Átigazolási hírek - a nagy fogások mellékhatásai

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2012.07.08. 13:07
Az EB-nek vége, beindult az átigazolási időszak, de Newcastle-ben elég nehezen teszik meg az első komoly lépéseket. Az ok igen egyszerű: kapzsiság. Mike...

Az EB-nek vége, beindult az átigazolási időszak, de Newcastle-ben elég nehezen teszik meg az első komoly lépéseket. Az ok igen egyszerű: kapzsiság.

Mike Ashley legnagyobb igazolása eddig a játékosmegfigyelők nemrég szerződést hosszabbító főnökének, Graham Carr-nak a megszerzése volt, akinek az érkezéseóta a Newcastle nincs rászorulva, hogy sztárokat igazoljon, mert ajátékosok a Tyne partján válnak top futballistákká.

Leon Best a Blackburn-be, Fraser Forster a Celtic-be távozott, Danny Guthrie pedig Reading mezben próbál boldogulni, de foglalkozzunk inkább a lehetséges érkezőkkel.

Carr (balra) érkezése óta tulajdon-képpen elég csak a Tioté, Cabaye, Ba, Cissé négyes nevét megemlíteni, kiegészítve Santon-nal, akit Mourinho felemelt az Internél, aztánkésőbbi edzői valamiért hanyagoltak. Ezek a játékosok Cissé kivételével Ł5-6 millió alatti áron érkeztek,és mára minimum megtriplázták az értéküket. Papiss már komolyabb összegbe került, de ha 1-2 éven belül eladná a csapat, szerintem ő is busás hasznot hozna.

Eddig a sikersztori, és most jöjjenek az árnyoldalak.

Tavaly még az volt a gond, hogy az egész futball világ tátott szájjal nézte, ahogy a Liverpool megvette Andy Carroll-t. Utána viszont mindenki gyorsan kapcsolt, és irreális árakat mondtak, ha a Newcastle érdeklődött egy-egy játékosért. Hiszen van ott pénz dögivel...

Mára módosult a helyzet.Amikor megkezdődik a tapogatózás egy fiatal játékos után (a klub átigazolási politikájának egyik alapköve, hogy csak extrém esetben fizetnek 26 év feletti játékosért) akkor a másik tárgyaló félnek azonnal beugrik Cabaye és Tioté esete. "Na persze, megveszitek bagóért, aztán meg Ł20 milliókért adjátok tovább..." Magánvélemény: azért valamit Newcastle-ben is mutatni kell mindehhez.

Arról meg ne is beszéljünk, hogy a Newcastle által megnevezett célpontokért hirtelen bejelentkezik a egy-két Premier League nagy hal...

Itt vanelsőként Luuk De Jong esete. A Twente-ben játszó (minden bizonnyal ott is maradó) fiatal holland csatár kétségkívülremek idényt zárt. Szórta a gólokat, így nem csak Carr szeme akadt meg rajta. A Newcastle tette érte az első ajánlatot majd beszállt a friss BL induló Borussia Mönchenglad-bach is. Pardew-ék három ajánlatot tettek, amiből az utolsó Ł12 millió volt, ami már véleményem szerint meghaladja a reális vételárat. Ahogyan a Nemzeti Sport is megírta, aTwente vezetőségea sajtóban is megszellőztette, hogy a játékos ennyiért nem eladó, talán Ł16 millióért. Erre a Newcastle visszalépett, és a legfrissebb hírek szerint az egyébként a fiatal csatár által előnyben részesítettMönchengladbach is. A németek esetében gondolom az volt Twente-fricska, hogy egyrészt De Jong-al tuti bejutnak a BL-be, és akkor visszahozza az árát, másrészt pedig Marko Reus eladásábol biztos van elég zsetonjuk. Nos, ha van, akkor sem akarják náluk elkölteni.

Maradjunk még a Twente-nél. Steve McLaren edző vagy nagyon egyben akarja tartani a csapatot, vagy nagyon nagyot akar kaszálni.

Abrazil védő Douglas esete hasonló De Jong-éhoz, csak itt nem ismertek annyira a részletek. A játékos elvben nem eladó, mégis a nyilatkoza-tai alapjánmenni szeretne.Saját bevallása sze-rint kinőtte a holland bajnokságot (szerénység), és nagyobb csapatban képzeli el a jövőjét.A Newcastle-t nem tartja annak, de mivel ezt a mondatot nem hallottam a szájából egyáltalán nem biztos, hogy mondott ilyet. (Kiindulva abból, hogy Ba nevében is mindenféle marhaságot nyilatkoztak az ál-ügynökök)

Szóval elvben a Douglas vonal még nem teljesen halott, de tekintve, hogy a tárgyaló delegáció a De Jong eset után hazautazott, elég kevés esélyt látok a középhátvéd megszerzésére.

Végezetül jöjjön egy harmadik, hosszúra nyúló udvarlás ezúttal a Lille-el, Mathieu Debuchy-ért.

A 26 éves jobbhátvédet Carr valószínűleg már akkor kiszúrta, amikor Cabaye-t figyelte, és idény nyáron már az egész szakmai stáb azt gondolja, hogy a srácnak nem csak a karja van jobban teletetoválva, mint Simpson-nak, hanem jobb játékos is.

Na az ő esete az, amire feljebb utaltam. Amikor Pardew név szerint megemlítette, hogy Cabaye jó barátja, Debuchy kiszemelt, hirtelen a Manchster United is érdeklődni kezdett. A vörös ördögök egyébként Cabaye megszerzésében is gondolkodnak, igaz lehet, hogy csak jövőre, tekintve, hogy megvették Kagawa-t, Scholes még egy évet hosszabbított, és talán Fletcher is játszhat a következő szezonban.Mindenesetre aLille manager-e Rudi Garcia az első - a hírek szerint Ł5 milliós -newcastle-i ajánlatot kapásból visszautasította. Hiába a játékos egyértelmű nyilatkozatai, hogy a Newcastle-be akar szerződni, egyelőre még nincs döntés.

A Lille vezetőségének gondolkodásmódja egyébként talány.Miután bajnokok lettek eladták Cabaye-t és Gervinho-t. Majd Obrianak-ot, Sow-t, idén pedig Hazard-ot. Ez kb. a bajnok csapat gerince. Debuchy-val meg szívóznak...

Na de, hogy jó hírek is jussanak a hétre, Romain Amalfitano után megvan a második igazolás a 18 éves Gael Bigirimana személyé-ben.

A Coventry-től érkező középpá-lyás - aki aképen éppen a tavalyi szezon legjobb fiataljának járó díjjal pózol - igaz valószínűleg inkább a reserve-ben vagy kölcsönadva bizonyíthat, de állítólag hatalmas tehetség.

Egy szó mint száz, a jobb oldali képen látható Derek Llambias-nak és Mike Ashley-nek résen kell lenni az átigazolásoknál.

Mindenki áron felül akarja eladni a játékosait, és a tulaj hiába Nagy-Britannia 15. leggazdagabb embere, a Newcastle nem pénznyelő, mint mondjuk a Manchester City, hanem egy olyan klub amely próbál nyereségesen működni.

Persze ha valakinek a becsült vagyona Ł1.7 milliárd, akkor feltehetően nem most kezdte az üzletelést, és nem olyan egyszerű lehúzni. Szóval a komolytalan nyerészkedőket tessék csak elhajtani, de azért nem ártana még 2-3 új játékost venni augusztus végéig.

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik