Menekülés a győzelembe

2474819 24748192474819 2474819
Vágólapra másolva!
2013.03.03. 10:03
Címkék
Már a szezon felénél nagyon jól tudtuk, hogy az idei kiírásban a csapatunk a kiesés elkerülését tűzte ki célul magának. Az ehhez szükséges...

Már a szezon felénél nagyon jól tudtuk, hogy az idei kiírásban a csapatunk a kiesés elkerülését tűzte ki célul magának. Az ehhez szükséges pontokat a januári nagy átigazolások után szép számban kezdtük el gyűjtögetni, hiszen megvertük az Aston Villát majd azonnal a Chelsea-t, és két fordulóval később a Southamptont is. Ez a kilenc pont most azt jelenti, hogy nem vagyunk kieső helyen. De sokunk fejében megfordult, hogy még mennyi pontot kellene szerezni ahhoz, hogy biztosan bent maradjunk az első osztályban. Márk kollégám rendszeresen hangoztatja a 42 pontos határt, ami biztos bent maradást jelenthet minden csapat számára. Tehát ez a biztos bent maradás küszöbszáma, de most nézzük meg, hogy előző idényekben mennyi pontot kellett gyűjtenie a kiesést éppen elkerülő csapatoknak.

A 2011/12-es szezonban, azaz tavaly nem kellett a tabella hátsó felére pillantgatnunk, így nem tudhatjuk, hogy mennyi ponttal maradtak bent a csapatok. Egyedül akkor tudhattuk a hátsó részben lévő csapatok helyzetét, ha figyelemmel követtük Bogdán Ádám szereplését és csapatát. Ugyanis az utolsó fordulóig kérdéses volt, hogy ki esik ki és ki marad bent. Sajnos Bogdán Ádámmal fémjelzett Bolton kiesett a megszerzett 36 ponttal, míg a mostani sereghajtó QPR 37 ponttal bent maradt. Tehát ha a tavalyi szezonban kellett volna kiharcolni a bent maradást, akkor a jelenlegi 30 pontunkhoz képest elegendő lenne 6 plusz pont megszerzése, ami nem jelentene megoldhatatlan problémát, hiszen 10 forduló van még hátra.

A 2010/11-es szezonban komolyabb harc volt a bent maradásért. Két éve ugyanis a QPR által megszerzett 37 pont éppen a legutolsó helyre lett volna elég, hiszen a másik két kieső csapatnak is 39-39 pontja volt. A bent maradó Wolverhampton 40 pontot szorgoskodott össze a szezon során, és ez jelentette azt, hogy a következő évben is Premier League tagságot szerezhetett. Ez az év keményebb volt, így ha ezt vesszük alapul, akkor még 10 pontot kell szereznünk 10 forduló alatt. Ez sem hiszem, hogy nagy kihívás a francia légióval kiegészült csapatunk számára.

A 2009/10-es szezont vizsgálva szinte már most bent maradtunk volna, hiszen a Hull és a Burnley 30-30 ponttal estek ki, azaz egyetlen egy pontot kellene még szereznünk a hátralévő 10 forduló alatt, ha ugyan úgy alakulnának a pontok, mint abban az évben, amikor mi nem voltunk az első osztály részesei.

Utolsó vizsgált évünk éppen az az év lesz, amikor sajnos kiestünk. Mi voltunk a legtöbb pontot szerző kieső 34 ponttal, és a Hull City volt a bent maradó 35 ponttal. Valószínű, hogy ezt a teljesítményünket ebben a szezonban túl fogjuk szárnyalni.

De a Márk kollégám által emlegetett 42 pont sem jelent ténylegesen biztos bent maradást. Hiszen volt erre ellenpélda is, ugyanis a 2002/03-as szezonban a West Ham csapata 42 ponttal kipottyant.

Ha már a kieséseket taglaljuk, akkor érdemes végigpörgetni az elmúlt 20 év Premier League végeredményeit, és akkor láthatjuk, hogy a legnehezebb dolgunk a csapatoknak a 1994/95-ös szezon volt, amikor 4 csapat esett ki az első osztályból, bár akkor még 22 csapatos volt a bajnokság. Így nyilvánvaló, hogy ebben az esetben sokkal magasabb ponttal is estek ki csapatok, hiszen a negyedikként kieső legtöbb pontot elérő csapat a Crystal Palace 45 ponttal intett búcsút a PL-nek, de ebben az évben a harmadik kiesőnek is 43 pontja volt.

Ezek alapján kijelenthetjük, hogy nincs olyan messze az a célunk, hogy még egy évre megválthassuk a bérletünket a legjobbak között. Én úgy számolok, hogy ha még 10 pontot szerzünk, akkor biztosan bent maradunk, de már 9-el is igazán nyugodtak lehetünk. Ez azt jelenti, hogy a hátralévő 10 mérkőzésből 3-at kellene megnyerni, de számoljunk néggyel. Tehát kezdődhet a nagy számolgatás és matekóra.

Az tény, ahhoz, hogy a bent maradás meglegyen nem elég ha döntetleneket játszunk, mert biztos vagyok benne, hogy a Swansea meccshez hasonló vereségek be fognak csúszni még a szezonban, így pedig biztosan szükségünk lesz a győzelemre.

Ruzsinho Da Costa

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik