EL playoff: "Utazás az ismeretlenbe"

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2012.08.21. 14:08
Címkék
Amennyiben a Newcastle United játékosai hallottak volna a Tátrai Band slágeréről - Kádár Tomi sajnos már nincs ott, hogy segítse őket a magyar blues-rock...

Amennyiben a Newcastle United játékosaihallottak volnaa Tátrai Band slágeréről - Kádár Tomi sajnos már nincs ott, hogysegítse őket a magyarblues-rock eme nagy klasszikusának megismerésében - szerintemAthén feléa repülőn akár dúdolhatnák is a dalt: "Utazás az ismeretlenbe, utazás egy idegen helyre."Newcastle United játékosaihallottak volnaa Tátrai Band slágeréről - Kádár Tomi sajnos már nincs ott, hogysegítse őket a magyarblues-rock eme nagy klasszikusának megismerésében - szerintemAthén feléa repülőn akár dúdolhatnák is a dalt: "Utazás az ismeretlenbe, utazás egy idegen helyre."

Anélkül, hogy megbántanám a görög csapatot, bátran kijelentem, hogy ha görög foci, akkor először is PAOK. Ha pedig görög foci, és Athén, akkor Panathinaikos, Olympiakos és AEK. Az Európa Liga sorsolása előttnem sokat - vagy inkább semmit sem - tudtam az Atromitos F.C. csapatáról.

A következőkben essen pár szó a görög "kiscsapatról" valamint azokról a fiatal Newcastle játékosokról, akiknek a jövője múlhat a következő két EL selejtezőn.

Az Atromitos Futball Klubot 1923-ban alapították. Színük a kék-fehér, jelenleg ilyen csíkos mez, kék nagdrág, kék sportszár a hazai szerelésük. Idegenben tiszta fehérben játszanak, míg a harmadik számú öltözék tiszta kék. Aklub Athén Peristeri városrészében található, és a 10.200 főt befogadó stadionjukat is így keresztelték el. Szurkolóik leginkább nyugat-athéniak, becenevük "Fentagin". A fiatalabb drukkerek csoportja a "Little Atoms" nevet viselik.Legfőbb riválisaik az Egaleo, a Panionios és az AEK.

A 26 fős keretben összesen 10 légióst találunk. Az egyikük az a kameruni Charles Itandje, aki 2007 és 2010 között a Liverpool játékosa volt, igaz mindössze kupameccseken kapott szerepet. Csatárposzton pedig ott van Najazi Kuqi, a Newcastle-ben is megfordult Shefki Kuqi öccse. A vezetőedző az idén kinevezett, játéksoként és szakvezetőként is tapasztalt szerb Dusan Bajevic. A rutinos tréner játéksoként 429 meccsen 231 gólt ért el. Edzői karrierje 1984 óta tart, állomásai leginkább Görögországban (emellett Cipruson és Szerbiában) voltak. A leghosszabb ideig, 8 évig egyhuzamban az AEK edzője volt (1988-1996) azóta 2-3 évente csapatot vált. Görög szinten rendkívül seikeres, nyolcszoros bajnok, négyszeres kupagyőztes, emellett egy-egy Szuperkupátés Ligakupát is nyert. Rutintalan csapat egy rutinos edzővel. Érdekes párosítás.

Ennyit a görögökről, nézzük mi újság Newcastle-ben. Alan Pardew úgy tűnik nem szeretné beáldozni a bajnoki szezont az európai kupáért, (láttunk már ilyet például a Fulham, Stoke, Tottenham esetében is)ezért feltehetőleg az EL meccseken minden csapatrészben komoly rotációt alkalmaz majd. Ennek legnagyobb nyertesei pedig a fiatalok lehetnek, akik megmutathatják vagy azt, hogy érdemes volt őket leigazolni, vagy azt, hogy a Newcastle akadémiáján igazi f*szagyerekeket nevelnek.Nézzük sorban kikről is van szó. Balról jobbra, felülről lefelé.

Mehdi Abeid (született: 1992) algériai származású francia védekező középpályás. A második szezonját kezdi a csapatnál, tavaly a leginkább reserve bajnokságban szedte fel az angol focihoz szükséges fizikumot.

Romain Amalfitano (1989) francia szervező valamint szélső középpályás, bátyjához, az Olympique Marseille-ben szereplő Morgan-hoz hasonlóan.A felkészülési meccseken jó benyomást keltett.

Gäel Bigirimana (1993) burundi védekező középpályás, aki2012-ben a Coventry játékosaként az év fiatal focistája lett. Külsőleg és játékban is kisértetiesen hasonlítTioté-ra, a jövő csapatának egyik alapembere lehet.

Adam Campbell (1995), ez a szemtelenül fiatal, vörös szeplős srác, aki az egyik legnagyobb angol csatártehetség. Ő általában még csak nem is a reserve, hanem a youth bajnokságban játszik, de Pardew becserélte az utolsó felkészülési meccsen a Cardiff ellen (két gólt is lőtt majdnem) és tett olyan nyilatkozatot, hogy akár az EL-ben is bemutatkozhat. Esélyeit csak növeli, ha nem sikerül csatárt igazolni, mert a Cissé, Ba, Ameobi támadó trió elég kevés egy egész szezonra.

Shane Ferguson (1991) északír bal szélsővédő és középpályás, akinek aneve nem ismeretlen a Newcastle szurkolók számára. Tavaly előtt, ő volt az, aki Kádár Tamás sérülése miatt lehjetőséget kapott a Chelsea ellen 4:3-ra megnyert Ligakupa meccsen. A srác nagy küzdő, és ráadásul gyors is. Hazája válogatottjában többször is szerepelt, sőt, már jegyez egy bombagólt is.

Curtis Good (1993) ausztrál belső védő, a Newcastle egyik idei szerzeménye. A 19 éves srácról nem sokat tudni még, de kiindulva abból, hogy a Newcastle védelmét milyen sérüléshullám sújtja évek óta, szerintem idén lesz alkalmunk megismerkedni vele.

Dan Gosling (1990) angol középpályás, az Everton nagy reménysége, aki harmadik szezonját kezdi meg a csapattal és eddig nem sok babér termett neki. Még Liverpool-ban komoly térdsérülést szedett össze, aminek az utóhatásaival Newcastle-ben is sokszor bajlódott. Persze amikor egészséges volt sem volt könnyű dolga, hiszenelőtte volt a rangsorban Nolan, Barton, Guthrie, Smith, Tioté majd Cabaye a középpálya belső részén. Talán idén sikerül a kiugrás.

Sammy Ameobi (1992), az Ameobi-fivérek ifjabbik tagja, aki az ábécé felsorolásban direkt nem az a-hoz került. A testvéreket úgyis úgy különböztetjük meg, hogy Shola és Sammy. Szóval Sammy.Magasabb, vékonyabb és gyorsabb mint bátyja, akia Newcastle jelenlegi keretének egyik legrégebbi tagja. Sammy ballábas csatár de bevethető balszélső középpályásként is.

James Tavernier (1991) angol ballábas védő. 2009 óta a Newcastle játékosa, azóta négy alkalommal adták köcsön, főleg harmadosztályúcsapatoknak. Mint Curtis Good, ha bejön amiaz elmúlt években, azaz sok védő dől ki, ő kész a bevetésre.

Haris Vuckic (1992) szlovén támadó középpályás, akit 2009-ben igazolt a csapat. Azóta több komoly sérülést szedett össze, ezért ő sem tudott még berobbanni a felnőtt keretbe. Tavaly rövid ideig kölcsönben játszott a Cardiff City-ben.

Ők tizen tehát csak a zöld jelzésre várnak. Van aki régóta böjtöl, van akinekúj ez az érzés.Talán idén mind fontos szerepet kapnak (persze nem egyszerre) és bizonyíthatják,hogyméltóak a Newcastle mezre. Nekem egy név hiányzik a felsorolásból, Kádár Tamásé, de az egy másik történet...

Csütörtökön magyar idő szerint 19:00-kor Athénban az Atromitos - Newcastle meccsel megkezdődik a 2012/2013-as Európa Ligaszezon a Geordie-k számára. Reméljük hosszú lesz.

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik