tér". Viszont ha a klub nem akarja eladni, de ő mégis menni akar, akkor ezt jelezheti a vezetőség felé, akik vagy új szerződéssel kínálják meg, hogy ne akarjon elmenni, vagy (mint Cabaye esetében) beleegyeznek a távozásba, viszont ilyenkor a játékos nem kap semmi kompenzációt.

Egy szó mint száz, szép dolog, hogy Sissoko nem akar elmenni, de valójában ez nem garancia semmire. A maradásához az is kell, hogy a Newcastle (most még) ne is akarja eladni. Ez pedig csak attól függ, hogy mekkora összeggel próbálkoznak Ashley-nél.

A francia tank egyelőre tehát a Newcastle játékosa, és pályára is léphet ma délután 16:00 órakor a Chelsea ellen. A mérkőzést a SkySport fura módon nem közvetíti, viszont sok külföldi csatorna (köztük a DigiSport 1) igen.

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik