Csak nyugi, jön Shola! – Ameobi számokban és képekben

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2012.09.11. 20:09
Címkék
Sokszor kritizálják, sokszor bántják. Mégis, most megint tőle várja mindenki, hogy felkavarja az állóvizet. Miután 5 évet lehúzott a Newcastle...

Sokszor kritizálják, sokszor bántják. Mégis, most megint tőle várja mindenki, hogy felkavarja az állóvizet. Miután 5 évet lehúzott a Newcastle ifik között, tagja lett az első csapatnak, és azóta – leszámítva egy három hónapos kölcsönjátékot a Stoke City-nél – a klub alkalmazásában van.

Ennek már több mint 12 éve, és ez idő alatt Shola Ameobi 333 mérkőzésen 72 alkalommal zörgette meg az ellenfelek hálóját úgy, hogy a fellépéseinek zömén csere volt olyan támadók mögött, mint Alan Shearer, Craig Bellamy, Patrick Kluivert, Michael Owen, Obafemi Martins, Mark Viduka, Andy Carroll vagy éppen jelenleg Demba Ba és Papiss Demba Cissé. A sérüléséből lábadozó csatár talán már szeptember 17-én, az Everton ellen visszatérhet, amire a szenegáli duó fásultsága miatt nagyon nagy szükség van.

Foluwashola Ameobi 1981. október 12-én született Zairaban, Nigériában. Öt éves volt, amikor a családjával Newcastle-ben telepedtek le, azóta ott él, tulajdonképpen tiszteletbeli Geordie-nak érezheti magát. 1995 és 2000 között a Newcastle akadémián nevelkedett, és már 1997-ben előszerződést kötöttek vele. A tartalék csapatban 1998-ban, a Sunderland ellen mutatkozott be. A felnőttek között két év múlva a Chelsea ellen, köszönhetően Alan Shearer és Carl Cort sérülésének. Sir Bobby Robson látott benne fantáziát, és nem félt bevetni fiatal kora ellenére.

A Wikipédia segítségével az alábbi táblázatban láthatjátok (rákattintva megnő) a száraz számadatokat, miként teljesített Shola a karrierje során, a Newcastle hivatalos honlapján pedig azt is megtaláltam, hogy eddig az összesen 240 Premier League meccséből mindössze 107 alkalommal volt kezdő, és feltehetően ekkor meg sok alkalommal lecserélt játékos.

Ameobi az U21-es korosztályban 20 mérkőzésen szerepelt az angol válogatottban és 7 gólt szerzett. 2009-ben nyilatkozott olyanokat, hogy szívesen játszana felnőttként nigériai színekben. Ennek semmilyen formális akadálya nem volt, 2011 januárjában kapott is behívót a keretbe egy februári barátságos meccsre, azonban egy bajnokin szenvedett sérülése miatt elmaradt a bemutatkozása.

A Newcastle-ben a nettó játékidejét figyelembe véve a teljesítménye összességében nem rossz, és van egy mutatója, ami mindig is a mérleg pozitív serpenyőjében lesz az ő megítélésében. Eddig 12 alkalommal játszott a Newcastle színeiben a nagy rivális Sunderland ellen, és ezeken a meccseken 7 gólt szerzett, aminél többel csak a nagy Jackie Milburn büszkélkedhet. Nem csoda, hogy a szurkolók gyakran festik le a rivális rémálmaként, a Mackem-ek (Sunderlandiek gúnyneve) pusztítójaként. Számtalan vicces fotó montázs született róla, melyekből lejebb láthattok párat. Ahogy múltak az évek öccse, Sammy is felcseperedett, és mára ő is a Newcastle felnőtt csapatának tagja.

Ameobi legeredményesebb idénye sérülése ellenére a 2009/2010-es év volt a másodosztályban. A 46 bajnokiból csak 18 alkalommal játszott, mégis 10 gólt szerzett. A bajnokság elején egy 7 meccs, 7 gólos sorozat után sérült meg. Valószínűleg ha egészséges, akkor Andy Carroll nem alapozza meg a jövőjét abban az évben. Chris Hughton ugyanis a 4-5-1-es felállást erőltette, amiben az egy támadót (Ameobi-t, majd Carroll-t) a középpályáról fellépő, amolyan árnyékékként közreműködő Kevin Nolan segítette.

A következő szezonban aztán (főleg Carroll távozása után) több szerephez jutott, és jó évet is zárt. Ősszel és tavasszal is, összesen 4 gólt lőtt a Sunderland-nek. Nyáron a vezetőség Demba Ba-t, és ugyan a bajnokság elején mindenki tiszta lappal indult, a szenegáli gólokkal jelezte, hogy igényt tart az egyik támadó posztra. Ameobi, Best és Lövenkrands pedig küzdöttek a fennmaradó helyért, de igazából Shola-nak csak az ír fiú volt vetélytársa. Két gólt szerzett (Tottenham 2:2, Sunderland 1:1), mindkét esetben csereként beállva, és mindkettővel a vereségtől megmentve a csapatot. Emellett szerintem meglepően hasznos mezőnymunkát végzett, gyakran húzódott ki a szélre és tartotta meg ügyesen a labdát, amikor az volt a feladat. Gólpasszai is voltak, kapásból kettő ugrik be. Az egyik, amikor Ba-nak csúsztatta a lasztit a Manchester United elleni 3:0-ás győzelem első góljánál, illetve amikor mellel Cissé elé tette a zsugát, aki a fizika törvényeit meghazudtoló módon varrta be azt Cech kapujába.

Ameobi tehát szerintem hasznos tagja a csapatnak, remek kiegészítő ember, de az is igaz, hogy nem szeretném, ha kizárólag rá épülne a Newcastle támadó játéka. Az azért nem lenne túl jó…

Shola Ameobi mind a 72 gólját összevágva megtaláljátok a legnagyobb videomegosztón, illetve az e felületjobb oldaláról elérhető Hivatalos Magyar Newcastle Szurkolói Oldalon.

Következzen pár kép Shola-ról, aki Steve Harper jövőre esedékes visszavonulása után a legrégebbi alkalmazottja lesz a Newcastle focicsapatának.

Gary Speed és a társak gratulálnak egy BL gól után

Küzdelem a Charlton védőivelvalamikor 2005 táján

Hatmeccses kölcsönjátéka Stoke-ban2008 tavaszán

A másodosztályban eleinte nagyon ment neki a szekér

Mesterhármas a Sunderland-nak 2010 őszén

Egy csapatban az öcsivel: Shola és Sammy Ameobi

Shola és kislánya

Az eddgi utolsó gólja, természetesen a Sunderland ellen

És akkor a brutálisabbak, feltehetően pihent agyú szurkolók munkái:

Héj Mackemek, emlékeztek rám? Én vagyok a legrosszabb rémálmotok!

Azt mondták az lehetek, ami csak akarok. Így lettem Mackem ölő

Sholavendégjátéka South Park-ban

Shola lenyomja a brit olimpikonokat

Super Shola, a Mackem pusztító

Ez meg a legjobb, kommentár nélkül...

A képes krónika után ugorjunk vissza a jelenbe. A Newcastle nyáron csatár fronton eléggé meggyengült, legalább is mennyiségileg. Az egykor tehetségnek kikiáltott Nile Ranger teljesen leírta magát, az a Best és Lövenkrands pedig távozott, akik ketten (vagy legalább az egyikük) mindig bevethető volt, ha valamiért kidőlt valaki. A vezetőség azt mondta, nincs gáz, van négy csatárunk! A két szenegáli, meg a két Ameobi. Igen ám, csak a szezon elejére a két Ameobi lesérült, és ha hasonló történik az Afrika kupa idején, akkor a szenegáliak nélkül a csatárok száma nulla lenne…

A jövő héten megint kezdődik egy flúgos futam, a Newcastle 20 nap alatt 7 mérkőzést játszik. Nagy szükség lesz megint Shola-ra. Coloccini kiesésével könnyen lehet, hogy csapatkapitányként azt kívánom, hogy lőjön pár gólt, adjon pár gólpasszt és főleg sarkallja egy kicsit jobb játékra Demba Ba-t és Cissé-t. Az idén a szokásosnál is lényegtelenebb Liga Kupa figyelmen kívül hagyásával is marad hat kemény meccs, ahol helyt kell állni.

A mez új, Shola a régi. Bevetésre készen

Íme az újabb erőltetett menet:

Szeptember

17. hétfő20:00 A Everton - Premier League

20. csütörtök20:00 A CS Maritimo - Europa League

23. vasárnap 15:00 H Norwich City - Premier League

26. szerda19:45 A Manchester United - Capital One Cup

30. vasárnap15:00 A Reading - Premier League

Október

4. csütörtök 20:05 H Bordeaux - Europa League

7. vasárnap16:00 H Manchester United - Premier League

Annak ellenére, hogy igazán csak a Newcastle-vel kétszer is mérkőző Vörös Ördögök számítanak nagyágyúnak, azért a négy idegenbeli meccs mind lutri, a hazaiak közül pedig csak a Norwich elleni számít kötelező győzelemnek.

Meglátjuk, Shola mint mindig, most is ott lesz, hogy segítsen! J

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik